Actualizado 15/01/2015 11:46

L'alcalde de Tremp demana a la Generalitat que faci tractaments per combatre la processionària del pi

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Aquesta plaga afecta la qualitat silvícola dels boscos i al paisatge de la zona

Tremp (ACN).-

L'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, ha explicat que des de fa quatre anys la Generalitat no fa cap tipus de tractament als boscos per combatre la processionària dels pins i ha demanat al Govern que apliqui mesures per combatre aquesta plaga. L'alcalde de Tremp ha sentenciat que 'la plaga ha prosperat de manera exponencial i desmesurada' aquests darrers anys i que afecta la qualitat silvícola dels boscos i al paisatge de la zona. L'Ajuntament de Tremp està estudiant actuar de manera unilateral davant de la proliferació de la plaga. Les accions a realitzar passen per la neteja dels boscos i tractaments amb productes químics.Per combatre la processionària es recomana diferents tractaments: col·locació de trampes amb feromones sexuals per tal de reduir la població de papallones i tractament mitjançant productes químics o bé insecticides biològics.

Orrit aposta també per una neteja del bosc i aclariment de les zones amb superpoblació de pins. La situació de determinats boscos, a causa de la processionària, la qualifica de 'lamentable' i diu que s'hi ha de posar fre de manera urgent.

La processionària

La processionària és un insecte lepidòpter que ataca totes les espècies de pins i cedres. Un cop han nascut les erugues dels ous, comencen a buscar el lloc més assolellat de l'arbre per fer el niu on passar l'hivern. Es tracta d'uns nius de pèls sedosos, d'on les erugues surten per alimentar-se, fins que al febrer o al març baixen dels pins fent les "processons" per enterrar-se i transformar-se en crisàlide.

Si s'obre un d'aquests nius, s'hi pot veure un gran nombre de larves, encara petites, però que ja poden atacar els pins. Tenen preferència per la pinassa i el pi silvestre, entre les espècies autòctones, i pel pi insigne i el pi canari, entre les introduïdes.

L'atac de la processionària no sol matar els arbres, però els afebleix i els fa més sensibles a malalties. També els obliga a tornar a fer néixer fulla i això va en detriment de la producció de fusta. Quant a les persones, la processionària pot provocar irritacions importants. El seu control, doncs, és un problema de salut dels boscos i de salut humana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés