Publicado 16/09/2015 11:27

Investigadors de la UdG lideren un projecte per millorar la purificació del biogàs

El 'BiogasApp' té tres anys de durada i se centrarà en l'eliminació dels siloxans i la conversió de diòxid de carboni en metà

Girona (ACN).-

Un equip d'investigadors de la UdG lidera un projecte per millorar la purificació del biogàs. Es tracta de 'BiogasApp', finançat pel programa Reptes d'Investigació I+D+I del Ministeri d'Economia i Competitivita, que comença aquest setembre i que tindrà tres anys de durada. Hi participaran investigadors dels grups de recerca LEQUIA i del gEMM i se centra en dos reptes tecnològics principals: l'eliminació dels siloxans i la conversió del diòxid de carboni a metà. També compta amb la participació de la Universitat Ramon Llull i el suport d'empreses i entitats del sector.El biogàs és una barreja de gasos format principalment per metà (CH4), diòxid de carboni (CO2) i traces d'altres components com ara els siloxans, que tot i trobar-se'n en baixes concentracions, en dificulten l'aprofitament energètic.

La generació de biogàs es fa de forma natural o en instal·lacions de tractament de residus (depuradores d'aigües residuals, abocadors) a partir de la degradació anaeròbia de la matèria orgànica. És una font d'energia renovable i per tant jugarà un paper clau per assolir els objectius de la Unió Europea en matèria energètica i de reducció d'emissions per a l'any 2020: un 20% d'energia renovable, un 20% de reducció d'emissió de gasos d'efecte hivernacle i un 20% de millora de l'eficiència energètica.

El projecte de recerca 'BiogasApp', que arrenca aquest mes de setembre i que tindrà una durada de tres anys, se centra en dos dels principals reptes tecnològics de la purificació del biogàs procedent de plantes depuradores d'aigües residuals: l'eliminació de siloxans (compostos químics) i la conversió del diòxid de carboni a metà.

'BiogàsApp' està liderat pel grup de recerca Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA) que aporta les experteses de la doctora Maria Martín (adsorció i oxidació catalítica), el doctor Joaquim Comas (bioreactors de membrana), els doctors Jesús Colprim, Marilós Balaguer i Sebastià Puig (sistemes bioelectroquímics) i el doctor Manel Poch (sistemes d'ajut a la decisió). Per part del Grup d'Ecologia Microbiana Molecular (gEMM) hi prenen part els doctors Lluís Bañeras, Xavier Vila i Frederic Gich (tècniques microbianes i moleculars). També compta amb la col·laboració del doctor Rafael González de la Universitat Ramon Llull (adsorció i oxidació catalítica) i el suport explícit de diferents empreses i entitats dels sectors de les aigües residuals i la purificació del biogàs de l'estat espanyol.

A la recerca de la tecnologia adequada

Els siloxans, com els silanols, són compostos volàtils que es descomponen a altes temperatures generant partícules de sílice que són molt abrasives i produeixen danys en els motors emprats en la valorització energètica del biogàs reduint la seva vida útil i incrementant els costos de manteniment. Per millorar l'eliminació de siloxans s'estudiaran, d'una banda, nous processos d'adsorció i regeneració i, de l'altra banda, les possibilitats de transferència de massa de bioreactors de membrana amb carbó activat.

Pel que fa a la conversió del diòxid de carboni a metà, la tecnologia investigada seran els sistemes bioelectroquímics amb els quals ja s'han obtingut resultats prometedors a escala laboratori. 'BiogasApp' també farà front a un repte no menor associat a la producció del biometà: la comparació i selecció de tecnologies.

Així doncs, el que es vol és desenvolupar un sistema que tingui en compte aspectes tècnics, econòmics, socials i mediambientals i que sigui capaç de recomanar una tecnologia per a un escenari determinat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés