Actualizado 10/03/2015 15:31

Intervenen 40 polseres confeccionades amb llavors tòxiques en un comerç de Cambrils

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Les peces inclouen potent toxina que provoca al·lucinacions si s'ingereix i que pot resultar mortal si traspassa a la sang

Cambrils (ACN).-

La Guàrdia Civil ha intervingut en un comerç de Cambrils (Baix Camp) 40 peces de bijuteria confeccionades amb llavors de l'espècie 'Arbrus Precatorius' o regalèssia índia. Aquests ornaments artesanals s'elaboren amb unes llavors de color vermell i negre conegudes com 'Huayruro' que contenen una potent toxina molt nociva per a les persones. Les llavors amb què es fabriquen les polseres són originàries de l'Índia i són tòxiques. A més, si s'ingereixen provoquen al·lucinacions i poden esdevenir mortals si es troben a la sang en un índex superior a tres micrograms. Els agents no han pogut identificar el canal de distribució de les peces ja que el comerç no ha acreditat l'origen del producte.Aquestes llavors són molt utilitzades en rituals als estats de Perú i Bolívia, ja que se'ls atribueixen poders miraculosos de curació i protecció. La Guàrdia Civil adverteix que en altres punts de l'Estat també s'han localitzat peces artesanals i de bijuteria confeccionades amb llavors de les espècies 'Ormosia coccinea' i 'Arbrus precatorius'.

A Cambrils s'ha detectat la varietat 'Arbus precatoirus', anomenat col·loquialment regalèssia índia. Aquestes llavors presenten una forma de petites perles d'un intens color vermellós amb una taca negra a la base i mesuren entre tres i vuit mil·límetres. La venda i comercialització d'aquestes peces està prohibida a la Unió Europea, Anglaterra i Canadà.

Les peces de bijuteria intervingudes s'han posat a disposició de la Conselleria de Salut i també s'han remès mostres a l'Institut de Toxicologia per a la seva anàlisi, ja que la seva comercialització es podria tipificar com un delicte contra la salut públic. La Guàrdia Civil alerta que la toxina que conté el producte és tòxica, tant si s'ingereix com si entra en contacte amb la pell, per la qual cosa en desaconsella la seva compra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés