Publicado 07/06/2015 11:09

L'Ajuntament de Girona dóna suport a la protectora de cavalls EQUUSOS d'Aiguaviva

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Han signat un conveni de col·laboració, una "ajuda importantíssima" per a l'associació

Girona (ACN).-

L'associació EQUUSOS és un de les dues úniques protectores de cavalls oficials i reconegudes que existeixen a tot Catalunya. Durant anys l'entitat va tenir la seva seu a la capital gironina però, actualment, es troba al mas Can Garrofa d'Aiguaviva, al Gironès. Aquesta setmana, l'Ajuntament de Girona ha signat un conveni de col·laboració per dos anys amb l'entitat. Un acord que per a l'associació, tal i com detalla el seu president Xavier Fuertes, suposa "un pas importantíssim" i un suport clau per continuar treballant. El consistori aportarà una partida econòmica de 2.000 euros per cobrir les despeses i ajudarà a difondre la tasca de l'entitat entre la ciutadania.Aquesta setmana passada es va signar el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Girona i l'associació EQUUSOS. Es tracta del primer acord d'aquestes característiques que firma l'entitat amb una administració pública. El conveni preveu que el consistori doni suport econòmic a l'entitat amb una partida anual de 2.000 euros, i al mateix temps, ajudarà a difondre la tasca que porten a terme des del centre amb activitats per sensibilitzar la població sobre el maltractament i l'abandonament de cavalls. Fins ara, el centre ja porta a terme tallers per infants i joves que vulguin apropar-se i conèixer d'una manera diferent el món eqüestre.

El conveni també preveu que l'ajuntament gironí aporti una quantitat econòmica extra per cobrir possibles despeses addicionals en relació a la quantitat d'animals que l'associació rescati i mantingui al centre. La idea d'aquest conveni va arrencar ara fa uns mesos des de l'Àrea de Sostenibilitat i Acció Ciutadana del consistori gironí. "Per nosaltres significa molt perquè els cavalls són uns animals que per les seves característiques físiques requereixen una cura i manteniment diari especial, a més s'ha de tenir en compte que nosaltres ens fem càrrec d'animals que han estat abandonats o en mol mal estat", assenyala el president de l'entitat, Xavier Fuertes.

EQUUSOS va néixer l'any 2002 de la mà de Fuertes, la seva parella i una colla d'amics íntims, amants dels cavalls. Durant anys ha anat compaginant l'escola d'hípica - 'El Centre del Cavall'- on realitzen tasques terapèutiques i activitats culturals relacionades amb aquests animals, amb el centre de rescat. "Amb el consistori gironí és amb qui hem tingut més contacte perquè fa temps que treballem amb ells, tenim experiència i hem fet col·laboracions en casos puntuals", ha assenyalat Fuertes.

Des de l'associació ressalten que, actualment, estan en converses per tancar acords amb altres entitats i consistoris gironins. "Esperem que la signatura d'aquest primer conveni de col·laboració sigui un tret de sortida, un incentiu perquè altres s'animin, ens coneguin i es sumin al projecte", comenta el president.

Actualment, al centre hi viuen deu cavalls que han estat maltractats, abandonats o decomissats. No obstant això, mitjançant la figura dels col·laboradors, particulars o empreses, una quarantena més ja han trobat una segona oportunitat. Una vintena de voluntaris de totes les edats donen suport al projecte, ajudant en totes aquelles tasques que són necessàries per mantenir el centre. D'altra banda, la protectora també disposa de sis padrins, ciutadans que apadrinen un animal per 10 euros al mes.

I és que els cavalls no estan considerats com animals de companyia i, per aquest motiu, l'associació no pot sol·licitar determinades ajudes o subvencions públiques i s'ha de mantenir amb fons propis o privats. "Totes les ajudes són molt benvingudes perquè s'ha de tenir en compte que la despesa mensual d'un cavall puja fins als 160 euros", concreta Fuertes. A això cal sumar-hi totes les despeses veterinàries, els medicaments que necessiten, la documentació i la col·locació del microxip.

Des del seu naixement, l'associació eqüestre ja ha acollit més d'un centenars de cavalls. Un dels casos més coneguts és l'animal que la Policia Municipal de Girona va localitzar vagant per la ciutat ara fa més d'un any, totalment desnodrit, deshidratat i amb ferides. Un cavall que, tal i com explica Fuertes, va ser abandonat perquè pateix diversos càncers i el cost de cuidar-lo és alt. Un abandonament que, per desgràcia, es repeteix habitualment a les comarques gironines.

Ara fa uns sis mesos, Fuertes ja va denunciar que s'havia incrementat el nombre de negocis, hípiques o criadors que, amb la crisi, han tancat portes i s'han despreocupat dels animals, abandonant-los a la seva sort. Segons el president, en els últims dies han rebut diverses denúncies de ciutadans alertant del maltractament que pateixen diversos cavalls arreu del territori gironí. "Algun dels casos són prop de la ciutat de Girona, ja hi ha denúncia interposada, els casos estan obert i anem fent seguiment", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés