Publicado 30/03/2015 14:45

Juncà Gelatines deixa enrere anys de pèrdues, tanca el 2014 amb 1 MEUR de benefici i s'impulsa cap a l'exterior

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'empresa de Banyoles ha superat un concurs de creditors i vol arribar a produir 4.800 tones de producte anuals

Banyoles (ACN).-

L'empresa gironina Juncà Gelatines, amb seu a Banyoles, ha aconseguit deixar enrere anys de pèrdues i tancar el 2014 amb beneficis d'1 milió d'euros (MEUR). La firma, que ha superat un concurs de creditors, s'ha centrat en millorar la seva capacitat de producció amb l'objectiu d'impulsar-se cap a l'exterior. Juncà Gelatines ha començat a produir les 24 hores del dia, ha inclòs un cinquè torn a fàbrica i ha contractat una vintena de treballadors en els darrers tres anys. Tot plegat, amb l'objectiu d'arribar a tancar el 2015 produint 4.800 tones de gelatines, facturant 23 MEUR i incrementant el percentatge d'exportació fins al 60%. Entre els darrers països que ha obert hi ha Taiwan, Xile i Estats Units.L'empresa banyolina, que fabrica gelatines i hidrolitzats de col·lagen, ha aconseguit deixar enrere anys de pèrdues, que fins i tot van suposar haver de recórrer al Jutjat Mercantil. Juncà Gelatines SL, de capital familiar, va haver de presentar concurs de creditors arran de la crisi econòmica. L'any 2011, quan va aconseguir sortir-ne, la firma es trobava en una situació "realment difícil, molt feble, descapitalitzada i sense accés al crèdit", concreta el seu director general, Ferran Juncà.

Ara, però, la situació s'ha aconseguit revertir. Juncà Gelatines va aplicar un pla de viabilitat que s'ha traduït en una línia ascendent de vendes i l'obertura de nous mercats. Això ha permès superar els números vermells, executar inversions i, fins i tot, ampliar plantilla.

En total, entre aquest any i el passat, Juncà Gelatines invertirà 2 MEUR amb l'objectiu de millorar les línies de fàbrica i doblar la seva capacitat productiva. Aquest any ja ha obert un cinquè torn a la planta, que també ha permès produir gelatines i derivats de col·lagen de manera ininterrompuda durant les 24 hores.

"Hem aconseguit passar de produir 2.800 tones de gelatina el 2013 a tancar l'any passat amb 3.600", indica el director general. I hi afegeix: "I el nostre objectiu és arribar a una producció de 4.800 tones aquest 2015". Una alça que, en paral·lel, es tradueix en un increment de treballadors (s'ha passat dels 65 del 2012 als 85 actuals) i en poder tancar el 2014 amb beneficis d'1 MEUR (abans d'impostos) després d'anys arrossegant pèrdues.

Fins al 60% a mercats internacionals

Juncà Gelatines preveu facturar aquest 2015 uns 23 MEUR. En part, gràcies a l'impuls cap a l'exterior i l'obertura de nous mercats. Actualment l'empresa exporta el 52% de tot el que surt de fàbrica, sobretot a Europa (dins el qual destaquen destins com el Benelux, Alemanya, el Regne Unit i França). De totes les comandes, vuit de cada deu es destinen als segments de l'alimentació domèstica, la restauració o la indústria. Les altres, són per a farmàcia i dietètica.

Apart d'Europa, Juncà Gelatines també és present a Egipte i a l'Iran, amb gelatina de pell de vaca. I l'any passat, va començar a exportar a Taiwan, Xile i els Estats Units. Ara, l'empresa banyolina vol ampliar encara més les vendes cap enfora amb l'objectiu "de tancar el 2015 exportant el 60%", concreta Ferran Juncà.

En paral·lel, Juncà Gelatines també ha tret al mercat un nou producte. Batejat amb el nom de 'Colvitae', són dosis unitàries d'hidrolitzat de col·lagen. Cadascuna fa 300 grams i permeten millorar les articulacions. Les dosis es comercialitzen sota el paraigües de la marca Protesol D (centrada en dietètica i suplements per a esportistes).

70 anys d'història

Juncà Gelatines SL, de capital 100% familiar, es va fundar l'any 1947. Creada per tres germans, va néixer amb l'objectiu de fabricar productes derivats del col·lagen animal. Durant els 50, la firma s'introdueix dins el mercat de la gelatina alimentària i tres dècades després, amplia la gamma de productes amb l'hidrolitzat de col·lagen.

Als anys 90, Juncà Gelatines diversifica la gamma de productes fent servir extractes de peix com a matèria prima. Aquesta també és la dècada en què la firma gironina comença a internacionalitzar-se i els seus productes es venen també al sector de la confiteria i a tot el ram de l'alimentació. L'any 2005, l'empresa signa un acord per començar a produir suplements dietètics d'alt valor afegit.

Juncà Gelatines és l'única empresa del sector en tot el territori estatal. Amb accionariat 100% català, l'empresa manté el seu caràcter familiar. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el director general d'Indústria, Antoni Maria Grau, n'han visitat les instal·lacions i s'han interessat pel seu pla estratègic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés