Actualizado 22/10/2015 16:10

Junts pel Sí guanya a la circumscripció de Girona amb el 56% dels vots i 11 escons

C's irromp com a segona força amb 2 diputats, PSC, CUP, PPC i CSQESP n'obtenen 1 i Unió queda fora

Girona (ACN).-

Junts pel Sí ha guanyat les eleccions a Girona, amb 11 escons i un 56% dels vots. La victòria de la formació ha estat contundent i s'ha situat a molta distància de la segona força, Ciutadans, que ha obtingut 2 escons. Aquesta és la primera vegada que C's obté representació a Girona. El PSC es manté en la tercera posició, tot i que perd 1 dels 2 diputats. Els vots dels gironins també fan que la CUP obtingui el primer diputat per la demarcació. El PPC empitjora resultats ja que cau de la quarta a la cinquena posició i perd 1 diputat. CSQESP ha aconseguit un representant mentre que Unió ha quedat fora. Amb el 98,9% escrutat, la participació és del 77,97%, quasi nou punts per sobre de la del 2012 (69,29%)

L'aposta de Junts pel Sí ha quallat en la societat gironina. La candidatura formada per CDC, ERC i membres de la societat civil ha aconseguit una victòria clara. La llista encapçalada per Lluís Llach ha obtingut 11 diputats i un 56% dels vots. Aquest 27 de setembre, un total de 213.033 votants han dipositat la butlleta de Junts per Sí a la urna. La coalició ha aconseguit a Girona els millors resultats a nivell de Catalunya, frec a frec amb la circumscripció de Lleida (55,18%).

Els diputats gironins de Junts pel Sí que formaran part del nou Parlament seran el cantautor Lluís Llach, l'entrenadora de bàsquet Anna Caula, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CDC), l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent (ERC), l'exsecretària general de la UGT, Dolors Bassa, l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó (CDC), l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell (CDC), l'exalcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià (ERC), l'exalcaldessa de Vilademuls, Maria Dolors Rovirola (CDC) i el regidor de Lloret de Mar Jordi Orobitg (ERC). 

La irrupció de Ciutadans

Ciutadans també ha irromput amb força en el panorama polític gironí. La formació ha aconseguit multiplicar pràcticament per quatre el nombre de vots de les darreres eleccions. Si el 2012 el partit va rebre el suport de 12.341 gironins (4,55% dels vots), aquestes eleccions ha sumat el suport de 47.668 electors i s'ha endut el 12,54% dels vots. 

Això situa Ciutadans com a segona força a Girona i li dóna els primers diputats de la seva història a la circumscripció. El regidor de l'Ajuntament de Girona, Jean Castel, i Alfonso Sánchez seran els dos representats gironins al Parlament. 

El PSC es manté com a tercera força

El PSC ha aconseguit mantenir-se com a tercera força més votada a la demarcació. No obstant això, ha perdut 1 dels 2 diputats que tenia fins ara i Rafael Bruguera serà l'únic representant socialista. La candidatura ha sumat 32.940 suports i ha obtingut el 12,54% dels vots.

Els resultats del PSC són els pitjors de la història de la formació, que ha viscut temps convulsos amb l'escissió de bona part dels militants que criticaven que el partit no donava un suport explícit al procés sobiranista. Mai abans el PSC gironí s'havia quedat amb un únic diputat. 

La CUP, primer diputat per Girona

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha duplicat àmpliament el nombre de vots que va obtenir fa tres anys i ha arrossegat el 8,59% dels electors. Si el 2012 va comptar amb 14.499 adhesions, en aquestes eleccions ha arribat als 32.670 vots. Això li dóna el seu primer diputat per Girona, l'advocat Benet Salellas. La formació se situa com la quarta força més votada a Girona. 

El PPC empitjora resultats

El PPC va aconseguir els millors resultats de la seva història el 2012, quan va sumar 33.096 vots que li van donar 2 diputats. Enguany, la formació ha reculat fins als 22.286 vots i també ha baixat en tant per cent de vot: del 9,58% del 2012 al 5,86% d'aquest 2015. El cap de llista, Enric Millo -que ha estat portaveu del partit durant la darrera legislatura- serà l'únic representant per Girona. El PPC se situa com a cinquena força més votada. 

Catalunya Sí que es Pot també serà al Parlament

El darrer diputat del 17 que estaven en joc se l'ha endut la coalició de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQESP), que durant bona part de l'escrutini quedava fora de l'arc parlamentari. Marc Vidal ocuparà novament un escó al Parlament, després de ser diputat aquesta legislatura sota les sigles d'ICV. La suma amb Podemos no ha fet guanyar més força al partit: ICV en solitari va aconseguir 20.397 vots el 2012 i, sota la marca CSQESP, compta 18.216 adhesions.

Unió, sense representació

Una de les múltiples incògnites d'aquest 27-S era saber quins suports mantindria Unió després d'haver trencat la federació amb CDC. A la circumscripció de Girona, el partit liderat per Xavier Dilmé no ha arribat al 3% dels vots, on se situa la barrera electoral per obtenir representació. La formació ha obtingut 8.139 vots (2,14% dels vots). 

En les passades eleccions, CiU va obtenir 9 diputats, dels quals 2 eren membres del partit democristià: Elena Ribera -que ocupava el número 2 i que, actualment, ha esparracat el carnet de la formació- i Xavier Dilmé, que anava de 7. 

Un sí rotund a la independència

Els resultats a la circumscripció de Girona mostren un recolzament clar i majoritari dels ciutadans en favor de la independència. Dels 17 diputats que elegeixen els gironins, 11 són per a Junts pel Sí que, sumat al diputat de la CUP, dóna una àmplia victòria per a les formacions sobiranistes. En nombre de vots, les dues formacions sumen 245.773 vots, (213.091 de Junts pel Sí i 32.682 de la CUP) i el 64,6% dels vots (56,01% de Junts pel Sí i 8,59% de la CUP). 

El 2012, quan CiU i ERC van concórrer a les eleccions per separat, CiU va obtenir 9 diputats i ERC va aconseguir-ne 3, millorant els resultats del 2010 quan en va aconseguir 2. Per tant, la suma de les dues forces no ha comportat un augment de suports, ja que com a Junts pel Sí s'han quedat en 11 diputats en lloc dels 12 que van obtenir per separat en les eleccions del 2012. 

Creix la participació

Un total de 495.557 gironins estaven cridats a les urnes aquest 27-S. La participació a Girona ha estat del 77,97% i l'abstenció s'ha situat en el 22,03%. El 2012 van votar el 69,29% dels gironins i l'abstenció es va situar en el 30,71%. Diverses formacions havien plantejat aquestes eleccions com a plebiscitàries i això ha fet que la participació sigui pràcticament 9 punts més alta. Amb la llei electoral vigent, l'alta participació afavoreix les candidatures més votades i fa més difícil aconseguir un escó. 

Junts pel Sí guanya a totes les comarques i a les capitals

La victòria de Junts pel Sí ha estat homogènia a totes les comarques gironines. La coalició ha estat clara vencedora i només a la Selva s'ha quedat fregant la majoria (49,24%). El Pla de l'Estany és la comarca on més suports ha sumat (72,97%), seguida de la Garrotxa (69,27%), el Ripollès (65,84%), el Gironès (56,16%), el Baix Empordà (54,89%) i l'Alt Empordà (50,87%). 

Depenent de les comarques, la CUP i Ciutadans s'erigeixen com a segona força. En el cas de les comarques de l'interior -com Ripollès, Garrotxa i Pla de l'Estany- la CUP se situa en la segona posició. En canvi, al Gironès, la Selva, el Baix Empordà i l'Alta Empordà és la candidatura de Ciutadans la que s'imposa com a segons força més votada. 

Pel que fa a les capitals de comarca, Junts pel Sí també ha estat la força més votada arreu. A la ciutat on ha rebut un suport més incontestable ha estat a Banyoles, amb un 71,65% dels vots. En canvi, a Figueres, amb un 44,34%, és on ha rebut un suport més feble dels ciutadans. 

Deixant de banda Junts pel Sí, a la capital del Pla de l'Estany, la CUP i C's són les forces més votades. A la capital de l'Alt Empordà, ho són C's i el PPC. A la capital gironina, C's multiplica per tres el nombre de vots i se situa com a segona força, seguida de la CUP. 

A la Bisbal d'Empordà, després de Junts pel Sí s'hi situen la CUP i el PSC. A Santa Coloma de Farners, C's també és a la segona posició, seguida de la CUP. A la capital del Ripollès, Ciutadans i el PSC estan per darrera de Junts pel Sí i a la capital de la Garrotxa, el PSC i la CUP són, respectivament, els partits més votats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés