Actualizado 22/10/2015 16:42

Les "poques possibilitats" de trobar feina fan davallar el nombre de temporers allotjats a l'alberg humanitari de Vilafranca del Pen

Moltes persones que arriben a la ciutat durant la verema sense contracte acaben marxant "resignats" en no poder treballar

Vilafranca del Penedès (ACN).-

Un total de 50 temporers s'han allotjat enguany a l'alberg humanitari de Vilafranca del Penedès que s'habilita per la campanya de la verema, mentre que l'any passat en van ser més d'un centenar. Els responsables de l'ajuntament i de la Creu Roja, que gestiona el centre, han constatat que aquests temporers tenen "poques possibilitats de trobar feina" per la contractació en origen i la mecanització al camp. Per això, molts acaben marxant "resignats". La idea de l'alberg és que els temporers que volen treballar a les vinyes de la ciutat i de la comarca s'hi pugin allotjar durant un màxim de tres dies mentre busquen feina; un temps que l'ajuntament considera "suficient" per trobar-ne si n'hi ha.Els temporers que arriben a Vilafranca del Penedès per treballar a les vinyes de la ciutat i la comarca poden allotjar-se a l'alberg humanitari que s'habilita des de fa quatre anys coincidint amb els dies més forts de la campanya de la verema. Enguany, ha estat en funcionament des del 28 d'agost I fins a aquest dilluns i ha allotjat 50 persones, la majoria d'origen senegalès i marroquí. En funció de les previsions de la pròpia campanya, la Comissió de la Verema decideix el calendari d'obertura de l'alberg, que és gestionat per la Creu Roja Alt Penedès i compta amb una aportació d'uns 5.000 euros de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès per al seu funcionament global i d'uns 2.000 euros del Consell Comarcal.

Aquests treballadors a la recerca de feina a les vinyes penedesenques podran dormir durant tres dies a l'alberg mentre busquen feina. Després, l'empresari que els contracti s'ha de fer càrrec després del seu allotjament. En el balanç del funcionament de l'alberg, aquest dilluns, el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Joan Manel Montfort, ha assenyalat que aquest límit de temps és un "topall" perquè, ha afirmat, "no podem convertir-ho en un hotel", ja que es podria crear "un efecte crida". De tota manera, el regidor de Benestar Social, Ramon Zaballa, ha destacat que també han estat "flexibles" amb aquest termini i que si algú ha necessitat allotjar-se més dies, ho ha pogut fer.

"És una atenció per a les persones que es llancen a l'aventura a buscar feina i arriben a un lloc ", ha assenyalat Zaballa. Montfort ha subratllat la "funció humanitària" de l'alberg, per oferir "unes condicions dignes" als temporers que arriben a la ciutat, i també ha afirmat que el centre "evita un problema social". Segons ha apuntat, si hi ha persones que no saben on dormir, i a més durant la festa major, "de vegades s'ha creat un conflicte en determinats llocs de la vila".

Un circuit entre l'esperança i la resignació

"Vénen amb l'esperança de trobar feina però molts marxen igual que han arribat", ha expressat la tècnica de la Creu Roja Fina Ràfols. "És el seu sistema de vida. És com si ja hi estiguessin acostumats: 'No trobem feina, doncs intenten anar a un altre lloc'. La seva idea no és quedar-se aquí indefinidament", explica Ràfols, que continua: "Quan els preguntes què faran, et diuen que intentaran anar a la campanya de la fruita, on n'hi hagi, o a la verema a la Rioja. Tenen aquest circuit".

Després que l'any passat s'hi allotgessin més d'un centenar de temporers i aquest estiu 50, els responsables de l'alberg detecten que les possibilitats de trobar feina per a aquests temporers cada vegada són més complicades perquè , segons han coincidit a assenyalar, hi ha "més contractació en origen" i "més maquinària a les vinyes". Montfort ha analitzat que, tot i que "saben que les possibilitats de contractació són molt baixes", aquests treballadors continuen provant de trobar feina confiats en pics de demanda causats, per exemple, per un episodi de pluges: "Si un dia s'ha aturat la collita, l'endemà és possible que hi hagi pagesos que necessitin mà d'obra per veremar". La responsable de Creu Roja Alt Penedès, Mireia Sàbat, ha destacat que, a diferència de l'any passat, alguns temporers han pogut treballar "hores i dies puntuals".

L'alberg humanitari funciona amb un tècnic de la Creu Roja i un equip de quatre o cinc voluntaris al dia. També hi ha un guàrdia de seguretat durant les hores en què els usuaris estan a l'alberg. Ràfols ha explicat que, quan arriben a l'alberg, "se'ls explica la normativa i com funciona"; després, "se'ls assigna un número de llit i se'ls facilita una manta i una tovallola, ja que se'ls demana que es dutxin per mantenir normes d'higiene. També se'ls administra un kit de menjar". Els llums es tanquen entre les 10 i quarts d'11 de la nit i el dia següent, després d'esmorzar, els temporers surten a buscar feina i l'alberg tanca cap a les 8 del matí.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés