Actualizado 23/09/2015 14:43

JARC-COAG no subscriu l'acord proposat pel Ministeri d'Agricultura "perquè no estableix cap millora concreta" respecte al preu a pag

El sindicat reitera que una declaració de bones intencions "no és suficient per resoldre la situació"

Madrid (ACN).-

JARC-COAG ha decidit no subscriure l'acord que aquest dimecres signa la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, amb representants de la industria làctia, la distribució, cooperatives i Asaja i que el sindicat considera que serveix "per tallar una hemorràgia amb una tireta". L'organització agrària afirma que el ministeri proposa un "text còmode per a la indústria i per a la distribució, on no es concreten els compromisos que ells haurien d'assumir". Segons ha explicat Roser Serret, cap sectorial de vaquí de llet de JARC-COAG, "l'acord és massa genèric i no estableix cap referència clara i definitiva respecte a la millora dels preus de la llet per als productors".Des de JARC-COAG lamenten que amb els ajuts que estan plantejant l'estat espanyol i Brussel·les per al sector lleter "pretenguin tallar una hemorràgia amb una tireta" i, per això, des del sindicat rebutgen aquest " canvi en les regles del joc" amb "no només ajuts directes de forma temporal, i només per a uns quants ramaders". "Això no resoldrà el problema i crearà més desigualtats competitives entre productors", segons Serret.  

Com a propostes de millora de l'acord, des de JARC-COAG defensen la necessitat d'atorgar més seguretat jurídica al productor dins la cadena alimentaria i de crear una nova cadena de valor, una nova distribució dels marges, i aconseguir que els beneficis arribin al productor. "El risc comercial no pot recaure només, o principalment, en el ramader" i "no es pot continuar permetent que la indústria o la distribució mantinguin el seu marge menjant-se el del productor, ja que aquesta no és una opció de futur per al ramader", segons JARC-COAG.  

Una altra reivindicació del sindicat passaria per aconseguir que l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA), organisme que depèn del Ministeri d'Agricultura, i el Govern "vetllin pel correcte funcionament de la cadena alimentaria, sancionant les conductes abusives" en les negociacions comercials. Per JARC-COAG, "la responsabilitat de les administracions no s'acaba en el seu paper d'interlocutors entre parts, sinó que han de garantir el compliment de la legalitat, i defensar també el sector productiu, clarament més desprotegit".

Així mateix, des de l'organització agraria consideren que "convidar" a productors a crear supraestructures, és a dir organitzacions de productors (OP) sense avaluar com seria el sector si es fes el que toca per resoldre la problemàtica, i sense analitzar si l'agrupament, ara com ara, és possible o realment pot millorar la situació dels productors, "sembla posar més pressió als productors perquè els altres no hagin de fer res". JARC-COAG també defensa la necessitat de definir el que es considera com a 'llet tipus', "per evitar que es paguin preus ruïnosos als productors excusant-se en una diferenciació de qualitats possiblement inexistent".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés