Actualizado 23/05/2015 04:19

Joan Margarit guanya el XV Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El poeta ha agraït el reconeixement dels col·legues "de la professió més solitària del món"

Barcelona (ACN).-

El poeta i arquitecte Joan Margarit (Sanaüja, 1938) s'ha proclamat guanyador del XV Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, aquest divendres. El guardó, que reconeix la trajectòria i divulgació que ha tingut la seva obra, té el valor afegit de ser concedit anualment pels companys de professió que són membres de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). La flamant presidenta de l'entitat, Bel Olid, ha entregat al poeta un diploma i una ploma commemorativa, en un acte a l'Ateneu Barcelonès, mentre Sam Abrams ha glossat la seva trajectòria. Margarit ha expressat el seu agraïment als col·legues d'ofici, una professió que, ha dit, "és la més solitària del món".Joan Margarit ha manifestat que un guardó que et dona "la gent del teu ofici, en sentit ampli" és un motiu de satisfacció especial. El poeta destaca el fet que hi hagi hagut "unitat" en una professió solitària per antonomàsia -"l'ofici més solitari del planeta", ha indicat-. "Que aquesta soledat es giri cap a tu en un moment determinat té una emoció especial que en altres llocs no pot ser-hi", ha asseverat.

La nova presidenta de l'AELC, Bel Olid, ha celebrat "poder estrenar-se" atorgant aquest guardó i a la figura de Joan Margarit. "Després d'haver guanyat molts premis, alguns més d'una vegada i alguns dels més importants, em sembla bonic que els companys escriptors hagin volgut atorgar també aquest", ha exposat.

L'encarregat de glossar la figura i l'obra de Margarit ha estat el crític i historiador de la literatura, el Doctor Sam Abrams. Bon amic de Margarit, Abrams ha sintetitzat la magnitud de l'obra del poeta en tres conceptes: totalitat, subtilesa i autenticitat.

Poeta "total", "subtil" i "autèntic"

Segons ha exposat, Margarit és un poeta "total", en la mesura que "escurça la distància entre la seva vida i la seva obra". Les dues coses transcorren en paral·lel, ha afegit, com ho van fer poetes com Walt Whitman o Juan Ramon Jiménez, "poetitzant la seva vida i la vida de la nostra època".

En segon lloc, Abrams s'ha referit a la "subtilesa" de l'obra de Margarit. Al seu parer, la primera lectura de la seva poesia emana senzillesa i un estil planer, però en el fons el text "ho és tot menys" senzill o planer. "Els poemes de Margarit van a dos temps", ha sentenciat.

Finalment, Abrams ha considerat que el guanyador del Premi Jaume Fuster és també "el poeta de l'autenticitat". Algú que diu allò que pensa, i que posa una distància mínima entre "el nucli central de la seva consciència moral i intel·lectual i el text".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés