Actualizado 30/09/2015 19:36

L'artista ampostí Manel Margalef exposa 'sub-versió', una revisió crítica sobre la "deriva" de la bombolla immobiliària

La mostra de gran format, que s'inaugura aquest dissabte al Centre d'Art lo Pati d'Amposta, estarà exposada durant tres mesos

Amposta (ACN).-

Els canvis socials imposats per la "deriva" de la bombolla immobiliària, la seva traducció en una nova realitat de crisi, plasmada a través d'una evolució cap a una certa decadència visual i estètica. Sobre aquest eix conceptual gira 'sub-versió', l'exposició de gran format que l'artista ampostí Manel Margalef -Amposta, 1963- presenta a partir d'aquest dissabte i durant tres mesos al Centre d'Art lo Pati d'Amposta. Reconduint un projecte presentat fa set anys a Tarragona en el context d'opulència immobiliària del moment, Margalef combina mobles entubats, frontisses enderrocades, animals dissecats o projeccions, com a elements al·legòrics i explicatius d'aquest nou escenari social i econòmic.Amb voluntat d'analitzar l'espai domèstic i les relacions socials que s'estableixen a partir d'ell, relacionant l'hàbitat com a espill de la societat, 'sub-versió' es capbussa en la transformació experimentada durant els últims set anys per una societat durament colpejada per la crisi immobiliària. 'En venda', la seva última mostra de gran format, interpretava la realitat subjacent , pel que fa a idees i tendències, de la societat opulenta prèvia a l'esclat de la bombolla, recreant dins d'un dels 'tinglados' del port de Tarragona un habitatge de 30 metres quadrats al costat del camp de golf.

En la visió de la societat actual que té Margalef, l'habitatge es mostra en un estat d'abandonament total, amb la pervivència d'elements estètics d'una opulència estilísticament anacrònica, que contrasten, conceptualment, amb l'evolució d'una societat que viu canvis constants i marcada profundament per l'aparent omnipotència dels poders fàctics - "i visuals", precisa-. Les claus perquè el públic pugui extreure la seva lectura pròpia del moment actual, assegura.

A partir del seu anterior projecte com a punt de partida, en el marc d'un diàleg artístic i arquitectònic, recupera i ressitua elements de la casa originària que va crear, intentant plasmar els canvis en el temps i la memòria. Aus dissecades poblen l'espai expositiu, posant-se sobre elements arquitectònics, com grans portalades de fusta pintada i reminiscències clàssiques, derruïdes al terra. Un sofà embolcallat per tubs vol representar les necessitats i dependències energètiques de l'actual societat. Una projecció on un cervell s'acaba transmutant en un camp de golf. I un gran cartell, a mode de sopa de lletres, on es llegeix un dels conceptes que més ha marcat la societat durant els últims temps: "desnonar".

Margalef, director de la Biennal d'Art Ciutat d0Amposta, és també professor a l'Escola d'Art de Tarragona i professor associat al departament de Pedagogia de la URV. Doctor en Belles Arts per la UB, ha exposat des de principis dels anys 90 en diverses galeries catalanes, el Reia Sofia i ha estat present en diverses edicions d'ARCO, Art Forum Berlin o Arte Lisboa.

L'exposició, que s'inaugura aquest dissabte tres d'octubre a les vuit del vespre i es podrà veure fins el pròxim 8 de gener, serà la mostra que tancarà la temporada 2015 al centre d'art Lo Pati. Durant el mateix acte, s'inaugurarà també l'exposició 'Fins que tingui sentit' de Lúa Coderch, dins del cicle #lopatitancat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés