Publicado 24/02/2015 16:45

JARC-COAG vol portar a Brussel·les la no collita de fruita de pinyol com la fórmula més "eficient i rápida" per regular les crisis d

L'organització aposta per un front comú europeu per assegurar un preu de venda digne per als productors

Lleida (ACN).-

El Grup de Treball de la fruita de pinyol del Comitè Mixt francès, italià i espanyol va acordar aquest dilluns treballar conjuntament i fer arribar a Brussel·les, entre altres, la proposta de JARC-COAG d'establir el sistema de retirada de no collita prevista per l'OCM, és a dir rebre ajuts per deixar la fruita a l'arbre sense collir, com la fórmula "més eficient i ràpida" de regulació de crisis de mercat. Pel responsable de la fruita dolça del sindicat, David Borda, "cal optimitzar els pocs diners que hi ha per retirades evitant els sobrecostos de la industrialització, valoritzar el producte com a adob orgànic dins la pròpia explotació agrària, i evitant que els pagesos s'arruïnin per la mala gestió".El cap de la sectorial de fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, va participar aquest dilluns a la reunió del Grup de Treball de la fruita de pinyol del Comitè Mixt francès, italià i espanyol, que aplega representants dels ministeris d'agricultura, d'organitzacions empresarials i d'organitzacions de productors d'aquests estats.  

Durant la trobada, JARC-COAG va defensar la necessitat d'establir mesures que permetin assegurar un preu de venda "digne" per als productors, "que no estigui contínuament per sota dels costos de producció". Per Borda, cal eliminar l'especulació en la cadena de valor alimentària i valoritzar el preu que percep el fructicultor. L'organització agrària també va reclamar la reformulació de les mesures de gestió de mercat, "perquè siguin realment eficients per als fructicultors, ja que l'experiència demostra que els productors sempre són els principals perjudicats en produir-se una alteració en el mercat".

En aquest sentit, JARC-COAG va aconseguir que s'elabori conjuntament un document de propostes per fer arribar a Brussel·les, entre les quals destaca impulsar el sistema de retirada de no collita previst per l'OCM, "per tal de ser més eficients amb la gestió dels fons dels Plans Operatius".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés