Actualizado 19/05/2015 11:16

L'escola de la Vall Fosca disposa d'un banc de llavors amb més de 30 anys d'antiguitat i un hort amb varietats locals

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El projecte s'utilitza com un recurs pedagògic i es treballa matemàtiques, expressió oral o idiomes

La Torre de Cabdella (ACN).-

L'escola de la Vall Fosca porta des del 2011 treballant en un projecte de recollida i apadrinament de llavors autòctones de la Vall amb més de 30 anys d'antiguitat. Aquest projecte va començar l'any 2011 col·laborant amb Laura Calvet que feia la tesi doctoral sobre aquest tema i des d'aleshores han recopilat unes 30 varietats que han posat a disposició de tots els veïns de la vall. Per donar continuïtat a les llavors conreen un hort. Montse Rollan, professora de l'escola, explica que es tracta d'un projecte interdisciplinari donat que treballen les matemàtiques, els idiomes, l'expressió oral o la plàstica amb aquest projecte.Des de l'escola, es va contactar amb tota aquella gent que pugués proporcionar llavors autòctones i es van plantar a l'hort. Posteriorment, es va treballar en la recol·lecció, classificació i apadrinament de les llavors. Amb aquest projecte tothom qui ho desitgi pot gaudir d'aquestes llavors tradicionals. Actualment, tenen unes 30 varietats facilitades per una vintena de veïns.

Les varietats locals són plantes anuals i biennals que han estat cultivades durant més de 30 anys (equivalent a una generació) en una àrea determinada i conservant les llavors de forma continuada. En el cas de la Vall Fosca, aquestes varietats locals es cultiven de forma orgànica -sense pesticides ni herbicides- i a l'hort de l'escola se segueix amb la mateixa dinàmica.

Pel que fa als aliments que treuen de l'hort els cuinen a l'escola, algun berenar amb pa amb tomàquet, o els porten al restaurant que fa el dinar del menjador escolar perquè els cuini i després se'ls puguin menjar. D'aquesta manera es fomenta el consum de verdures, autòctones i de proximitat.

El projecte d'apadrinament de llavors locals de la Vall Fosca s'utilitza com un recurs pedagògic amb l'objectiu d'observar i estudiar diversos aspectes (naturals, socials i culturals) de la diversitat agrícola, en concret dels horts i les varietats hortícoles locals.

Així en el projecte educatiu es fa especial incidència en l'educació per la defensa del medi ambient i en el marc del projecte Escoles Verdes, participen en el coneixement de l'entorn més proper, desenvolupant valors mediambientals.

Igualment en la Programació Anual de Centre es veuen reflectits objectius generals d'aquests àmbits com el fet de potenciar l'observació i l'experimentació en el camp del medi natural i social més proper, fomentar l'esperit crític o millorar la competència matemàtica tot aprofitant situacions de la vida quotidiana.

Quan finalitza el curs escolar els pares dels nens de l'escola que ho desitgen es fan càrrec de l'hort. Aquestes famílies signen un 'contracte' en el que es comprometen a cuidar l'hort durant el període vocacional.

Continuïtat del projecte

Els nens i les nenes de l'escola, a mesura que es van incorporant en la dinàmica de l'Educació Primària (ja que els d'Educació Infantil es limiten tan sols a les tasques de l'hort pròpiament dites), reben les indicacions dels nens i nenes més grans -que van deixant l'escola a 6è de primària- per tal d'estar al dia quant al projecte confereix: varietats de l'hort, varietats autòctones, entrades i sortides de llavors, cap a on, contractes d'apadrinament, i visites, si cal, als horts per a garantir la correcta utilització de les llavors.

L'hort de l'Escola de la Vall Fosca seguirà sent el referent de les varietats locals per a tots els habitants qui ho desitgin.

Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica

El passat dia 9 de maig de 2015, al Palau Sant Jordi de Barcelona i dins dels actes de la Fira BioCultura, l'Escola de la Vall Fosca va rebre, el passat dia 9 de maig, un accèssit del III Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica impulsat per l'Associació Vida Sana i organitzat pel Departament d'Agricultura dins dels actes de la Fira BioCultura.

El guardó, consistent en material pedagògic per l'hort de l'escola i té la funció d'oferir, des de l'hort de l'escola, un banc de llavors per a tots els habitants de la Vall Fosca que així ho desitgin.

El premi serà un bon incentiu per a donar a conèixer les varietats de llavors tradicionals cultivades a la Vall Fosca i la feina de recuperació per part dels seus habitants, diu Rollan.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés