Publicado 11/03/2015 18:24

Les denúncies per casos d'homofòbia augmenten gairebé un 45% des del 2002 a Catalunya

El president de l'Observatori Contra l'Homofòbia assegura que només es denuncia un 16% de les discriminacions i agressions que es produeixen

Barcelona (ACN).-

L'Observatori Contra l'Homofòbia ha alertat que els casos de discriminació i agressió homòfobes a Catalunya no han parat de créixer els últims anys. Així ho indica l'informe 'L'estat de l'homofòbia a Catalunya 2014', que s'ha presentat aquest dimecres. L'estudi mostra que les denúncies per casos d'homofòbia han passat dels 223 l'any 2002 als 395 el 2014, una evolució que suposa un ascens de casos del 43,5% i un augment mitjà interanual del 5,2%. El darrer any, el 2014, l'increment va ser del 2,5% respecte a l'any anterior. El president de l'Observatori, Eugeni Rodriguez, ha assegurat que a nivell europeu i també a Catalunya només es denuncia el 16% de les discriminacions que es produeixen.Del total de denúncies rebudes per l'Observatori el 2014, la majoria (51%) són agressions, tant físiques, com insults, assetjaments i situacions d'hostilitat. La resta de casos denunciats davant l'entitat són d'odi i exaltació de l'homofòbia (14%), agressions per Internet i mitjans de comunicació (8%), en serveis públics i administració (7%), d'educació (5%) i en l'àmbit laboral (5%).

Entre el 2002 i el 2013 les agressions més freqüents han estat les que s'han produït al carrer i als llocs públics (55,5%), seguides de les que han tingut lloc en l'àmbit dels serveis i l'administració pública (19%) i les discriminacions en l'àmbit laboral (14%) , mentre que l'11,5% restant es produeixen a Internet i en els mitjans de comunicació, entre d'altres.

L'estudi destaca que els gais segueixen sent el principal col·lectiu maltractat amb un 55% de casos, seguits per lesbianes (12%), transsexuals (10%) i bisexuals (2%) mentre que les agressions que afecten tot el col·lectiu LGTB+I suposen el 21%. En la classificació dels agressors, el primer lloc l'ocupen els homes (45%), mentre que destaca un 10% de dones responsables dels casos de discriminacions i agressions, una dada elevada i inèdita fins ara, segons ha remarcat Rodríguez. Els grups d'homes i dones representen el 7% i les entitats, un 30,5%.

L'estudi també mostra un càlcul que ajusta el nombre de casos registrats al pes de la població de cada demarcació sobre el total de Catalunya. Així, la projecció territorial d'incidència real de l'homofòbia estableix que Barcelona (32%) i Lleida (30%) són les demarcacions que en surten més perjudicades. El president de l'Observatori atribueix aquest elevat percentatge de Lleida a les "possibilitats difícils" de viure la homosexualitat en aquesta demarcació i ha posat com a exemples la seva poca visibilitat o la no existència d'accessos per al col·lectiu a les discoteques. La demarcació de Girona se situa en el 20% d'incidència homòfoba i la de Tarragona, en el 18%.

L'Observatori Contra l'Homofòbia demana que s'implementi de manera efectiva i detallada la llei contra l'homofòbia, que va aprovar el Parlament l'octubre passat, en tots els seus àmbits d'actuació, com a l'educació, salut, mitjans de comunicació i laboral, entre d'altres. En aquest sentit, Rodríguez ha insistit en la necessitat de fer un esforç de difusió de la normativa perquè les víctimes sàpiguen que tenen eines a la seva disposició.

També, Laia Serra, advocada que col·labora amb l'Observatori, ha reiterat la necessitat que l'entitat segueixi duent a terme la seva tasca d'acompanyament jurídic i emocional amb les víctimes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés