Publicado 07/04/2015 17:27

Les pol·linitzacions primaverals comencen amb retard a Lleida, però es preveuen fortes per les pluges de la tardor

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El Servei d'Al·lèrgia de Lleida millora la coordinació amb l'atenció primària a través de les consultes virtuals i la rotació de metges i infermeres per la unitat

Lleida (ACN).-

Les pol·linitzacions primaverals han començat amb un cert retard a les comarques lleidatanes, perquè l'hivern ha estat fresc, però es preveuen fortes a causa de les pluges de la tardor, segons el responsable del Servei d'Al·lèrgia de Lleida, el Dr. Lluís Marquès. Aquesta previsió, però, dependrà del temps que faci durant la segona part de la primavera, ja que "si la primavera és molt plujosa i les temperatures primaverals són elevades, podrien fer que les pol·linitzacions passessin més ràpidament i afectant menys temps". Altrament, el Servei d'Al·lèrgia de Lleida ha millorat la coordinació amb l'atenció primària a través de les consultes virtuals i la rotació de metges i infermeres per la unitat.El Servei d'Al·lèrgia de Lleida, ubicat a l'Hospital de Santa Maria de Lleida i gestionat per l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), ha presentat aquest dimarts les previsions de la campanya d'al·lèrgies a la demarcació per aquest 2015.  

El responsable del Servei ha destacat que "quan coincideixen amb pluges, les pol·linitzacions perden importància, perquè les gotes d'aigua arrosseguen el pol·len cap a terra". Això ha passat amb el pol·len de xiprer, pollancre, pi i plàtan, i "aquestes pol·linitzacions quedaran escurçades en el temps", segons Marqués. Però "la mateixa pluja que neteja l'aire de pol·len d'arbres i arbusts, i la neu acumulada a la muntanya quan es desgeli, serveix de reg per a les plantes herbàcies i els arbres de primavera i estiu; i a Lleida ens podem trobar que a la primavera tinguem pol·linitzacions importants de gramínies, blets, i d'olivera, entre d'altres", ha afirmat.  

Els pics importants de pol·linització viscuts enguany podrien haver convertit en al·lèrgiques a persones que fins ara no ho eren, ha explicat Marquès, que ha afegit que "si fos el cas, és important tenir el diagnòstic per part d'un al·lergòleg, aprendre a reconèixer la planta que ens causa problemes i fer el seguiment de la informació aerobiològica, que ens pot ajudar a planificar l'activitat i a millorar la qualitat de vida". Marquès ha explicat que la immunoteràpia o vacunació antial·lèrgica s'ha de considerar sempre com una eina terapèutica de primer ordre en el maneig dels pacients al·lèrgics.

Per tal de millorar la coordinació amb l'atenció primària, el Servei d'Al·lèrgia de Lleida atén consultes virtuals dels metges de família. A més, la unitat rep metges i infermeres de primària en rotació per formar-los en la detecció i tractament d'al·lèrgies, malalties que afecten un 33% de la població. Anualment, el nombre d'al·lèrgics diagnosticats a Catalunya incrementen entre un 1% i un 2%. Alguns dels motius són l'augment de pol·len a l'ambient per l'augment de la contaminació i l'escalfament global. Per altra banda, també influeixen altres factors com són els canvis en el sistema immunològic.  

Des de fa tres anys el Servei d'Al·lèrgia de Lleida recomana als pacients utilitzar una aplicació mòbil desenvolupada per la Xarxa Aerobiològica de Catalunya que proporciona informació de la floració de les diferents espècies. Marquès ha destacat que, gràcies a aquesta aplicació, "els pacients reben informació de la floració en els seus telèfons mòbils, perquè puguin començar a prendre la medicació quan comença a augmentar la pol·linització", ja que "és més eficaç tractar els pacients abans que comencin a patir els símptomes més forts".

Per evitar els símptomes més intensos d'al·lèrgia, Marquès ha donat algunes recomanacions com per exemple evitar activitats a l'aire lliure a les hores centrals del dia, sobretot si és un dia de sol i de vent; evitar aixecar pols del terra; i evitar esporgar arbres o plantes i determinades feines de pagès que impliquin inhalar gran quantitat de partícules de pol·len.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés