Actualizado 12/03/2015 17:46

L'exdirector de l'ACA admet les competències en la construcció del col·lector d'aigües residuals de Ca l'Artigues de Lliçà d'Amunt

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Fiscalia demana 18 mesos de presó per l'alcalde i sis regidors i exregidors

Lliçà d'Amunt (ACN).-

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) era l'organisme competent per a construir el col·lector d'aigües residuals del barri de Ca l'Artigues de Lliçà d'Amunt (Vallès Oriental). Així ho ha admès l'exdirector de l'ACA Manel Hernandez durant la seva declaració com a testimoni en el judici per l'abocament directe d'aigües fecals en un torrent del municipi. Fiscalia demana 18 mesos de presó i inhabilitació per a càrrec públic i multes de 10.800 euros per a l'actual alcalde de Lliçà d'Amunt, Nacho Simón (PSC), i sis regidors i exregidors més. Els acusats, per cert, hauran de declarar el pròxim 27 de març.El jutge de la sala penal número 3 de Granollers ha donat per acabada la sessió cap a les dues de la tarda, sense que l'alcalde i els regidors i exregidors acusats haguessin donat les explicacions. El magistrat ha fixat la nova vista pel pròxim divendres 27 de març a les 10 del matí. Sigui com sigui, la sessió d'aquest dijous ha tingut com a principal escull esclarir quin era l'organisme que tenia la competència per a construir els col·lectors que havien d'evitar l'abocament d'aigües fecals al Torrent de Paiaigua de Ca l'Artigues.

En aquest sentit, els tècnics municipals citats a declarar han admès que les aigües fecals anaven a parar directament al torrent, i que l'Ajuntament era conscient de la situació des de feia temps. Tot i així, han insistit que la competència per a construir el col·lector era de l'ACA i no pas de l'Ajuntament.

El tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt, Xavier Junqueras, ha explicat que es van produir reunions amb l'ACA per a reclamar una solució per aquella zona. En la seva declaració, ha assegurat que l'Ajuntament "va tenir una actitud activa per a resoldre el tema".

Conveni a tres bandes

El problema, segons s'ha desprès del judici, es va solventar amb un conveni signat el desembre del 2009 entre l'ACA, l'Ajuntament i el Consorci per a la Defensa del Riu Besòs. Amb aquella signatura, el Consorci avançava i finançava les obres dels col·lectors i l'ACA les pagava a finals del 2014, com així es va produir. Els treballs es van acabar el 2010 i, segons han assegurat els tècnics, els abocaments s'han acabat.

Manel Hernández, director de l'ACA entre el 2006 i el 2011, ha admès que l'Ajuntament "va fer el que havia de fer" per a resoldre la situació i que l'ACA era la responsable de la construcció dels col·lectors que havien de portar les aigües fecals fins a la Depuradora de Montornès del Vallès. De fet, ha explicat que per aquest motiu l'ACA va pagar les obres.

"Des de sempre"

L'any 2008 l'Associació de Veïns de Ca l'Artigues de Lliçà d'Amunt va posar en coneixement de la Fiscalia de Medi Ambient l'abocament d'aigües fecals al Torrent de Paiaigua. "Una situació que havia passat des de sempre", segons ha recordat el propi president de l'Associació Antonio Manso. El mateix Manso ha explicat que "no té cap animadversió" a l'equip de govern, i que la situació es va donar a conèixer després que no es produís cap solució malgrat els nombrosos escrits i les diverses reunions.

Tres punts d'abocaments

Els agents dels Mossos d'Esquadra encarregats de fer les investigacions han explicat durant el judici que van trobar tres punts des d'on s'abocaven aigües fecals sense cap mena de filtre al Torrent de Paiaigua. Aquests punts estaven situats als carrers Priorat, Les Garrigues i Penedès. Precisament els abocaments del carrer Penedès eren els més abundants i, segons han explicat, contaminaven també uns pous i una mina situada en una zona pròxima. "Allò era una claveguera a cel obert", ha declarat un dels agents.

Arran d'això, la Fiscalia de Medi Ambient va demanar 18 mesos depresó i inhabilitació per a càrrec públic i multes de10.800 euros per a l'actual alcalde de Lliçà d'Amunt, Nacho Simón (PSC), i sis regidors i exregidors més per l'abocament d'aigües residuals sense depurar de la urbanització de Ca l'Artigues. Els altres acusats són Joaquim Ferriol (ERC), alcalde entre els anys 2003 i 2007; Francisco León (ICV-EUiA), regidor d'Obres entre el 2003 i el 2007; Pere Grau (CiU), regidor de Medi Ambient entre el 2007 i 2011; Maria Marcos (PSC), regidora d'Obres i Serveis des del juny del 2007, i els regidors que van ocupar l'àrea de Medi Ambient entre els anys 2003 i 2007, Ferran Miralles i Ferran Gellida (ERC).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés