Actualizado 29/01/2015 15:22

Les psicòlogues que van avaluar Llumà admeten que van abaixar el llistó després de parlar amb l'Ajuntament Montcada

Una regidora diu que no van demanar canviar la valoració de les candidates però sí que es tinguessin en compte altres criteris de selecció

Barcelona (ACN).-

Les dues psicòlogues de l'empresa que van fer el procés de selecció d'una tècnica de l'àrea territorial a l'Ajuntament de Montcada i Reixac han reconegut que van baixar el llistó després de parlar amb el consistori. En la segona sessió del judici per la presumpta contractació a dit de Carmina Llumà, una psicòloga ha dit que segons els criteris que els van donar era l'altra candidata la que més s'adequava al perfil i que per això la van qualificar com a 'apta'. La cap de l'empresa ha dit però que potser "van malinterpretar" els criteris. D'altra banda, la regidora responsable d'àrea ha dit que no van demanar canviar la valoració de les candidates però sí que es tinguessin en compte altres criteris.Aquest dijous han declarat a l'Audiència de Barcelona les dues psicòlogues encarregades del procés de selecció d'una directora de l'àrea Territorial a l'Ajuntament de Montcada i Reixac. La primera en declarar, Pilar Bono, que va treballar de 'free-lance' per a l'empresa de recursos humans ha explicat que un cop feta l'entrevista, un test psicotècnic i una prova grafològica a les dues candidates van determinar que Carmina Llumà era no apta i Meritxell Vargas sí que era apta, i ho van enviar per correu electrònic al cap de recursos humans.

Però en una reunió posterior amb l'alcaldessa, dos regidors i el cap de recursos humans del consistori els van instar a matisar els criteris, cosa que li va semblar que suposava "abaixar el llistó". De fet, li van insistir en preguntar si Llumà podia fer la feina o no i van acabar admetent que sí que la podia fer, ja que no tenien elements mesurables per oposar-s'hi totalment.

La psicòloga ha explicat que inicialment van fer les proves basant-se en la valoració de les capacitats de lideratge d'equips i gestió de personal, ja que els treballadors de l'àmbit d'urbanisme estaven desmotivats i tenien alguns enfrontaments entre ells. En canvi, en l'última reunió, els criteris de l'ajuntament va semblar que se centressin més en els coneixements sobre urbanisme i no tant en la direcció d'equips.

Bono ha explicat que va fer de tres a cinc processos similars a Montcada, però mai es va fer una reunió al final del procés on es canviessin els criteris. No obstant, els processos de selecció eren per places de policies locals i auxiliars de biblioteca, cosa que, segons la defensa, no suposava tanta complicació com un càrrec directiu. A més, tampoc havia fet abans cap procés de selecció d'un càrrec directiu en algun altre ajuntament. Finalment, després de la reunió, van acabar canviant la valoració final sense canviar cap punt de l'informe, ha dit.

Per la seva banda, Maria Àngels Verdú, responsable de l'empresa, ha explicat que segons les indicacions que els van donar des del consistori ella i la seva companya van decidir el nivell d'exigència a determinar i ha considerat que l'informe que van enviar on es considerava Llumà 'no apta' "era provisional". Verdú coincideix amb la seva companya en que en la reunió posterior a aquest informe "es rebaixaven les competències" respecte a les que els havien demanat en un primer moment. "El nivell que nosaltres havíem posat en lideratge no era el que es requeria o que el que l'ajuntament volia per al lloc", ha dit, a la vegada que ha apuntat que potser van "malinterpretar" el que es requeria.

Verdú ha assegurat que no es va sentir coaccionada en aquesta trobada i que no es va realitzar cap prova complementària més sinó que "es va modificar el paràmetre" segons el que els van comunicar en la darrera reunió. "Un cop baixen els nivells de l'escala, són aptes les dues", ha afirmat.

Per la seva banda, el director de Recursos Humans i membre del tribunal de selecció, Pedro Sarrión, ha explicat que després de rebre l'informe on es considerava a Llumà 'no apta' ho va comunicar a la regidora responsable de l'àrea, Carme Porro, i posteriorment es va parlar també amb l'alcaldessa. Ha dit que ambdues "no entenien" el resultat d'aquest informe tenint en compte el currículum "brillant" de Llumà i ha recordat que va observar "sorpresa". Davant d'això, va proposar convocar l'empresa a una reunió perquè expliquessin com havia anat el procés.

Ha reconegut que a la reunió només hi va assistir ell com a membre del tribunal i que durant la mateixa van ser Parra i Pérez els que més van participar. D'aquesta trobada va extreure que s'havien tingut més en compte les competències de lideratge que no pas les d'urbanisme.

Carmen Porro, regidora de Recursos Humans, ha explicat que quan van rebre per correu electrònic la "valoració prèvia" de les dues candidates amb la declaració de 'no apta' de Llumà, es va trobar amb Sarrión i van decidir reunir-se amb l'alcaldessa i les psicòlogues que ajudaven en el procés de selecció. A la reunió no hi havia cap altre membre del tribunal perquè, segons ella, no coneixien els requisits concrets del lloc de treball. Aquell mateix dia, però més tard, com ha remarcat la defensa, van anar a parlar a la seu del PSC amb l'aleshores secretari d'Organització, Daniel Fernández.

Tot i que no sap de què van parlar María Elena Pérez i Daniel Fernández, ha reconegut que van demanar opinió sobre possibles candidats a altres càrrecs socialistes com l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu i l'extinent d'alcalde Assumpta Escarp.

Porro ha dit que les bases inicials del concurs eren molt genèriques i que no concretaven quines competències s'havien de tenir en urbanisme. "Podrien haver servit per qualsevol direcció de l'ajuntament", ha dit. També ha admès que l'alcaldessa creia que Llumà era millor que Vargas, i que la reunió que va tenir lloc amb les psicòlogues s'havia fet altres vegades, quan es necessita perfilar els criteris demanats al lloc de feina després d'una primera valoració.

Margarita Vilalta, filòloga de l'àrea social de l'Ajuntament i membre del tribunal ha explicat que quan es van reunir inicialment amb la responsable de l'empresa de recursos humans no li van explicar a fons la problemàtica urbanística de la ciutat, i que es van centrar sobretot en els problemes interns de l'àrea territorial del consistori, recordant les dues últimes destitucions al càrrec. Tot i així, ha dit que els coneixements en urbanisme pensaven comprovar-los en el currículum dels candidats.

Vilalta ha dit que a ella personalment li va agradar més Meritxell Vargas, la candidata que va acabar perdent, perquè tenia més experiència en l'àmbit local, però ha reconegut que Llumà tenia més formació en urbanisme. Ha assegurat que no va rebre cap indicació de l'alcaldessa per prioritzar un candidat o un altre, però sí que va tenir coneixement d'una reunió d'aquesta, dos regidors i un dels tres membres del tribunal amb les psicòlogues, però a ella no la van convocar.

El sotsinspector del Mossos justifica les intervencions telefòniques

En la jornada d'aquest dijous també ha declarat com a testimoni el sotsinspector dels Mossos Antoni Salleras, qui ha explicat que en les converses telefòniques intervingudes a Bustos van poder observar que "hi havia interès en la contractació de Llumà". Ha dit que això "va despertar les alarmes" i van decidir portar-ho al jutge instructor.

D'altra banda, el fiscal ha fet una sèrie de preguntes sobre el perquè de les intervencions telefòniques, intervencions que la defensa ha demanat que no s'acceptin com a prova en el procés. El sotsinspector ha explicat que es va intervenir telefònicament 12 persones i que es va fer a mesura que "es van anar confirmant" els indicis que havien sorgit de la denúncia inicial d'un regidor del PP. Ha asseverat que des de l'inici de les intervencions, primer a un regidor i tres empresaris, "era constant nombrar Bustos". Per últim, ha dit que va ser el jutge "qui va ordenar la intervenció de Bustos".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés