Publicado 24/02/2015 12:12

Les exportacions estatals de nectarina van créixer un 32% la darrera campanya tot i que el valor d'aquestes va caure per la crisi de

Alemanya va doblar la importació de nectarines espanyoles i també destaca el paper de Bielorússia com a intermediari amb Rússia

Lleida (ACN).-

Les exportacions de fruita de pinyol estatal van augmentar la campanya 2014 en comparació a l'anterior, malgrat que el valor d'aquestes es va veure reduït per la crisi de preus del sector, agreujada amb el veto rus. Afrucat destaca l'increment del 32% en les exportacions de nectarina tot i que el valor d'aquestes va caure un 7% respecte al 2013. Les exportacions de nectarina a Alemanya es van incrementar un 109%, i també van créixer considerablement les exportacions a Bielorússia (79%), país que va actuar com a intermediari amb Rússia. En préssec, el volum exportat va créixer un 6%, mentre el valor de les exportacions d'aquesta fruita va disminuir un 5% respecte al 2013.L'exportació estatal de préssecs i nectarines va créixer la darrera campanya davant l'esforç de les empreses per trobar una sortida a la producció després d'una campanya "difícil" marcada per la greu crisi de preus en el sector, la qual es va veure agreujada a partir de l'agost arran del veto rus a les importacions de la Unió Europea. Tot i aquest increment en el volum exportat de fruita de pinyol, el valor de les exportacions va caure, en relació a la campanya del 2013, segons ha donat a conèixer l'Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya, Afrucat, en el marc de la jornada Fruit Monitor que se celebra aquest dimarts a Lleida.    

El director general d'Afrucat, Manel Simon, ha destacat el nou rècord assolit en les exportacions de nectarina estatal (541.017 tones), que van créixer un 32% en comparació a la campanya al 2013. Tot i aquest increment, el valor de les exportacions de nectarina (406 milions d'euros) va caure un 7% respecte a la campanya anterior.  

En nectarina cal remarcar que es van doblar les exportacions estatals a Alemanya -principal país importador-, passant d'unes 86.050 tones el 2013 a unes 179.973 del 2014. També destaca l'increment d'un 148% en les exportacions d'aquesta fruita a Algèria i l'augment del 79% a Bielorússia, país que va actuar d'intermediari amb Rússia, adquirint quantitats importants de fruita de pinyol a l'estat espanyol i a Itàlia per atendre la demanda del mercat rus.  

En préssec, el volum de les exportacions va créixer el darrer any un 6%, assolint també un nou rècord, mentre que el valor de la fruita exportada va disminuir un 5%. En concret, l'Estat va exportar 368.076 tones de préssec (al 2013 van ser 342.000). Destaca l'increment de l'11% de les exportacions a Alemanya, del 125% a Algèria i del 75% a Bielorússia, de la mateixa manera que va succeir amb les nectarines.

El cas de la fruita de llavor és diferent ja que les exportacions estatals van caure, així com el valor d'aquestes. En poma, les exportacions (56.615 tones) es van reduir un 10%  i el valor de les pomes exportades (40 milions d'euros), un 3%. En pera el volum exportat durant el 2014 (90.772 tones) va ser un 3% inferior al del 2013, mentre el valor de les exportacions (64 milions d'euros) va caure un 6%.    

El sector busca solucions conjuntes per evitar que es repeteixi una campanya com la del 2014  

A més de donar a conèixer les dades d'exportació, la jornada Fruit Monitor d'Afrucat també ha de servir per al sector per buscar solucions conjuntes per evitar que es repeteixi la situació de la campanya 2014, en què els preus de la fruita de pinyol van caure entorn d'un 20% per l'avançament de la collita -que va fer coincidir l'entrada de fruita al mercat dels principals països productors-, situació que a partir del 7 d'agost es va veure agreujada pel veto rus, que va bloquejar bona part de les exportacions a un dels principals països importadors de fruita de pinyol estatal com era Rússia.  

En aquest sentit, la primera reclamació del sector passa per exigir a la Comissió d'Agricultura de la UE una gestió eficient i àgil de la situació amb l'habilitació de les mesures ja previstes en l'OCM de fruites i hortalisses. En segon lloc, el sector planteja mecanismes conjunts endegats des del sector per tal de regular l'oferta com ara la constitució d'un fons privat de retirada amb avals del propi sector o bé incidir en la normalització de les qualitats de la fruita, entre altres, segons ha explicat Manel Simón.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés