Actualizado 28/06/2015 14:32

L'art de carrer català i FiraTàrrega tornen a "inspirar" els programadors britànics a Londres

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Cinc companyies presenten al festival Greenwich+Docklands les seves propostes per aconseguir actuar al Regne Unit

Londres (ACN).-

FiraTàrrega i les arts escèniques de carrer de Catalunya són "molt inspiradores" pel panorama artístic britànic, i aquest diumenge s'han tornat a presentar al festival Greenwich+Docklands de Londres, una de les cites més importants al Regne Unit d'art de carrer. Cinc companyies catalanes i el director de l'Àrea Professional de FiraTàrrega, Mike Ribalta han participat en una trobada del sector de les arts escèniques de carrer en el marc del festival per presentar els seus nous projectes i buscar col·laboracions. "FiraTàrrega ha fet una molt bona feina per ensenyar als festivals britànics com treballar internacionalment", ha explicat a l'ACN Mikey Martins, director artístic del Hull Freedom Festival."En Jordi Duran i en Mike Ribalta han influenciat molt l'escena d'arts del carrer del Regne Unit", ha admès Martins, que es confessa un admirador de FiraTàrrega i hi va "cada any". "Han estat molt inspiradors", afegeix. En l'acte d'aquest diumenge a Londres, cinc companyies catalanes han presentant els seus nous projectes i han convidat els programadors internacionals a veure'ls 'in situ' a Tàrrega el proper setembre.

"Ens fa una mica de cosa tot aquest amor per FiraTàrrega, però ho celebrem", ha admès a l'ACN el Director de l'Àrea Professional de festival, Mike Ribalta. Segons explica, FiraTàrrega i el Greenwich+Docklands Festival han estat treballant plegats "durant molt temps" i arran d'aquesta col·laboració organitzen amb 'Creative Catalonia', l'organisme de la Generalitat per promoció exterior de la cultura, una cita cada any a Londres per ajudar a portar companyies catalanes a fora. De fet, moltes de les que s'han presentat en anteriors edicions del 'Catalan Showcase' han actuat després a festivals britànics o al propi Greenwich+Docklands (GDFI).

La Claudia Brufau ha participat a l'acte per presentar el nou projecte de l'actriu Marga Socias, 'The Hole & Corner Travel Agency', que també es podrà a veure a FiraTàrrega. Segons Brufau, l'acte de Londres és un "bon aparador". "Molts programadors que vénen aquí aniran a FiraTàrrega", explica, remarcant que la presentació a Londres els permet introduir l'espectacle "uns mesos abans" i aconseguir que els vagin a veure en directe. "Llavors tenen ganes de venir i saber qui ets", reconeix.

Com la Claudia Brufau amb 'The Hole & Corner Travel Agency', quatre companyies més han presentat els seus projectes, entre els quals hi havia Leandre, amb 'Iceberg; Carla Rovira amb 'Most of all, you've got to hide from the chicks'; Vero Cendoya amb 'La partida' i 'Cia. En Diciembre' amb 'Purpusii'. "Hem vingut a presentar diferents espectacles de diverses companyies catalanes des del circ fins al teatre, la dansa. Hi ha molta varietat d'espectacles", ha explicat Brufau.

A més d'aquestes cinc companyies que han presentat els seus espectacles, a la trobada professional també hi han participat L'Antic Teatre, La maleta dels espectacles i l'empresa de management Fani Benages Arts Escèniques. Totes han estat seleccionades pel director artístic del GDIF, Bradley Hemmings, i el director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran. El Greenwich+Docklands Festival, a més, també programa aquests dies dues produccions catalanes: Toc de Fusta de Friends of Crusoe, i Brodas Bros, una companyia que va presentar-se precisament a la 'Showcase' catalana del festival l'any 2012.

Interès internacional

"Aquest acte cada any és sempre fantàstic", explica a l'ACN la Jan Lennox, directora del centre cultural londinenc Watermans, i programadora del seu propi festival. Segons Lennox, la cita amb els artistes catalans al festival londinenc de Greenwich+Docklands és "una de les millors ocasions per trobar nous artistes i veure què ve". Lennox ha programat companyies catalanes al seu festival i admet que les arts escèniques catalanes tenen "una creativitat molt maca" i "funcionen amb el públic de Londres". "Hem tingut una programació catalana bastant regular, i en busquem més!", ha admès.

Mike Ribalta, de FiraTàrrega, valora molt positivament l'èxit de la trobada professional a Londres, ja que "un dels objectius de FiraTàrrega és precisament la internacionalització de les companyies catalanes". "És un element clau, crear indústria, crear mercat", ha destacat Ribalta, que també celebra que l'art català "obri fronteres". A més, el festival català vol crear "un camí d'anada i tornada" amb els festivals internacionals amb els que treballa, de manera que els programadors catalans també puguin conèixer companyies britàniques i internacionals a través d'aquest tipus de trobades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés