Publicado 15/06/2015 17:39

Indemnitzaran amb 21.000 euros un pacient a qui van deixar una grapa dins el cos durant una operació a Reus

Els condemnats són l'asseguradora Fiatc i el cirurgià que li va practicar una intervenció d'hèrnia inguinal a l'Hospital de Sant Joan

Reus (ACN).-

El jutjat de primera instància número 4 de Reus ha condemnat l'asseguradora Fiatc i un cirurgià adscrit al quadre mèdic d'aquesta mútua a indemnitzar amb 21.056 euros un pacient per les seqüeles derivades d'una intervenció d'hèrnia inguinal practicada a l'Hospital de Sant Joan el 2006. L'afectat, que aleshores tenia 27 anys, va ser intervingut mitjançant la tècnica de laparoscòpia però, segons el Defensor del Pacient, entitat que ha portat el cas, va començar a patir molèsties "inusuals i impròpies". La causa era una grapa que s'havia quedat dins el seu cos durant l'operació i que no li van extreure fins quatre anys després, malgrat les seves queixes de dolor i un bony aparegut a la zona operada.Arran d'aquests símptomes, el pacient va acudir al doctor en diverses ocasions durant els següents quatre anys, però segons el Defensor del Pacient aquest va considerar que es devien a "cicatrius internes", restant-li importància.

Gràcies a una radiografia posterior es va detectar que una de les grapes emprades per subjectar la malla col·locada en la intervenció quirúrgica s'havia desenganxat i s'havia quedat dins el cos del jove, essent la causa del dolor que presentava.

Després de confirmar amb dos facultatius que aquesta era la causa dels seus dolors, l'afectat va tornar a la consulta del doctor responsable de la intervenció, "que va tornar a restar importància a les molèsties i al bony, i va negar tota possibilitat de despreniment i migració de les grapes". A més, el jove va gravar la conversa. Amb posterioritat, ja l'any 2010, un altre doctor va intervenir quirúrgicament el jove per extreure-li la grapa.

De forma prèvia a la interposició de la demanda, es va sol·licitar judicialment al doctor responsable de la primera intervenció, l'aportació de la història clínica del pacient. Tot i això, en el curs clínic el facultatiu hauria consignat una versió "totalment diferent del transcurs de l'última visita".

En la sentència, que els demandats no han recorregut, la jutgessa valora l'actuació mèdica deficient del cirurgià, pel que fa al seguiment mèdic del pacient i la falta d'interès respecte a les seves queixes. Especialment també, destaca l'alteració del contingut de l'última visita que el doctor va consignar a la fitxa clínica en relació al contingut de la gravació de la visita, l'audició de la qual va ser admesa en el judici.

La sentència valora també la insuficiència del consentiment informat pel que fa a l'omissió de cap advertència sobre la possibilitat de refús o despreniment de les grapes de subjecció. Finalment, es reconeix la responsabilitat solidària de la mútua mèdica Fiatc, a través de la qual el pacient va contactar amb el doctor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés