Publicado 23/06/2015 15:16

L'Ajuntament de Barcelona presenta al·legacions contra el decret estatal d'autoconsum d'energia elèctrica

El govern d'Ada Colau considera que la normativa "planteja barreres" a l'ús d'energies renovables i "mercantilitza" el sector

Barcelona (ACN).-

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat al·legacions a l'esborrany de Reial Decret estatal que regula l'autoconsum d'energia elèctrica. El govern d'Ada Colau considera que la normativa "planteja barreres administratives, econòmiques i tècniques a l'ús de les energies renovables i l'eficiència i mercantilitza el sector" i defensa que l'autoconsum i l'autoproducció són una "eina essencial per combatre la pobresa energètica". Per aquest motiu, la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha entregat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) un seguit de consideracions contràries a la proposta de l'executiu central.El document d'al·legacions presentat pel govern de Barcelona en Comú defensa que el projecte va en contra de les directrius europees que volen incentivar l'eficiència energètica i les energies renovables, ja que incorpora "barreres administratives, econòmiques i tècniques que limiten notablement aquest estímul".

Pel que fa a les barreres administratives, s'assenyala el fet que el decret exigeix a l'autoconsumidor sol·licitar connexió a la xarxa tant si hi injecta energia com si no. A més, la connexió a la xarxa l'ha de facilitar o denegar l'empresa distribuïdora, i actualment aquest tràmit requereix més de 6 mesos, "un període massa llarg que desmotiva la inversió", assegura el govern municipal a través d'un comunicat.

El consistori denuncia que el decret preveu gravar l'autoconsum elèctric. Per això l'Ajuntament rebutja frontalment que un autoconsumidor hagi de pagar "un peatge per una energia que no demanda a la xarxa i que genera ell mateix".

El Govern municipal també s'oposa al fet que la normativa estatal fa incompatible l'autoconsum pels clients que tinguin un contracte de subministrament regulat o siguin beneficiaris de bons socials. "Això impedeix que l'autoconsum pugui ser una eina de lluita contra la pobresa energètica, per la qual cosa l'Ajuntament sol·licita suprimir aquest article", resa el comunicat.

En l'àmbit tècnic, el consistori critica la prohibició de l'ús de bateries i sistemes d'acumulació d'energia. D'altra banda, es demana complementar l'impuls de l'autoconsum amb diferents tecnologies com la fotovoltaica i les mini eòliques, ja que "tal com està plantejat al reial decret, es produeix una desincentivació total a la generació distribuïda, el especial al sector fotovoltaic".

"Ingerència" a les competències de l'Ajuntament i les autonomies

El govern de BComú considera que el reial decret és una "ingerència" i "atempta clarament contra les competències de l'Ajuntament i les comunitats autònomes, que promocionen clarament l'autoconsum".

A més, el consistori assegura que es presenta l'autoconsum com un model "mercantilista", "una visió que s'acosta molt poc a l'essència de l'autoconsum", denuncia el consistori. L'Ajuntament no veu de bon ull que el decret proposi un sistema en el qual l'autoconsumidor pot vendre els seus excedents en el mercat de producció i obtenir-ne un benefici econòmic o bé pot cedir-los de manera gratuïta sense percebre cap contraprestació.

Per últim, el Govern municipal creu que el model d'autoconsum contemplat pel reial decret s'ha elaborat totalment de forma "unilateral", sense comptar amb els agents del sector ni la societat civil. Es tracta, doncs, "d'una iniciativa reguladora contrària als principis de la Llei 19/2013 de transparència, accés a la informació pública i bon govern", considera l'executiu local.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés