Publicado 13/03/2015 16:06

L'Ajuntament de Sant Cugat redueix en més de 20 punts el rati d'endeutament passant de 75,5 MEUR el 2011 a 64 el 2014

Sant Cugat del Vallès (ACN).-

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) ha reduït en 22,7 punts el seu rati d'endeutament fins a situar-lo en el mínim històric del 55,4%, segons ha explicat el tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas. Aquesta xifra suposa una reducció del deute per habitant de casi un 18%. En termes generals, l'endeutament ha passat de prop de 75,5 milions d'euros el 2011 a aproximadament 64 durant el 2014. També ha assolit el seu rècord pel que fa al termini de pagament a proveïdors, que s'ha situat en 29,7 dies de mitjana durant el 2014. El consistori ha valorat molt positivament el resultat de l'esforç en la contenció de la despesa per afrontar la crisi econòmica.Brugarolas ha valorat positivament la feina feta tenint en compte qeu els darrers quatre anys el consistori ha hagut d'afrontar una situació d'increment de necessitats de la despesa social en un escenari d'incertesa econòmica, amb reducció dels ingressos supramunicipals, amb dificultats d'accés al crèdit i amb la incapacitat de moltes famílies i empreses de pagar els impostos.

El tinent d'alcalde ha recordat que el full de ruta marcat entre els exercicis 2011 i 2012 es centraven en reduir progressivament el deute i millorar la situació de tresoreria en un escenari de contenció fiscal, cosa que va comportar una reducció de la despesa, tant l'ordinària com especialment la d'inversió. Ha assegurat que gràcies a la "prudència" a l'hora de fer els pressupostos, la contenció en la despesa i la monitorització dels ingressos, "la solvència econòmica s'ha enfortit de forma molt important fins assolir una millora molt clara en els indicadors financers que descriuen la realitat econòmica de l'Ajuntament".

D'altra banda, ha explicat que s'ha assolit un rècord en el termini de pagament a proveïdors, que s'ha situat en una mitjana de 29,7 dies durant el 2014, un 36% menys que a l'inici del mandat el 2011. Ha posat en valor que aquesta xifra està clarament per sota dels 30 dies marcats per lleis.

L'estalvi brut pressupostari, és a dir, la diferència entre els ingressos corrents i despeses corrents, ha passat dels 11 milions del 2011 als casi 27 del 2014. Aquest estalvi és el resultat de l'esforç realitzat en la contenció de la despesa i en la monitorització de l'execució dels ingressos. Això ha permès donar la volta a la situació de tensió de tresoreria. La despesa ordinària s'ha reduït un 5,5% des de la liquidada el 2010, mentre que el capítol de serveis a les persones es va incrementar més d'un 40%. La reducció més important s'ha registrat en el capítol d'inversions, que s'ha reduït prop d'un 35% per càpita en aquest període.

Pel que fa als impostos, els ingressos de l'IBI per càpita s'han reduït un 2,4% entre els exercicis 2012 i 2014. De la resta d'impostos, el Consistori ha destacat l'estabilitat dels tributs de vehicles i IAE i la "persistent debilitat" de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres. D'altra banda, s'ha registrat una evolució positiva de la recaptació de l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana ja que s'ha registrat un increment de la recaptació per plusvàlues de prop del 45%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés