Actualizado 27/02/2015 18:04

L'Any Llull començarà a Palma al novembre amb un simposi acadèmic internacional i un concert de Jordi Savall

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Barcelona serà la ciutat convidada a la Business Design Week de Hong Kong

Barcelona (ACN).-

El director de l'Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, ha explicat aquest divendres que el gruix dels actes de commemoració dels 700 anys de la mort de Ramon Llull se celebraran l'any que ve, tot i que ja començaran al novembre amb un simposi acadèmic internacional a Palma i un concert inspirat en la seva figura a càrrec de Jordi Savall. Susanna també ha subratllat que Barcelona serà la ciutat convidada a la Business of Design Week de Hong Kong, la fira de disseny i arquitectura més important de l'Àsia, i que la presència catalana comptarà amb el suport d'empreses interessades en entrar al mercat xinès. Susanna també ha anunciat que les universitats de Pequín i Sao Paulo iniciaran els estudis de català.El director de l'IRL començarà a finals d'aquest any amb un simposi acadèmic internacional sobre la figura de Ramon Llull a Palma, i ha dit que el gruix d'activitats es concentrarà l'any que ve. "És un tema que l'estem acomboiant de manera molt i molt proactiva", ha assegurat Àlex Susanna, que també ha dit que el músic Jordi Savall estrenarà un espectacle inspirat amb l'escriptor i filòsof.

Susanna també ha garantit que l'IRL se sent "100% compromès" amb aquesta commemoració i que des de fa un any contacta en les fires del llibre en què assisteix amb les editorials universitàries i acadèmiques per tornar a traduir -també en llengües "per a nosaltres fonamentals"- i publicar les obres de Ramon Lull.

En la seva primera compareixença a la Comissió d'Acció Exterior, fins ara el director de l'IRL ho havia fet en la de Cultura, Susanna ha fet un balanç de les activitats del 2014 i ha desgranat els principals on l'institut serà present al llarg d'aquest any, com la presència de Barcelona com a ciutat convidada de la Business Design Week de Hong Kong, que se celebrarà la primera setmana de desembre. Per Susanna, "la Xina és un territori de projecció prioritari i estratègic" i en la fira d'aquest any la capital catalana també tindrà l'ocasió de "fer un desembarcament de sectors estratègics" com el disseny, l'arquitectura, l'urbanisme i la creativitat en general.

En la seva intervenció, Susanna també ha confirmat que Catalunya participaria aquest any per primera vegada a la Quadriennal d'Escenografia de Praga, on disposarà d'un pavelló propi; i que es troba en converses amb l'organització del festival d'Edimburg -"el festival de festivals", tal com l'ha definit- en què l'objectiu és aconseguir la presència de la música i les arts escèniques catalanes.

El director de l'IRL també ha assenyalat que enguany la literatura catalana posarà el focus en el Canadà. "És congruent amb la presència a l'alça en el mercat anglosaxó", ha afegit Susanna, qui ha detallat que per primera vegada, la primera llengua de destinació en les traduccions des del català és l'anglès després del castellà. En aquest sentit, ha precisat que els mercats anglosaxó i nòrdics són prioritaris. Al Canadà, deu autors recentment traduïts participaran en actes de presentació i debat amb altres autors d'arreu del món.

Altres accions de l'IRL per a aquest 2015 són la convocatòria complementària d'ajuts per a la promoció de la literatura infantil i juvenil; la presència al projecte d'àmbit europeu Schwob, que té per objectiu rescatar clàssics europeus que per falta de comercialització havien quedat "eclipsats" i la participació en el projecte 'Circus Disemination', juntament amb el Quebec, Suècia i la regió de Migdia Pirineus per generar un "circuit estable" i les companyies es donin a conèixer internacionalment.

A més, l'IRL ha signat un conveni amb el músic Jordi Savall per donar-li suport "de manera molt intensa" en les gires a l'estranger. "És un dels principals ambaixadors de la nostra cultura", ha indicat Susanna, que també ha recordat com un dels actes destacats per a aquest any la presència per cinquena vegada a la Biennal de Venècia amb un projecte protagonitzat pel director de cinema Albert Serra el pròxim 7 de maig.

"Interferències" del govern espanyol

El director de l'IRL ha admès que, "en alguns casos més visibles que d'altres", s'han produït "interferències" per part del govern espanyol en actes sobre la cultura catalana, tot i que, ha precisat, "no cal exagerar". 

A banda del conegut cas de la suspensió de la presentació de la novel·la 'Victus' d'Albert Sánchez-Piñol a Amsterdam, Susanna s'ha referit a un acte l'estiu passat en què hi participava ell mateix junt amb un altre escriptor i a un periodista a Estocolm i com va percebre una "actitud un pèl bel·ligerant i radical" de l'ambaixada espanyola. "Ha passat de tant en tant, però no és el pa de cada dia", ha afegit.

El director de l'IRL reclama més pressupost per al 2016

Àlex Susanna ha aprofitat la intervenció a la Comissió per demanar al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, un augment dels recursos econòmics de cara al 2016 perquè sinó, ha dit, "patirem". En aquest sentit, ha recordat que el pressupost per a l'IRL s'ha reduït en un 35% entre els anys 2012 al 2015 i que el descens s'ha accentuat en més d'un 50% en comparació amb el 2009. 

Segons ha explicat, una de les conseqüències ha estat que han hagut de demanar més implicació en finançament de les universitats que imparteixen estudis de català, una mesura que alguns centres ja han avisat que no podien sostenir més.

Actualment, l'IRL imparteix estudis de català en 157 universitats estrangeres, de les quals 24 són als Estats Units, 21 a França, 21 al Regne Unit i 21 a Alemanya. Entre aquestes, hi ha la Universitat de la Sorbona de París, la Queen Mary de Londres, i les de Chicago, Standford i la City University de Nova York, als Estats Units. A l'Estat, només vuit universitats ofereixen estudis de llengua i cultura catalanes, de les quals l'IRL en finança quatre.

Susanna, a més, ha anunciat que l'any passat es van iniciar els estudis de llengua i cultura catalana a la Universitat d'Estudis Estrangers de Tokio, la segona de la capital nipona que els imparteix; i que aquest 2015 començarien les universitats de Sao Paulo i Pequín.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés