Publicado 22/04/2015 18:06

Ione Jordà i Laura Galera de l'IES Pla de l'Estany de Banyoles guanyen el primer premi de Ficcions 2015

Les dues estudiants s'han endut el guardó per "Trenta-una calades', que ha concedit el jurat per "l'encert en el disseny de la pròpia història"

Barcelona (ACN).-

Les estudiants Ione Jordà i Laura Galera de l'IES Pla de l'Estany de Banyoles han guanyat el primer premi del concurs literari Ficcions 2015 amb el relat 'Trenta-una calades', mentre que el segon premi se l'han endut Ivett Ortega, Chantal Ortega i Naiara Juan Viles de l'IES Miquel Biada de Mataró per la història "Captiva en la Foscor". Enguany, 2.480 joves de Catalunya, País Valencià, les Illes Balears i la Catalunya Nord han participat al concurs, gairebé un 40% més d'estudiants d'ESO, batxillerat i cicles formatius que l'any passat. Aquest dimecres s'ha fet l'acte d'entrega dels premis de la 7ª edició del concurs Ficcions, organitzat per l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC).La particularitat del concurs és que l'escriptura es fa a través de la xarxa a partir de cinc inicis de diferents llibres que els alumnes han completat amb tres capítols. En el concurs s'hi podia participar individualment o en grup, fins a tres persones, i s'ha buscat amb el premi al professor més motivador la complicitat dels professors dels centres d'ensenyament.

75 històries

Entre les 75 històries que van arribar a la final -49 de Catalunya, 16 del País Valencià i 10 de les Illes Balears-, el jurat ha atorgat el Primer Premi a la Millor Història al relat Trenta-una calades escrit per Ione Jordà i Laura Galera de l'IES Pla de l'Estany de Banyoles. El jurat ha valorat "l'encert en el disseny de la pròpia història, el diàleg interior del narrador que manté l'atenció del lector i el fa còmplice necessari de la narració".

El Segon Premi a la Millor Història se l'ha endut Ivette Ortega, Chantal Ortega i Naiara Juan Viles que estudien a l'IES Miquel Biada de Mataró, amb la història 'Captiva en la Foscor' i que el jurat ha concedit "per la impecable creació d'una atmosfera que desperta l'interès des de la primera línia fins al final del text i per l'original manera de fer transcórrer els temps del relat".

Pel que fa al Premi Especial Ciutat de Barcelona Ex aequo, ha estat compartit per Marcela Cruz Tamara, del col·legi Sant Miquel, per la història Agulles invertides, i pels alumnes del Centre Bemen 3 Alejandro Pérez Fuentes i Roger Oliveras Quiñoa, amb el relat 'El poder de la ment'.

Els premis territorials

En relació als premis territorials, el d'Eivissa se l'ha endut Míriam Costa alumna de l'IES Sant Agustí, de Sant Agustí des Vedrà, amb la història 'Canes Venatici'; el de Menorca ha estat pel relat 'Tramuntana de Bruno' de Molina Muntaner, estudiant del Centre Concertat Sant Josep de Maó; el Premi Millor Història del País Valencià ha estat concedit a María Mauro Domingo estudiant de l'IES La Serranía de Villar del Arzobispo de València, per la història 'Àngels'; el premi d'Alacant se l'ha endut 'El somni' de Carlos Gil Falcó, alumne de l'IES Victoria Kent d'Elx.

Lucía Corral Robert i Ma De las Nieves Segura Parrilla estudiants del Centre Privat Seminari Menor Diocesà Mater Dei de Castelló de la Plana, han rebut el Premi Territorial de Castelló per la història Dues veus i cent mil decisions, mentre que el Premi a la Millor Història de Mallorca amb sis grups finalistes es farà públic a l'acte de lliurament de premis que es farà a Palma la primera setmana de maig.

Pel que fa als premis territorials de Catalunya, Pol Molina Grifols que va estudiar a l'IES La Llauna de Badalona ha guanyat el Premi Territorial de l'Àrea Metropolitana amb la història 'I si m'escapo?'; el Premi Territorial del Vallès Oriental ha estat concedit als alumnes de l'IES Vil·la Romana de La Garriga, Ot Bou Costa i Joan Gámez Rodríguez pel seu relat 'Res no se'ns oposa'; el Premi Territorial del Vallés Occidental ha recaigut en Xavier Sagrera Olivé i Joana Macià Domingo que estudien a l'IES Escola Industrial de Sabadell i van ser els guanyadors del Primer Premi de l'edició anterior. En aquesta ocasió han escrit 'El temor de l'oblit'.

Berta Sors Arumí, estudiant de l' IES Taradell de Taradell, ha guanyat el Premi Territorial de la Catalunya Central amb 'Descobrint la veritat'; el Premi Territorial del Penedès ha estat concedit a Foix Vendrell Colet i Sara Sánchez Buxens per la seva història 'Records glaçats', els dos estudien al col·legi El Carme - Sant Elies de Vilafranca del Penedès.

El Premi Territorial de Lleida l'ha guanyat Mar Fillat Faidella i Alba Martínez Navarra, del col·legi El Carme de Lleida, per 'Caminant a l'alba'; 'Cas resolt?' de Núria Pujol Solé i Júlia Sorribes Graells alumnes de l'IES de Ponts, ha estat premiat amb el Premi Territorial del Pirineus; l'estudiant de l'IES Lluís Domènech i Montaner de Reus, Aitana Peso Mas ha estat la guanyadora del Premi Territorial de Tarragona per 'Juliette', i Montse Ferrer Montañés, autora de 'Diferents', ha estat la guanyadora del Premi Territorial de les Terres de l'Ebre. La jove escriptora estudia a l'IES Joaquim Bau de Tortosa.

'Un brot de malaltia?', la història més votada a la xarxa

Per la seva banda, la història més votada a la xarxa i que ha obtingut el Premi Popular ha estat 'Un brot de malaltia?', de l'alumne del col·legi Xaloc L'Hospitalet de L'Hospitalet del Llobregat Adrià Rodríguez Moreso. I el Premi al Professor més motivador ha estat per Assumpció Espinosa de l'IES Victoria Kent d'Elx. Assumpció ha tutoritzat més d'una cinquantena de grups que s'han presentat en aquesta edició, arribant cinc grups a ser finalistes.

A l'acte d'entrega dels guardons, que s'ha dut a terme a l'Espai Jove La Fontana de Gràcia, hi han participat la directora general de política lingüística, Ester Franquesa, el regidor d'educació i universitats de l'Ajuntament de Barcelona, Gerard Ardanuy, Mohamed In Amrami, premi Princep d'Asturies i finalista de Ficcions a les dues primeres edicions, i el secretari general de l'AMIC Josep Ritort.

"Estimula la creativitat entre els joves"

Durant l'acte, Ester Franquesa ha assenyalat que Ficcions "estimula la creativitat literària entre els joves i l'alta participació ens mostra com llengua, literatura i entreteniment s'associen amb èxit". Per la seva banda, Josep Ritort ha afirmat que el concurs és una de les iniciatives socials de l'AMIC, "i és la que ens en sentim més orgullosos de dur a terme".

En aquesta edició dels premis Ficcions han participat 295 instituts, 194 de Catalunya, 73 del País Valencià, 27 de les Illes i un de la Catalunya Nord. Els llibres escollits enguany per iniciar les diferents històries literàries van ser 'Tòquio Blues' de Haruki Murakami, 'El somni' de Bernat Metge, 'El joc dels miralls' d'Andrea Camilleri, 'Tramuntana' de Xavier Moret i 'En flames' de Suzanne Collins.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés