Actualizado 04/02/2015 07:59

L'Espai Ceretània vol ser un referent mundial de la cultura cerdana i del Pirineu

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El museu és la culminació de la feina de dues legislatures al voltant de les restes arqueològiques iberoromanes del Castellot de Bolvir

Bolvir (ACN).-

L'Espai Ceretània ha obert les seves portes, després de més de dos anys de treballs, aquest centre museístic i cultural està cridat a ser un dels centres del món de la cultura en l'àmbit de la Cerdanya i del Pirineu. Aquest projecte culmina vuit anys de treball de l'actual equip de govern que és va marcar l'objectiu de l'obertura d'un gran espai cultural al voltant de les restes arqueològiques del Castellot. L'alcalde, Bartomeu Baqué, ha recalcat que l'obertura del museu és la "culminació de la feina de dues legislatures, primer per projectar l'obra, aconseguir els terrenys i el finançament, i finalment per fer-la realitat".Els visitants que s'acostin a l'Espai Ceretània es trobaran una sala d'exposicions permanent que explica les diferents fases del jaciment amb recursos interactius i audiovisuals; una sala polivalent per acollir exposicions temporals, presentacions de llibres, congressos i reunions; i un taller d'arqueologia en el qual s'hi realitzen els treballs de neteja i restauració de les peces que els arqueòlegs recuperen de les excavacions del jaciment extern, en el qual encara es treballa. En aquest sentit, Baqué, explica que el museu i les explicacions que s'hi fan aniran canviant amb les noves descobertes que facin els arqueòlegs.

En la sala d'exposicions permanent, la part més important i que ajuda a l'enteniment del poblat iberoromà del Castellot, està formada per set plafons. En el primer es pot veure un resum de la història de Cerdanya; en el segon el que va ser la prehistòria; un tercer en que s'explica i s'exposen peces de l'etapa ibera del poblat; una quarta zona en que s'explica com l'ocuparen els romans i com evolucionà; una cinquè plafó en que es mostra l'etapa medieval; en el sisè plafó s'expliquen les restes arqueològiques actuals del Castellot; i una última zona en que s'explica com és l'arqueologia actualment.

Baqué manifesta que el centre compta amb poques restes ja que "el Castellot mai va ser ocupat, ni va ser abandonat per motiu d'alguna guerra o ocupació, si no que sempre en cada etapa es va abandonar i per tant allò més valuós s'ho enduien els seus habitants". Malgrat aquestes circumstàncies en el museu es poden observar diferents peces de ceràmica, alguna joia i diferents materials metal·lúrgics".

Un cop visitat el centre d'interpretació el visitant té una sortida directa cap al jaciment arqueològic en el que ha estat senyalitzat un recorregut i s'han col·locat diferents plafons informatius per a que la visita es pugui fer sense necessitat de guia. En aquest sentit i per fer tot el centre més interpretatiu, Baqué, ha explicat que s'està creant una APP per a telèfons per a fer el centre més interactiu i poder-lo visitar sense necessitat de guia.

L'alcalde ha recalcat que l'espai Ceretània serà "un complement a les activitats turístiques i de natura, sobretot l'esquí i el senderisme, que els turistes busquen a la Cerdanya".

El Castellot es construí a la primera meitat del s. IV aC, que amb les seves estructures defensives, muralla o fossat; i domèstiques, cases o sitges d'emmagatzematge; s'hi desenvolupaven activitats ben diverses, com l'explotació agropecuària, la confecció de teixits o l'elaboració d'utensilis ceràmics. Després de diverses variacions històriques, en que el poblat fou ocupat pels romans, abandonat, i ocupat novament en època medieval, al segle XII es despoblà i mai més va tornar a estar ocupat. 

El centre ha comptat amb una inversió de un milió d'euros dels quals 570.000 provenen de fons FEDER i de la Generalitat i la resta els aporta el propi ajuntament.

Les restes del poblat iberoromà del Castellot van ser descobertes pels arqueòlegs Oriol Olesti i Oriol Mercadal l'any 1992. Va ser, però, a partir de l'any 2006 quan s'hi va començar a treballar gràcies a la voluntat de l'ajuntament de Bolvir. Des de llavors la idea de recuperació ha anat creixent, primer en passar a ser propietat municipal i després quan va ser complementada amb un projecte museogràfic, que s'ha materialitzat en el centre d'interpretació del Castellot, Ceretània.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés