Publicado 31/10/2015 13:30

L'Era Mongetada de la Vall d'Aran aconsegueix ressò internacional gràcies a la participació de cuiners de prestigi

La premsa estrangera s'interessa per la celebració, que uneix en un mateix espai gastronomia, tradició agrícola i cultura popular aranesa

La IV edició de la festa gastronòmica Era Mongetada de la Vall d'Aran tindrà ressò internacional a través de la premsa estrangera gràcies a la participació de cuiners de prestigi i a la singularitat de la celebració, que uneix en un mateix espai gastronomia, tradició agrícola i cultura popular aranesa. La curiositat per la festa ha arribat fins a Jason Lang, un fotògraf especialitzat en publicacions gastronòmiques asiàtiques que participa aquests dies a l'esdeveniment amb l'objectiu de difondre les activitats que es duen a terme a Vielha, Bossòst i Garòs.El president del Grèmi d'Ostalaria dera Val d'Aran, Ambròs Barberà, destaca "la repercussió internacional que està aconseguint l'Era Mongetada mitjançant la presència dels cuiners Aitor Olabegoya, Max Levy i Kin Hong", que durant la jornada d'aquest diumenge participaran en el show cooking, un dels actes centrals de la festa. Barberà també ha destacat que la festa representa per als aranesos un retrobament amb la seva identitat i una manera de recordar els avantpassats.Una celebració singular La singularitat de l'Era Mongetada es concreta en la unió en un mateix espai durant tres dies de la gastronomia, els treballs tradicionals agrícoles i la posada en valor de la cultura aranesa. Bossòst ha acollit aquest dissabte l'exhibició de l'aizkolari' Ernesto Ezpeleta, conegut com a 'Bihurri', i que actualment és campió del món en el tall de troncs de grans dimensions. La jornada s'ha iniciat amb el descens del ramat des de la muntanya fins a Bossòst, la competició de jocs esportius agrícoles i la celebració d'un mercat tradicional. Al migdia, s'ha organitzat un 'Dinar Pagès'. La jornada de diumenge començarà a Garòs amb les activitats de demostració del tractament tradicional de la mongeta (estesa, picada, ventada i la recollida). Després tindrà lloc un show cooking amb els cuiners Aitor Olabegoya, Max Levy, Kin Hong i Sacha Hormaechea, que elaboraran conjuntament amb el del Grèmi d'Ostalaria dera Val d'Aran un dinar per a 450 persones.La Mongeta de Bossòst va rebre el 2014 l'homologació comercial per part del Ministeri d'Agricultura. Després d'un llarg procés d'investigació i recuperació d'una varietat desapareguda fa més de 200 anys, la Mongeta de Bossòst té el reconeixement de "Varietat Comercial". Els experts la consideren una de les millors mongetes blanques perquè té poca pell, és mantegosa i té un gust semblant als fruits secs. Un dels seus valors afegits és que tota la producció, des de la recol·lecció fins a l'elaboració, es realitza de forma totalment artesanal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés