Actualizado 16/05/2015 14:42

L'Ajuntament de Caldes de Malavella compra el paratge de Sant Maurici per 300.000 euros

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El consistori celebra la nova adquisició i avança que volen revitalitzar aquest entorn ric en patrimoni històric i geològic, en desús des de fa anys

Caldes de Malavella (ACN).-

L'Ajuntament de Caldes de Malavella, a la comarca de la Selva, ha comprat el paratge de Sant Maurici, un dels espais més emblemàtics de la vila pel seu valuós patrimoni històric, natural i geològic ja que es troba sobre d'un antic volcà. D'aquesta manera, tot el paratge - menys la casa i una franja de terreny davant de l'immoble- passa a ser propietat municipal després d'anys de treball. El consistori ha pagat 300.000 euros a l'antic propietari, Lluís Quer, i, en principi, la seva voluntat és obrir més l'espai, revitalitzar-lo i apropar-lo més a la ciutadania amb la possibilitat d'instal·lar-hi una zona de barbacoes."Ha estat una compra molt complicada, des de l'Ajuntament hi hem estat molts anys al darrera treballant-hi per aconseguir-ho i, al final, podem dir que el paratge de Sant Maurici serà per tota la vida de Caldes de Malavella", ha comentat l'alcalde de la vila, Salvador Balliu, que s'ha mostrat satisfet davant la compra d'aquest paratge. L'adquisició es va formalitzar aquest divendres 15 de maig amb la signatura per part de l'alcalde i l'antic propietari, Lluís Quer.

D'aquesta manera culmina un llarg procés de negociacions que ha durat diversos anys. Finalment, el paratge ha tingut un cost de 300.000 euros que el consistori ha pogut cobrir gràcies a la venda l'any 2014 d'una parcel·la municipal que estava en el recinte del golf de la PGA i que el PGA Golf de Caldes SA va comprar per 1.313.528 euros.

L'acord contempla que l'ajuntament serà el propietari de tot l'espai de Sant Maurici,

excepte de la casa i una franja de terreny davant de l'immoble. En total, són 17.644 metres quadrats que inclouen l'ermita del segle XIX, les restes de la capella anterior que hi havia hagut en aquest indret, les restes del castell de Malavella, els entorns dels tres edificis, el porxo, les esplanades de davant la casa i l'ermita i una part de terreny a tocar del camí principal. Tot l'entorn té un alt interès històric, patrimonial, paisatgístic, natural i geològic ja que es troba sobre un volcà.

Des del consistori, l'alcalde ha volgut deixar clar que la compra permetrà realitzar sense problemes el tradicional Aplec de Sant Maurici que es realitza en aquest indret cada 22 de setembre, dia festiu a la vila. Una data en la qual molts veïns pugen caminant fins a dalt de tot del paratge per assistir a la missa, ballar sardanes i fer un dinar popular. Ara fa quatre anys, els masovers de la casa - membres de l'Associació per a la Defensa de la Kultura (ADK)- van posar entrebancs a la celebració, tal i com s'havia fet fins llavors, un motiu de polèmica i controvèrsia al municipi.

Tot i això, Balliu s'ha mostrat prudent a l'hora d'avançar les accions de promoció i conservació que cal realitzar a partir d'ara en aquest punt. Tot i això, subratlla que caldria revitalitzar l'espai ja que durant el darrers anys ha quedat en desús. Normalment només acull una caminada l'últim dia de la Festa de Caldes de Malavella (a finals d'abril), la marxa popular que es celebra durant la festa major del poble a l'agost i visites esporàdiques de visitants. Una idea seria instal·lar-hi una zona de barbacoes perquè el paratge recuperi l'afluència de veïns d'altres anys. Una forma que segons l'alcalde serviria per gaudir d'un lloc d'esbarjo i contactar amb la natura.

Un paratge amb una llarga història al darrera

El paratge de Sant Maurici eren propietat de l'església però amb la desamortització de Mendizábal l'any 1843 van sortir a subhasta i es van adjudicar a quatre veïns del poble que, al cap de quatre anys, van passar a ser 15 propietaris. La compra de la finca es va fer davant d'un notari i amb la intenció de garantir el culte al santuari de Sant Maurici, descartant que se'n pogués treure un altre profit.

Al llarg dels anys, el control i possessió de la zona van generar reiterades confrontacions entre els propietaris ja que la finca era indivisa. Això significava que no s'hi podia fer cap mena d'actuació sense el consentiment de totes les parts. Finalment, la zona va ser comprada sencera per Lluís Quer que tot i la seva idea inicial, va desistir d'instal·lar-hi un restaurant.

Després d'anys de contactes entre l'antic propietari i el consistori, les dues parts han arribat a un acord satisfactori que reclamaven els mateixos veïns del municipi. I és que l'any 2005 es va crear l'Associació Amics de Sant Maurici - que aglutinava unes 30 entitats del poble- davant del procés de degradació del paratge i els rumors que l'espai podia vendre's. La incertesa sobre el futur de l'espai va impulsar el naixement d'aquesta associació que reclamava vetllar per la conservació i el gaudi públic d'aquesta zona. La compra d'aquest divendres suposa un primer pas en aquest sentit, tal i com subratlla l'alcalde de la localitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés