Actualizado 30/08/2015 03:31

L'Aquelarre retorna als seus inicis rememorant l'emblemàtic Carreró de les Bruixes

Protagonisme per les fetilleres, el foc, l'esoterisme i la música en directe, que ha acompanyat les invocacions del mascle cabró

Cervera (ACN).-

Els elements esotèrics de l'emblemàtic Carreró de les Bruixes, acompanyats d'un bon nombre de fetilleres i de música en directe, han pres el protagonisme aquest any en les invocacions del mascle cabró, el personatge principal de l'Aquelarre de Cervera. La festa va néixer precisament en aquest carreró de la capital de la Segarra fa 38 anys i des d'aleshores s'ha convertit en una cita ineludible pels amants del foc, la màgia i el món sobrenatural. En aquesta edició, la direcció artística de l'espectacle l'ha assumida el grup amateur de teatre cerverí GREPP Teatre, coincidint amb el 25è aniversari del seu naixement. Durant tot el cap de setmana s'espera que passin per Cervera més de 30.000 persones.La matinada de divendres a dissabte l'Aquelarre ja ha escalfat motors amb concerts i correfocs després d'una setmana en què ja s'han celebrat diversos actes previs. Aquest dissabte a la tarda els més petits han participat també a l'Aquelarret, la versió infantil de la festa que ha reunit uns 200 infants a la cercavila que va des del Brollador fins a la plaça Pius XII. Però la festa gran i els principals espectacles es concentren entre dissabte a la nit i diumenge a la matinada. Un any més, els carrers i places de Cervera s'han omplert de gom a gom de persones vingudes d'arreu del país que no es volen perdre un esdeveniment que ja s'ha convertit en un clàssic de l'últim cap de setmana d'agost.

L'encesa de la Universitat és el tret de sortida de la festa i té especial rellevància des que la reforma de la plaça -inaugurada l'any passat- permet tenir una nova perspectiva de l'edifici sense elements visuals que molestin la visió. Aquesta vegada no hi ha hagut projeccions a la façana com l'any passat sinó que la direcció artística ha optat per una encesa que ha combinat llum, molta pirotècnia i teatre de carrer. Una bruixa ha aparegut volant just abans que uns actors es despengessis per la façana mentre els diables hi posaven la banda sonora amb el foc.

L'encesa de la Universitat suposa el preludi dels tres actes següents: la cercavila cap a Cal Racó i el Ball de la Polla; l'aparició del Mascle Cabró seguit del Ball de Diables; i, com a culminació de la nit, l'Escorreguda del Mascle i el Foqueral. Abans de cada acte hi ha un correfoc.

Aquest any GREPP Teatre ha optat per recrear en l'espectacle com s'utilitzaven els elements de bruixeria que hi ha serigrafiats a les portes del Carreró de les Bruixes de Cervera, l'emblemàtic indret on va néixer la festa. El calder, el gat negre, el sol i la lluna, les cartes i el rellotge, la mà amb la creu, juntament amb la bruixa de l'Aquelarre, han pres vida per invocar al Mascle Cabró. I una novetat d'aquest any és que tot plegat s'ha desenvolupat amb música en directe a un dels escenaris de la plaça. 

El coordinador general de l'espectacle, Josep Maria Comes, ha explicat que GREPP Teatre va decidir presentar-se a a direcció artistica de l'Aquelarre per commemorar el seu 25è aniversari i, "com que son un grup de Cervera, i ens estimem el poble i la seva cultura hem triat un espai cerverí com és el carrer de les Bruixes per donar-li protagonisme". A més, Comes remarca que "hem volgut recordar i rememorar l'inici de la festa basant l'espectacle en aquells elements del carrer de les Bruixes que han pres vida per invocar el mascle cabró". 

L'actor que ha encarnat l'element de la mà amb la creu, Jon Arrizabalaga, ha explicat que porten mesos assajant, primer al teatre de la Passió i després al mateix escenari de Cal Racó. Arrizabalaga ha destacat també l'emoció que suposa per un cerverí que ha viscut l'Aquelarre tota la vida viure-ho ara com a part activa de l'espectacle.

Fins a 55 actors, actrius i tècnics de la companyia han pres part en l'espectacle mentre que la cercavila ha reunit unes 500 persones sumant diables i altres entitats col·laboradores. De fet, per segon any consecutiu la colla local de diables, els Carranquers, ha exercit d'amfitriona de tres colles forànies convidades a participar a l'Aquelarre. En concret, els diables 'Els Cagarrieres' de Cambrils i el Drac 'la Víbria Llacunalba' de la colla de dracs de Canyelles han acompanyat els Carranquers durant la baixada cap a cal Racó, mentre que els Diables de Torredembarra han protagonitzat els correfocs que han precedit el segon i tercer acte.

Després de quatre anys s'ha consolidat la Casa d'Estiu del Mascle Cabró, un espai de pagament que permet gaudir de l'espectacle de dissabte i dels correfocs d'una forma més tranquil·la i sense aglomeracions. L'accés a l'espai costa 25 euros i està limitat a 300 persones. 

Un any més, i ja són 18, la Univeritat acull la Fira del Gran Boc, un esdeveniment únic a Catalunya que compta amb la participació de 90 expositors. S'hi poden trobar tota mena de parades relacionades amb l'esoterisme, el tarot i la quiromància, a més de productes artesanals i gastronòmics. La Fira també ha programat tallers, espectacles de màgia i, fins i tot, sessions d'hipnosi. A més, aquest any ha recuperat el concert de dissabte a la nit amb el grup Sorprise. També el recinte de la Universitat -en concret el pati esquerra- acull una de les novetats d'aquesta edició, un passatge del terror organitzat per l'Associació Caçafantasmes de Llagostera. Tant la Fira com el passatge del terror han obert portes aquest dissabte a les cinc de la tarda i tancaran diumenge a les deu de la nit.

En l'apartat musical, fins a set espais de Cervera s'han habilitat aquest dissabte com a escenaris amb l'actuació de 18 grups i DJs. Els Pastorets Rock han tocat a Cal Racó, entre acte i acte de l'espectacle principal. També han actuat, entre d'altres, Xaiko, la Salseta del Poble Sec, Dj Blanca Ross, Hora de Joglar o The Golden Grahams.

Zones d'estacionament i càmping

L'ajuntament ha habilitat cinc zones d'estacionament gratuït, ja que durant l'Aquelarre es prohibeix estacionar al centre de la ciutat. Són més d'un miler d'aparcaments que estan ubicats al costat de l'avinguda d'Igualada, a l'esplanada al costat de la carretera de Granyena, al costat del càmping de la zona esportiva, als patis de les sitges de l'antic SENPA i en un pati municipal al costat de l'Institut La Segarra.

L'Aquelarre posa a disposició dels visitants una zona d'acampada ubicada a la zona esportiva de Cervera, al camp annex a les piscines municipals per tal que els usuaris puguin utilitzar els serveis de què disposen les instal·lacions municipals. Cada any el nombre d'usuaris augmenta i se situa sobre les 600 persones que passen, almenys una nit, a la zona d'acampada. El preu de l'estada al càmping és de 10 euros per persona independentment de l'hora i dia d'arribada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés