Publicado 19/12/2014 20:06

Incrementen un 25% les comunitats virtuals de pacients en un any

El conseller de Salut destaca l'ús de tecnologies com a "element estructural del sistema" en els processos assistencials

Barcelona (ACN).-

El nombre de comunitats virtuals de pacients ha incrementat un 25% en només un any, així ho destaca un estudi que ha presentat aquest divendres la Fundació TicSalut que analitza la utilització de les TIC en l'àmbit de la Salut. Actualment, un 38,5% dels centres disposen de comunitats virtuals entre professionals, un 28,5% entre professionals i pacients, i un 30% entre els mateixos pacients (el 2013 només eren un 5%). Aquest punt de trobada entre pacients ha estat creat pels mateixos centres sanitaris per posar en relació les persones que pateixen una mateixa patologia. Precisament aquest divendres el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat l'ús de tecnologies com a "element estructural del sistema".El responsable de l'estudi elaborat per la Fundació Ticsalut, Enric Llopis, ha destacat que "les noves tecnologies tenen una presència cada vegada major en el nostre dia a dia, i això també es reflecteix en l'àmbit de la salut".

En aquesta línia l'informe,  que permet conèixer objectivament el desenvolupament i la utilització de les TIC en l'àmbit de la Salut a Catalunya, ha destacat que un 51% dels centres de salut catalans de la xarxa pública han fet servir el telediagnòstic, un 50% la teleconsulta i un 11% la telemonitorització. A més, un 19% dels dispositius informàtics d'ús assistencial dels centres sanitaris són mòbils, el 63% dels centres permeten accedir a les dades de salut mitjançant portàtils, un 37% mitjançant tauletes i un 21% a través d'smartphones.

L'enquesta feta pública aquest divendres també ha posat de relleu que la Història Clínica Compartida de Catalunya (HC3) és una eina consolidada a tots els centres sanitaris catalans, amb un 100% d'hospitals i centres d'atenció primària de la xarxa pública connectats a HC3, i amb un espectacular increment respecte a l'any passat als centres de salut mental (s'ha passat del 17 al 73%) i als centres sociosanitaris (del 38 al 78%). Cal destacar també que el 43% dels centres sanitaris ja no mouen cap història clínica en paper i que cap centre imprimeix les plaques radiològiques de forma habitual.

Precisament aquest divendres el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat l'ús de les tecnologies com a "element estructural del sistema" en els processos assistencials. En aquesta línia el conseller de Salut ha fet èmfasi en la facturació de l'activitat no presencial que inclou el nou sistema de contractació de serveis del Servei Català de la Salut (CatSalut) que entra en vigor el pròxim 1 de gener del 2015.

Ruiz ha destacat la demanda de la ciutadania del 061 CatSalut Respon, que és la porta d'entrada al sistema sanitari català. Aquest servei resol el 42% de les peticions dels usuaris sense necessitat de moure cap recurs, només amb atenció telefònica. A més, els professionals sanitaris accedeixen directament a la Història Clínica Compartida per conèixer l'historial mèdic de la persona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés