Publicado 14/03/2015 22:21

Les associacions veïnals aproven una moció de rebuig contra la sentència del TC sobre la llei de consultes

La CONFAVC crea un argumentari adreçat als futurs ajuntaments per garantir la dignitat de les persones

Santa Perpètua de Mogoda (ACN).-

La 30a Assemblea de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) que s'ha celebrat aquest dissabte a Santa Perpètua de Mogoda ha aprovat una moció de rebuig contra la sentència del TC sobre la llei de consultes no referendàries. Les entitats denuncien les interpretacions restrictives que el TC ha fet dels canals de participació ciutadana i han reclamat que cal habilitar instruments de participació i decisió directa de la ciutadania. Paral·lelament, les associacions de veïns han creat un argumentari que posa sobre la taula les polítiques que els futurs ajuntaments haurien de desenvolupar "perquè es retorni una vida digna a les persones que han caigut en la pobresa o l'exclusió".L'argumentari veïnal de la CONFAVC reclama que es garanteixi l'alimentació, l'habitatge, l'energia, la salut pública, el medi ambient sostenible i l'enfortiment de la democràcia. Un dels punts destacats d'aquest document reclama una gestió pública eficient i reclama la "remunicipalització del servei de la gestió de l'aigua".

Per altra banda, les associacions veïnals de Catalunya han aprovat una moció de rebuig contra la sentència del TC sobre la llei de consultes no referendàries. Les entitats han denunciat les interpretacions restrictives que el TC ha fet dels canals de participació ciutadana. En aquest sentit, han manifestat que no n'hi ha prou, com indica la sentència, amb participar en les eleccions locals, autonòmiques o generals. Davant d'això han reclamat que cal habilitar altres instruments de participació i decisió directa de la ciutadania. A més, han denunciat "l'exagerada desproporció que suposa l'exigència d'autorització del govern espanyol per a la realització de les consultes populars que es puguin fer als pobles i ciutats per tractar temes d'àmbit local i de competència municipal".

Durant l'assemblea el president de la CONFAVC, Jordi Giró, ha destacat que el moviment veïnal ara s'ha d'afrontar a les "desigualtats dels barris". En aquest sentit ha recordat que "només el 33% dels veïns del país salven de viure factors relacionats amb la pobresa", que "un de cada quatre nens de Catalunya és pobre" i que cada dia es fan 50 desnonaments.

El tret de sortida de la trobada veïnal l'ha donat la consellera de Benestar Social de la Generalitat, Neus Munté. Durant el seu discurs, la consellera ha destacat la "important funció social i cohesionadora" de l'entitat tot subratllant que es tracta "d'un gran actiu del país". "Sou qui primer detecta les necessitats dels ciutadans, a vegades fins i tot abans no apareguin perquè coneixeu millor que ningú els vostres barris", ha assegurat la consellera durant la seva intervenció.

Al mateix temps, la consellera ha afirmat que la bona convivència que hi ha als barris és fruit d'un treball diari que només s'aconsegueix quan "tots els ciutadans se senten a gust, que formen part d'una comunitat, hi participen i en gaudeixen". Segons Munté, en un barri cohesionat, la paraula "veí" pren un significat més ampli i acaba definint un vincle "basat en un sentiment de pertinença que comparteixen persones que conviuen a prop".

A més, Munté ha subratllat que si els municipis catalans gaudeixen d'una "gran salut" és, en part, gràcies a les associacions de veïns perquè són qui "detecten primer les necessitats dels veïns". "A vegades, fins i tot abans no apareguin, perquè coneixeu millor que ningú els vostres barris", ha afegit. Per tots aquests motius, Munté ha agraït la feina que han portat a terme les associacions i la CONFAVC durant tots aquests anys i els ha animat a seguir treballant al costat de les institucions per "trobar la millora manera d'encarar les dificultats i els reptes que tenen avui plantejats els municipis catalans".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés