Actualizado 13/02/2015 13:48

L'adequació de l'alimentació i uns bons índexs productius permeten reduir un 38% la quantitat de nitrogen en els purins

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'IRTA-Monells ha dut a terme una prova pilot amb porcs allotjats de forma individual per poder controlar el consum de pinso i la qualitat de la canal

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura (ACN).-

El Departament d'Agricultura ha dut a terme una prova pilot a la granja pilot de l'IRTA de Monells (Baix Empordà) amb porcs allotjats de forma individual per poder controlar els consums de pinso i la qualitat de la canal. Les primeres conclusions mostren que la utilització de baixos nivells de proteïna bruta amb un equilibri adequat dels aminoàcids en els pinsos i l'obtenció d'uns bons índex productius minimitzen les excrecions de nitrogen. En concret, s'ha aconseguit que els animals tinguin un Guany Mig Diari (GMD) de 0,886 quilos i l'Índex de Conversió (IC) de 2,25, molt per sota de la mitjana del porcí a Catalunya, aconseguint reduir un 38% la quantitat de nitrogen excretat en el purí.La prova pilot s'emmarca en el projecte Life+ 'Futur Agrari', que entre els seus objectius hi ha el de buscar i adaptar la millor estratègia alimentària a granges de porcí d'engreix per a optimitzar els índexs productius i reduir la contaminació ambiental que poden generar les dejeccions ramaderes.

Dins d'aquest projecte europeu l'IRTA ha dut a terme una prova pilot amb porcs allotjats de forma individual per poder controlar els consums de pinso i la qualitat de la canal. A nivell de lot es va controlar els volums i la composició del purí. Es va examinar l'efecte de dues dietes, una dieta formada per 6 tipus de pinso i l'altra per només 2 pinsos, i ambdues dietes ajustades respecte als requeriments dels diferents nutrients per part de l'animal durant les seves fases de creixement.

El fet que els porcs estiguessin allotjats en corralines individuals i que les condicions ambientals de les instal·lacions fossin molt bones ha permès que en ambdues dietes els animals tinguin un Guany Mig Diari (GMD) de 0,886 quilos i l'Índex de Conversió (IC) de 2,25, molt per sota de la mitjana del porcí a Catalunya. Aquest fet va implicar que la quantitat de nitrogen excretat en el purí es redueixi un 38%. Amb les dues dietes el volum mig de purí generat per animal durant la prova va ser de 0,55 m3/animal engreixat. Així mateix, no es va observar empitjorament de la qualitat de la canal respecte les dues dietes estudiades.

En canvi, amb el fòsfor sí que es van observar diferències. En la dieta de 2 pinsos hi ha un 20% més d'excreció de fòsfor que en la de 6 pinsos, fet que implica que el purí procedent de porcs alimentats amb la dieta de 2 pinsos aporta més quantitat de fòsfor per cada quilo de nitrogen del purí i això ha de ser tingut en compte quan s'utilitza aquest purí com a fertilitzant; ja que no només s'ha d'aplicar el purí tenint en compte la quantitat de nitrogen que aporta sinó que també s'ha de considerar el fòsfor, que en cas de les necessitats dels cereals d'hivern és més restrictiu.  

D'aquesta manera, l'IRTA ha pogut constatar que amb una alimentació multifase que ajusti al màxim els requeriments de proteïna i fòsfor de l'animal (màxim rendiment biològic) juntament amb uns bons índexs productius (mínim cost econòmic), s'aconsegueix reduccions importants de nitrogen i fòsfor en el purí (mínim impacte ambiental).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés