Actualizado 22/10/2015 16:41

Les paraules, fil conductor de la 'Nit Europea dels Museus' a Girona

Més de 60 persones han descobert algunes de les obres més destacades de sis museus amb l'ajuda de textos literaris, històrics i periodístics

Girona (ACN).-

Les paraules han estat el fil conductor de l'activitat estrella que s'ha portat a terme aquest dissabte per celebrar 'La Nit Europea dels Museus' a Girona. Mitjançant una visita guiada nocturna original, més de 60 persones han pogut repassar la història de la ciutat i descobrir alguns dels objectes més destacats de sis dels set museus gironins amb l'ajuda de textos històrics, literaris o periodístics d'autors com Josep Pla o Carles Rahola, escollits especialment per a l'ocasió. Al Museu del Cinema s'han escoltat les paraules de Pla on detallava per què no li agradava el setè art i a la Casa Masó una sopera ha situat els assistents en l'estil noucentista.Aquest any, l'agrupació de sis museus de la ciutat anomenada Gironamuseus ha decidit portar la celebració de la 'Nit Europea dels Museus' un pas més enllà i commemorar aquesta diada amb una visita guiada nocturna especial. En concret, els assistents han pogut descobrir la ciutat i els seus museus sota la llum de les estrelles d'una forma diferent: a través d'alguns dels objectes més destacats de cada centre i de la mà de textos literaris, històrics o periodístics.

Cada un dels museus gironins -el Museu d'Arqueologia Catalunya-Girona, el Museu d'Art, el Museu dels Jueus, el de la Ciutat, la Casa Masó el Museu del Cinema de Girona- han escollit un objecte que representés les instal·lacions i un text que pogués contextualitzar l'element escollit.

Al Museu del Cinema de la ciutat - des d'on ha arrencat una de les dues visites organitzades- ha destacat una cabina de cinema de poble que s'ha contextualitzat un text de Josep Pla que explicava per quins motius no li agradava el setè art. D'altra banda, el Museu d'Art de la ciutat ha preferit agafar una escultura i agafar un dels textos de Carles Rahola que es va fer servir durant el seu judici a l'època franquista i en el qual va ser condemnat a mort. El Museu d'Història de la ciutat, per la seva banda, ha utilitzat un fragment d'un text vinculat als remences.

En concret, per poder realitzar aquesta visita especial -que s'ha dividit en dos grups d'unes 30 persones- calia reservar plaça i pagar quatre euros, dos si s'és soci del Club Cultura Girona. Mitjançant una guia i una actriu, els visitants -de totes les edats- han pogut descobrir anècdotes o històries poc conegudes de la ciutat. Totes les places van quedar cobertes ara fa dies. Un cop finalitzada l'activitat, els assistents han rebut un tiquet que els permetrà tornar a visitar els sis museus a meitat de preu. "Ho hem fet perquè l'acte d'aquest dissabte és un petit tast i així repetiran", ha explicat el director del Museu del Cinema de Girona, Jordi Pons.

A part d'aquesta activitat, els museus gironins han obert portes fins ben entrada la mitjanit. Centenars de veïns i turistes que s'havien desplaçat fins a la ciutat per gaudir de l'últim cap de setmana de la mostra 'Girona, Temps de Flors' no han dubtat en aprofitar l'ocasió de visitar les instal·lacions de franc. "No és tant el fet de visitar de nit perquè en molts casos són espais tancats sinó que a la gent li sobta anar a sopar i després visitar un museu. No és tant el museu en si sinó el moment de visitar-lo", ha afegit Pons, que ha explicat que la celebració de la 'Nit Europea dels Museus' fa anys que és un èxit d'assistència a la ciutat. L'any passat més d'un miler de persones van visitar les exposicions -temporals i permanents- que oferia el museu dedicat al setè art durant quatre hores, de vuit a dotze de la nit.

Multitud d'activitats als museus de les comarques gironines

Els museus de la capital gironina no han estat els únics que s'han sumat a la celebració de la 'Nit Europea dels Museus' i del Dia Internacional dels Museus, que tot i que és el 18 de maig, alguns centres ja l'han celebrat.

A Palafrugell, al Baix Empordà, els museus d'aquesta localitat han portat a terme tota mena d'activitats sota el lema 'Els museus per una societat sostenible'. Els interessats han pogut veure un documental, 'Quivir', que mostra la història de la pela del suro. En concret, el Museu del Suro del poble ha creat una exposició especial per mostrar les maletes de mostres i els cartells que feien servir els surers per exposar els taps que tenien durant els seus viatges comercials. En aquest espai, la nit ha finalitzat amb sons electrònics.

Diversos museus de la demarcació de girona també han obert portes i han ofert visites guiades. Entre ells, centres d' Olot, Banyoles i Castelló d'Empúries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés