Actualizado 22/10/2015 17:08

Josep Martí qualifica "d'idea de bomber" la proposta de catalá de voler sancionar els mitjans per publicar informacions sota secret

El secretari de Comunicació del Govern critica a Lleida els blocs electorals i les peces editades de PP i PSOE durant les campanyes electorals

Lleida (ACN).-

El secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, ha qualificat "d'idea de bomber" i ho ha atribuït a "qui té una cultura democràtica de baixa intensitat" la proposta plantejada pel ministre de Justícia, Rafael Catalá, de sancionar els mitjans de comunicació que publiquin informacions judicials que es trobin sota secret de sumari. En el marc del Simposi sobre llibertat de premsa, organitzat pel Col·legi de Periodistes i la UdL, també ha criticat l'actual sistema dels blocs electorals i les senyals produïdes i les peces audiovisuals editades per PSOE i PP durant la campanya i ha defensat que la informació ha de quedar sota el criteri dels professionals tot i que amb algun tipus de garantia.L'Auditori del Centre de Cultures de la Universitat de Lleida acull aquest dilluns el Simposi sobre llibertat de premsa, que organitzen el Col·legi de Periodistes de Catalunya-Demarcació de Lleida i la Facultat de Lletres de la UdL coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa que es commemora el 3 de maig. La jornada, que vol servir com a espai de reflexió ètica i deontològica en el periodisme, segons el president del CPC-Demarcació de Lleida, Rafa Gimena, aplega destacats professionals del periodisme que debaten sobre la situació de la llibertat de premsa a l'actualitat i analitzaran el vincle entre llibertat de premsa.

La inauguració ha anat a càrrec del secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, que ha estat acompanyat pel vicerector de la UdL, Joan Biscarri, i Rafa Gimena, i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. Martí ha defensat la necessitat de debatre sobre la llibertat de premsa, "el dret reconegut perquè tothom pugui transmetre idees i pensaments per qualsevol mitjà i en qualsevol moment i què és la base d'una societat democràtica i oberta".

El secretari de Comunicació del Govern ha aprofitat la seva intervenció per criticar la proposta, tot i que després rectificada, del ministre de Justícia d'obrir la porta a sancionar mitjans de comunicació que publiquin informacions que es trobin sota secreta de sumari. Martí ha atribuït la proposta a la "vella costum de qui té una cultura democràtica de baixa intensitat de voler matar als missatgers quan el problema és que els que els poders de l'Estat s'utilitzen de manera barroera per fer política". En aquest sentit, ha dit que "el que hauria de fer el ministre és posar ordre en els poder de l'Estat que sí són de la seva responsabilitat i no introduir debats que són sobrers".

Blocs electorals

Altrament, Josep Martí ha criticat l'actual sistema de blocs electorals durant la campanya electoral, així com les senyals i peces audiovisuals editades i produïdes per partits polítics com ara PP i PSOE durant les campanyes electorals perquè suposen "una adulteració clara de la informació" ja que "el professional que ha de ser qui ha de garantir una informació objectiva no hi posa les mans", ha lamentat. 

Quan als blocs electorals, ha defensat que siguin els criteris periodístics dels professionals els que vetllin per la qualitat de la informació que rep el ciutadà durant la campanya tot i remarcar l'existència d'algun tipus de control o de garantia que eviti que en un moment determinat el professional pugui abandonar la seva responsabilitat i ètic i deontològic sobre la seva professió". El secretari de Comunicació del Govern ha remarcat que els blocs electorals provenen d'una llei orgànica de l'Estat i ha assegurat que el que fan és allunyar encara més el ciutadà de la política.

Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya han decidit finalment portar la qüestió dels blocs electorals al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, després de deu anys de lluita i d'esgotar la via de les instàncies judicials estatals. "Creiem que hi ha prou base legal i prou fonament per tombar aquesta practica antidemocràtica que és una anomalia a Europa", segons el representant del CPC i periodista de TV3, Carles Prats, ,ja que "els blocs són un anacronisme i un abús a la premsa i al dret que tenen els ciutadans de rebre una informació sense ingerències polítiques". En aquest sentit, Prats ha fet una crida tant als professionals dels mitjans com a la ciutadania en general a col·laborar en la campanya de micromecenatge a través de Verkami que ha endegat el Col·legi per costejar el cost de la iniciativa.

Simposi sobre llibertat de premsa

El Simposi sobre llibertat de premsa compta amb quatre taules rodones sota els títols, 'La veu dels professionals I'; 'La veu dels professionals II'; 'Visions internacionals' i 'Regulació i Límits. Entre altres, hi prendran part la catedràtica Rosario de Mateo de la Universitat Autònoma de Barcelona; els periodistes Carles Prats, Elisenda Rovira, del Grup de Periodistes Ramon Barnils; Adriana Rodríguez, vicepresidenta de la Asociación de la Prensa de la Corunya; Lluís Caelles; María Dolores Masana, membre de Reporters Sense Fronteres (RSF); Ricardo Gutiérrez, secretari general de la Federació Europea de Periodistes (FEP); Lluís Foix, president de la càtedra de Periodisme de la UdL; Salvador Alsius, vicepresident del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) o Roger Jiménez, president del Consell de la Informació de Catalunya (CIC), entre altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés