Publicado 12/01/2015 08:19

L'Associació de Naturalistes de Girona inicia una campanya perquè la capital gironina sigui una ciutat "100% renovable"

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'entitat arrenca el projecte, a través de la plataforma Avaaz, després que la iniciativa hagi arrelat a Anglaterra

Girona (ACN).-

L'Associació de Naturalistes de Girona inicia aquesta setmana una campanya per aconseguir que la capital gironina sigui una ciutat "100% renovable". La idea s'emmiralla en les reclamacions que ja s'han portat a terme, a través de la plataforma Avaaz, a més d'un centenar de ciutats d'Anglaterra des d'on diferents organitzacions han demanat que els seus municipis s'assimilin a capitals mundials com Frankfurt, Sydney o Copenhaguen; ciutats que s'han compromès consumir energia només de fonts renovables. "Aprofitant les propers eleccions municipals, volem que la ciutat de Girona faci un pas i es comprometi a fer front al canvi climàtic", explica el portaveu de l'entitat, Enric Cortiñas.La idea d'aquesta campanya sorgeix d'un país veí, Anglaterra, on desenes d'entitats, particulars i associacions ja han demanat als ajuntaments dels seus municipis que prenguin com exemple les polítiques sostenibles que porten a terme ciutats com Frankfurt, Seattle o Lima. Unes capitals que s'han compromès a que el 100% de l'energia que consumeixin provingui de fonts renovables. I no només les administracions públiques sinó que el sector privat - mitjançant la conscienciació i les ajudes- també s'hi ha sumat. És el cas de Finlàndia, estat que té previst reduir el 80% de les emissions de C02 abans del 2050.

El projecte es porta a terme mitjançant la plataforma Avaaz, des d'on s'aglutinen signatures i peticions. L'objectiu final és aconseguir que 100 ciutats de tot el món segueixin els passos d'aquestes "capitals més sostenibles". I una de les candidates és Girona."Volem intentar-ho a la capital gironina i si la idea funciona doncs també ho portarem a diversos municipis de la demarcació i, fins i tot, a Barcelona, si podem", assenyala el portaveu de l'Associació de Naturalistes de Girona, Enric Cortiñas.

L'entitat va escollir el mes de gener per tirar endavant aquesta campanya pensant en les properes eleccions municipals. "Ara és el moment en el qual es fan propostes, es parla d'educació o habitatge i nosaltres volíem que també es tractés el canvi climàtic, el model energètic i intentar influir perquè hi hagin compromisos municipals per disminuir les emissions de C02 i canviar el model energètic actual", assenyala.

Per això esperen que els partits polítics es facin ressò de les seves demandes. "Volem que en els propers dotze mesos, l'Ajuntament de Girona es comprometi a lluitar contra el canvi climàtic i sigui una ciutat totalment renovable; no estem parlant d'una cosa supèrflua es tracta d'un element que podria afectar la societat en conjunt", subratlla el portaveu. Des de l'entitat defensen que durant els darrers anys no s'ha "treballat prou" l'abús o la mala utilització i el desbaratament energètic. "S'han tret les ajudes a les empreses dedicades a energies renovables, s'aposta pel 'fracking' i les prospeccions marines", lamenta Cortiñas.

Des de l'entitat, subratllen que la ciutat de Girona disposa d'un Pla d'Acció de la Energia Sostenible, que es va crear durant els anys noranta, i que té com objectiu reduir un 20% les emissions de C02 de cara al 2020. Segons aquest document, d'aquí a cinc anys cada ciutadà de Girona hauria d'haver reduït les seves emissions de C02 de 6,4 tones per habitant a 4,7 tones. "Creiem que en la situació actual caldria avançar més ràpid i que els polítics prenguessin un compromís més fort que permetés utilitzar l'energia de forma més eficient", comenta.

En aquesta línia, des de l'Associació de Naturalistes de Girona es mostren "preocupats" per la inacció de les forces polítiques en aquest àmbit. Uns grups polítics que, segons el portaveu, només busquen beneficar els interessos d'alguns particulars per davant de l'interès general o científic. "Les ciutats europees consumeixen gairebé el 75% de l'energia que es genera, emeten el 70% de les emissions de C02 i acostumen a concentrar el 75% de la població de la zona", apunta Cortiñas.

Per això, el portaveu assenyala que si s'aconsegueix reduir les emissions de C02 de les ciutats, això suposaria "una palanca molt forta" per tirar endavant més projectes i evitar el canvi climàtic. "Aquestes mostres de ciutats sostenibles que funcionen ens haurien de servir per apostar més decididament per aquest camí", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés