Publicado 17/02/2015 10:21

L'Hospital de Bellvitge disminueix el temps de cura dels malalts de fibromatosi palmar amb un tractament farmacològic

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La malaltia de Dupuytren, que pot arribar a causar dificultats per fer activitats bàsiques de la vida diària, requeria una intervenció quirúrgica

L'Hospitalet de Llobregat (ACN).-

Mitjançant un fàrmac injectable que s'administra de manera ambulatòria, l'hospital Universitari de Bellvitge ha aconseguit curar pacients amb la malaltia de Dupuytren en 24 hores. Aquesta patologia, anomenada també fibromatosi palmar, es caracteritza per l'aparició de nòduls fibrosos en els palmells de les mans que poden derivar en la formació de cordes, i l a seva extensió pot arribar a provocar la contractura progressiva dels dits i causar dificultats a l'hora de fer certes activitats bàsiques. La nova teràpia biològica injectable és molt menys invasiva i no necessita ni cures ni rehabilitació. Es calcula que el 4% de la població espanyola major de 40 anys la pateix.L'Hospital Universitari de Bellvitge ha aconseguit curar pacients amb fibromatosi palmar, la malaltia de Dupuytren, en només un dia, evitant la intervenció quirúrgica i les cures i rehabilitacions que comporta. La malaltia provoca l'aparició de nòduls fibrosos en els palmells de les mans que poden derivar en la formació de cordes. L'extensió progressiva d'aquestes cordes, fins als dits, pot arribar a provocar la contractura progressiva dels dits i causar dificultats alhora de realitzar activitats bàsiques de la vida diària.

El nou tractament és una teràpia biològica injectable, mínimament invasiu, i que no produeix ferida quirúrgica, i en un període de 24 des del moment de la injecció, s'aconsegueix guarir la patologia. És un enzim que s'injecta a la corda o cordes afectades i el dia següent, l'especialista manipula l'articulació tractada per tal de trencar la corda i aconseguir l'estirament de l'articulació afectada.

La tècnica necessita un doctor especialista que hagi rebut formació especial en la malaltia per tal de conèixer amb exactitud on aplicar les injeccions i com practicar la maniobra d'estirament. El fàrmac ha de ser injectat en els punts idonis de la corda en una concentració de dissolució concreta, amb un màxim de tres punxades, per ser efectiu. I la maniobra d'estirament a de ser controlada i específica en cada cas. Els pacients poden tornar a fer vida normal un cop realitat el procediment.

Es calcula que el 4% de la població espanyola major de 40 anys pateix aquesta malaltia, que és més habitual en homes que en dones. Malgrat que no hi ha causes aparents, els factors genètics juguen un paper important en l'aparició de la malaltia de Dupuytren i aquelles persones amb descendència del nord d'Europa tenen més probabilitats de desenvolupar-la. Altres aspectes com el tabac, l'alcohol, la diabetis i problemes hepàtics són també factors de risc.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés