Actualizado 28/08/2015 09:25

Jordi Duran: ''FiraTàrrega va caure en la febre de les xifres i posar a lloc aquest cavall desbocat va ser molt difícil''

El director del certamen assegura que les xifres 'són importants' però recorda que l'eix ha de ser el fet escènic

Tàrrega (ACN).-

El director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, ha explicat en una entrevista a l'ACN que hi va haver un moment en què el certamen 'va caure en la febre de les xifres' i cada any l'objectiu 'consistia en arribar més lluny' augmentant públic i programació. Afegeix que quan va agafar la direcció 'posar a lloc aquest cavall desbocat va ser molt difícil' i apunta que tot i que les xifres 'són importants' cal recordar que l'eix ha de ser el fet escènic. Segons Duran, FiraTàrrega és un 'gran càsting' on vénen des de 'persones que treballen de prestamàtic' fins a caça talents del Cirque du Solei, fet que la converteix en un 'gran espai de negoci més complex que un supermercat'.Quan al 2011 va agafar les regnes de la direcció artística de FiraTàrrega, Jordi Duran assegura que la fira havia caigut en la 'febre de les xifres' i cada any l'objectiu consistia en arribar més lluny en l'augment de públic i companyies programades. Tot plegat s'havia convertit en un 'cavall desbocat que va ser molt difícil de tornar a posar a lloc'. Segons Duran, la fira s'havia convertit en un espai 'no gaire confortable, molt festiu i on l'activitat escènica havia acabat passant a formar part d'un segon lloc'. Ara considera que s'han recuperat les arts escèniques i la gent té molt clar que a la fira s'hi va a veure arts de carrer com són el teatre, el circ i la dansa, amb el complement de tota la programació de sala, seleccionada per atraure públic d'arreu.

Aquest és el gran canvi, segons Duran, ja que la fira depenia més de 'fer festa, prendre cervesa, i anar de concert fins a altes hores'. Tot això, encara hi és, afegeix, perquè considera que els espectadors tenen el dret de passar-ho bé i complementar la jornada amb una bona 'esbravada i catarsi'. Per contra però, considera que el públic actual és 'civilitzadíssim, capaç de fer cua, ordenar-se, seure i fer-ho davant 1.000 persones, i posar-se d'acord per si algú s'aixeca, demanar-li si us plau que s'assegui per no privar la vista a tot un sector'.

Aposta per consolidar el model actual

Jordi Duran explica que des del 2011 s'han aconseguit moltes de les fites que es van proposar ell i el seu equip quan van entrar a la direcció. Les principals són el Programa de Suport a la Creació i l'impuls del Màster de FiraTàrrega, pioner dins el sector. Assegura que avui treballen per consolidar-ho, ja que el projecte encara està en una fase 'incipient'. Segons Duran, les arts de carrer són un àmbit delicat i feble on 's'ha invertit poc, amb poca transmissió'.

Ressalta l'èxit del programa de Suport a la Creació, amb cabuda per a 5 companyies que durant l'any fan una estada a Tàrrega per preparar la seva estrena a la fira. La demanda però és molt més elevada que l'oferta, ja que són una quarantena les que demanen d'entrar-hi. El suport a la creació té a veure amb les companyies emergents, que fa poc que s'atreveixen a les arts de carrer. El projecte vol acompanyar-les i tractar temes com l'elaboració d'una factura, l'organització interna, els temes artístics, consells de direcció o els consells tècnics. Es culmina amb una prèvia a la posta en escena final, que consisteix en un assaig obert al públic per veure la seva reacció i estalviar alguns nervis el dia de l'estrena.

L'equilibri entre programadors i espectadors

Segons Jordi Duran és molt important que a la fira hi hagi un equilibri entre la part festiva i popular amb les 60 companyies programades i els 120.000 espectadors que acostumen a passar durant les 3 dies de certamen, però també la presència dels professionals convidats, que no només vénen per vendre espectacles sinó per fer que la fira funcioni com un 'espai de contacte; un 'hap' entre professionals internacional'.

Els dies de la fira, Tàrrega 'és una gran porta a Europa però també esdevé un interconnector a racons de tot el món', segons Duran. Més enllà de la compravenda d'espectacles, FiraTàrrega és un espai d'inspiració, diu el director, 'per entendre i veure noves maneres de programar, i entrar en contacte amb artistes en concret'. Tot plegat, afegeix, fa que sigui 'un gran càsting on hi van des de persones que treballen de prestamàtic fins a caça talents del Cirque du Solei'.

Una fira feta a mida

Jordi Duran explica que en els darrers quatre anys han volgut canviar la manera de comunicar-se i adreçar-se als espectadors. Això ho han fet principalment amb la confecció dels itineraris fets a mida i el repartiment de la programació en diferents seccions així com la manera de buscar frases que defineixen cadascuna de les peces programades per ajudar a situar-se.

Segons Duran, 'la fira pot ser molt salvatge', ja que en poc temps hi ha moltes companyies i actuacions i si un no va ben preparat, 'si encarem la fira com un mercat medieval' no serà possible acabar-ho de passar bé. Els itineraris plantejats serveixen per tal que cadascú trobi les peces que poden anar amb la seva manera d'entendre el seu 'fet teatral'. El director de FiraTàrrega, assegura en aquest sentit, que moltes vegades s'havien programat estrenes 'que no acabaven d'estar rodones' però amb la repartició de la programació en seccions, es pot informar a l'espectador de quins materials 'estan més madurs i altres que no tant'.

L'espectacle inaugural: 'aquest any sí'

Jordi Duran està convençut que l'espectacle inaugural de la 35a edició de FiraTàrrega, a càrrec de la companyia catalana Insectotròpics, agradarà a la majoria tot i que és conscient que 'les inauguracions són especialment complicades' perquè tothom opina i hi participa. Fins i tot han fet ironia d'aquest fet col·locant la frase 'aquest any sí' al programa on es descriu l'espectacle, que porta per títol 'Compra'm'. Insectotròpics planteja el tema de la felicitat en aquest espectacle, que novament compta amb la participació de persones de la ciutat que són amants del teatre i actors amateurs.

Per Duran, Insectotròpics és una de les primeres companyies que agafa 'l'herència' dels formats dels anys 80 esdevenint com una evolució amb marca pròpia de la Fura dels Baus. A més destaca la participació en l'espectacle del duet musical Za! que segons Duran pot acabar convertint la plaça de l'Hort del Barceloní en 'gairebé' un concert dels Pet Shop Boy.

La coincidència amb l'Onze de Setembre

Segons Duran FiraTàrrega viu 'encantada' amb la coincidència amb l'Onze de Setembre. Enguany el dia 11 s'escau en el divendres de fira, el primer dia fort del certamen. Conscient de les mobilitzacions ciutadanes al carrer dels darrers anys per la Diada a favor de la independència de Catalunya, Jordi Duran ressalta l'aposta pel teatre compromès, del qual diu que forma part de la programació.

En aquest sentit, es mostra convençut que el proper dia 11 de setembre FiraTàrrega 'estarà preparada per viure una jornada esplèndida', on passaran moltes coses i 'cadascú amb el seu dret d'explicar-se i manifestar-se'. Des de FiraTàrrega, Duran diu que responen plantejant preguntes des de l'escenari però amb cap resposta, 'faltaria més'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés