Publicado 27/01/2015 13:38

Investigadors de la UAB constaten l'eficàcia de l'estimulació de l'hipotàlem per recuperar pèrdua de memòria i aprenentatge

L'estudi revela que els animals amb l'amígdala lesionada recuperen totalment la capacitat d'aprendre i recordar després de sotmetre'ls a sessions de tractament

Barcelona (ACN).-

L'estimulació de l'hipotàlem reverteix totalment els dèficits d'aprenentatge i de memòria causats per una lesió cerebral, segons ha constatat per primera vegada una investigació duta a terme en rates i liderada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En la investigació s'han estudiat també els mecanismes pels quals es produiria aquesta recuperació, suggerint que l'estimulació de l'hipotàlem activa diverses regions del cervell, especialment els sistemes de memòria que actuarien amb efecte compensatori.L'estudi, publicat a Behavioural Brain Research, l'han realitzat psicobiòlegs de l'Institut de Neurociències i del Departament de Psicobiologia i Metodologia de les Ciències de la Salut de la UAB Pilar Segura i Ignacio Morgado (coordinadors), Laura Aldavert i Marc Ramoneda, i les biòlogues moleculars de la Universitat de Girona Elisabet Kadar i Gemma Huguet.

Els investigadors han explorat el potencial del tractament d'estimulació intracranial -DBS, Deep Brain Stimulation- de l'hipotàlem per recuperar la capacitat d'aprendre i recordar després d'una lesió severa de l'amígdala cerebral.

L'amígdala és una regió crítica per a les emocions bàsiques, sobretot les que posen en alerta d'un perill imminent, i està implicada en l'aprenentatge i condicionament de la por. Les disfuncions d'aquesta part del cervell fan que no es puguin aprendre l'associació entre estímuls -veure un foc i relacionar-lo amb el perill de cremar-se- i poden estar causades, entre d'altres, per alteracions bioquímiques dels neurotransmissors, situacions d'estrès molt intenses, ictus o tumors.

El treball ha constatat que els animals amb l'amígdala lesionada -amb una afectació superior al 70%- recuperen totalment la capacitat per aprendre i recordar després sotmetre'ls a vàries sessions, primer d'aprenentatge i posteriorment del tractament d'autoestimulació intracranial de l'hipotàlem, que consisteix en enviar impulsos elèctrics a aquesta regió cerebral. L'efecte perdura en el temps fins a tres mesos després de deu sessions de tractament d'una hora cadascuna, contribuint a la consolidació de la memòria implícita i explícita. A més, els nivells d'aprenentatge i de retenció dels animals lesionats són, fins i tot, millors que els dels animals sans. Es tracta, segons afirmen els investigadors, del primer estudi que mostra un efecte tan potent d'aquest tractament en animals amb dany cerebral.

Els investigadors ja havien apuntat en estudis anteriors que aquesta activació provocava canvis estructurals en el cervell, augmentant les connexions neuronals, l'expressió de gens amb funcions relacionades amb plasticitat neural i neuroprotecció. En aquest treball han comprovat, a més, que en la petita resta d'amígdala no danyada hi ha més activitat de l'acetilcolinesterasa, un enzim clau en el metabolisme de l'acetilcolina, un neurotransmissor crític per a l'aprenentatge i la memòria.

"Aquesta regulació de l'activitat colinèrgica deu participar en la recuperació i millora produïda per l'estimulació, fins i tot modulant aquesta mateixa activitat en altres àrees del cervell, i en especial en els sistemes de memòria, que actuarien com a mecanismes compensatoris", explica Pilar Segura. La investigadora assenyala que tot plegat fa pensar que l'estimulació de l'hipotàlem no afecta per una única via, sinó que té moltes vies d'acció i depenent d'on estigui la lesió, pot posar en marxa diferents mecanismes per intentar reparar diferents disfuncions.

Els investigadors subratllen que l'estudi demostra l'excepcional potencial terapèutic de la DBS i assenyalen que, a més d'aprendre i recordar, el tractament podria ser eficaç per "desaprendre", és a dir, per deixar de vincular estímuls amb emocions incapacitants com les que causa l'estrès post-traumàtic.

L'hipotàlem és una regió del cervell on rauen els impulsos més bàsics que ens ajuden a sobreviure i també els que ens proporcionen plaer. Forma part del sistema de recompensa, que fa sentir bé després de realitzar una activitat o ajuda a canviar comportaments donant un reforç positiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés