Publicado 24/01/2015 04:19

L'Audiència Nacional estableix els criteris per reconèixer el dret a l'oblit a Internet

Ordena a Google la retirada d'enllaços a anuncis on es mencionava particulars

Madrid (ACN).-

La Sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional ha dictat aquest divendres les primeres sentències en què un tribunal de l'Estat aplica la doctrina europea sobre l'anomenat dret a l'oblit. La secció primera de la Sala contenciosa administrativa ha notificat 18 sentències, desestimant en 14 d'elles, reconeixent el dret a preservar la intimitat dels particulars i ordenant la retirada dels enllaços a diversos anuncis en què es mencionava aquestes persones. D'aquesta manera, desestima els recursos interposats pel cercador Google.La primera sentència favorable a un particular reconeix el dret del ciutadà Marió C.G. a que es retirin els enllaços cap a un seguit d'anuncis apareguts a la pàgina web de La Vanguardia sobre un embargament executat ara fa 16 anys per un deute contret amb la Seguretat Social anys. La sala, en aplicació de la doctrina establerta a Luxemburg, dóna la raó a aquesta persona en considerar que la informació publicada no tenia cap mena de rellevància per a la vida pública.   

Així mateix, els magistrats argumenten que el tractament de les dades per part de Google era inicialment lícit però afegeix que degut al temps que ha transcorregut ha deixat de ser "necessàries per a la finalitat per a la que es van recollir".   

D'aquesta manera, la sentència afegeix que el senyor Mario C.G. té dret a que la informació sobre una subhasta d'immobles relacionada amb un embargament derivat d'un deute amb la Seguretat Social "ja no estigui vinculada al seu nom per una llista de resultats obtinguda després d'una cerca efectuada a partir de les seves dades personals".   

Aquesta primera sentència té certa importància perquè la sala fixa els criteris que han de seguir els particulars, els responsables del tractament i l'Agència de Protecció de Dades a partir d'ara. La cancel·lació de les dades, segons l'Audiència Nacional, estarà justificada quan les circumstàncies de cada cas en concret ho determinin ja sigui per "la natura de la informació, pel caràcter sensible per a la vida privada de l'afectat, per la no necessitat de les dades per a la finalitat per a la que van ser recollides o pel temps transcorregut", entre d'altres raons.     

L'audiència Nacional té una vintena de recursos per resoldre de les mateixes característiques i en tots els casos se seguiran les pautes establertes per aquesta sentència, subratllen fonts judicials.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés