Actualizado 09/10/2015 13:54

L'Ajuntament de Sabadell inicia la municipalització de serveis externalitzats com la grua o la zona blava

El govern municipal fa un balanç positiu dels primers 100 dies i celebra que "el canvi ha començat"

Sabadell (ACN).-

L'Ajuntament de Sabadell està treballant per iniciar la municipalització de serveis que ara estan externalitzats amb l'objectiu de poder passar a municipal tot allò que sigui possible i viable. El regidor de Nova Economia, Albert Boada, ha explicat que es començarà per aquells serveis que tinguin la concessió o el contracte caducat, com és el cas de la grua municipal o la zona blava, i que s'estudiarà des dels de dimensió més fàcil als més complicats tenint en compte els "límits legals" que tenen en alguns casos. Boada ho ha explicat en la roda de premsa sobre els 100 primers dies de govern entre ERC i la Crida, on l'alcalde, Juli Fernàndez, ha valorat positivament que "el canvi ha començat".La municipalització de serveis era un dels compromisos marcats durant la campanya electoral i el nou equip de govern està treballant en el seu compliment. Segons han explicat Boada i el regidor d'Espai Públic, Xavier Guerrero, s'està treballant ja per poder municipalitzar en primer lloc servies com la grua, la zona blava o el manteniment i la idea és continuar en aquesta línia a mesura que vagin finalitzant els contractes amb les empreses externes.

Boada ha reconegut però que hi ha casos difícils com el de l'aigua, on hi ha una concessió a 50 anys i on el trencament del contracte suposaria que l'Ajuntament hauria de pagar una penalització econòmica. Ha afegit que tampoc renuncien a serveis com el de neteja viària, més encara tenint en compte "les sospites legals i jurídiques" que pesen sobre l'empresa que ara presta el servei, però ha afegit que no són "il·lusos" i que hi ha certs processos de municipalització complicats. Per això, la idea és començar per aquells serveis de dimensió més petita i anar estudiant la viabilitat tècnica i econòmic de la resta.

100 dies de canvi

En línies generals, la valoració del govern municipal dels primers 100 dies a l'Ajuntament ha estat positiva. En paraules de l'alcalde, s'ha pogut notar el "canvi profund" respecte l'anterior etapa del PSC en punts com la reducció del 25% de la massa salarial, la disminució de càrrecs eventuals, la renúncia als escortes, la creació d'una regidoria de Transparència o la personació com a acusació popular en el 'cas Mercuri'. Fernàndez ha assegurat que aquest govern treballa "per donar resposta les necessitats i les prioritats" dels ciutadans.

Per àrees, els regidors han destacat l'aposta per ampliar la cobertura del transport públic escolar, de les beques menjador, de l'accés a la cultura, l'aturada dels desnonaments de l'empresa pública Vimusa, la no participació de la policia municipal en aquests processos, la creació d'una policia de proximitat i la supressió d'unitats especialitzades com la d'antiavalots i el treball amb les empreses per evitar la pobresa energètica.

En aquest sentit, han expressat el seu convenciment de continuar desplegant la llei del codi de consum sobre protecció de desnonament i pobresa energètica, tot i la supressió cautelar del Tribunal Constitucional. Serracant ha afirmat que el govern municipal ja treballava en aquests aspectes i que el que farà és buscar les eines per poder continuar-ho fent.

També han posat en valor que s'està elaborant un full de ruta amb el Consorci del Parc Taulí per resoldre els problemes de llistes d'espera, derivacions, millorar les urgències, el tancament de llits i rendir comptes amb la ciutadania. El tinent d'alcalde d'Acció Social i Drets Civils, Gabriel Fernàndez, ha expressat el compromís del govern per aconseguir augmentar l'aportació al centre hospitalari.

En matèria d'habitatge, el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, ha destacat que s'han iniciat les inspeccions per sancionar els bancs que tinguin pisos buits, que s'està elaborant un programa estratègic municipal per repensar la planificació i que es treballa "per fer possible el soterrament d'FGC entre Gràcia i Can Feu" exercint "pressió política" per tal que la Generalitat n'assumeixi el cost.

D'altra banda, han anunciat que es posarà en marxa un pla pilot de pacificació del barri Centre-Creueta per tal de restar protagonisme als vehicles i donar prioritat als vianants que, si funciona, es podria ampliar a d'altres zones.

Per últim, han explicat que s'han trobat que hi ha grans superfícies a la ciutat que no estaven tributant com a tals i han asseverat que donaran els passos necessaris per corregir aquestes situacions i que la tributació correspongui al que són.

Sense avenços en l'ampliació del govern

En ser preguntats sobre si hi havia algun avenç en la possibilitat que el govern s'ampliï, Fernàndez ha explicat que de converses amb els grups municipals "n'hi ha sempre" però no h concretat més. Partint de la base que són un govern en minoria, l'alcalde ha reiterat la voluntat d'aquest de negociar amb tots els grups per tal d'arribar a acords per tirar endavant els projectes de la ciutat, cosa que ha afirmat que continuaria passant encara que hi hagués acord per ampliar el govern.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés