Publicado 18/02/2015 19:57

ICV-EUiA portarà el Govern a la fiscalia per possibles irregularitats en la contractació del Segarra-Garrigues

Pelegrí defensa els regadius com a "infraestructures estratègiques de país, essencials per al desenvolupament socioeconòmic i per a la gestió del paisatge"

Barcelona (ACN).-

ICV-EUiA ha anunciat que portarà a la fiscalia l'informe de la Sindicatura de Comptes i un informe jurídic d'advocats independents de la Segarra que plantejarien l'existència de possibles contractacions irregulars en el projecte del Segarra-Garrigues, que, segons la diputada ecosocialista Sara Vilà, "vulnerarien la llei de contractes del servei públic i podrien constituir delictes d'administració deslleial i de concertació fraudulenta per perjudici de l'administració publica". Vilà també ha acusat el Govern d'ignorar els informes que diuen que aquest canal és "inviable", fet que ha negat el conseller Pelegrí, que ha acusat ICV-EUiA d'utilitzar només aquells informes que interessen als ecosocialistes.Durant la interpel·lació al conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, sobre la gestió econòmica i mediambiental del canal Segarra-Garrigues, Sara Vilà ha anunciat que el grup parlamentari d'ICV-EUiA portarà a la fiscalia l'existència d'una possible "xarxa clientelar"  entorn la infraestructura delatada pels contractes que havien d'haver-se fet per concurs públic i "han estat adjudicats a dit". Vilà ha recordat que diferents informes "ja han constatat la inviabilitat del canal mentre el Govern i altres partits semblen xiular i  mirar cap a una altra banda, ocultant aquests informes", fent referència al mateix informe de la Sindicatura de Comptes del desembre del 2014 i al del CADS, d'agost del 2013.   

La diputada ecosocialista ha defensat que "el model de regadius que s'està implementant a Catalunya és obsolet" i, en el cas del Segarra-Garrigues, "la planificació econòmica i mediambiental han estat nefastes" ja que es tracta d'un projecte que "no té present el desenvolupament integral del territori" perquè "només amb l'agricultura de regadiu no s'aconseguirà la dinamització econòmica i social dels secans". Per això, ha defensat que forces polítiques, sindicats agraris, les comunitats de regants, els contribuents, les entitats ecologistes s'asseguin per repensar el model de regadius i "aturar la sagnia econòmica que només comporta beneficis per a les constructores i cap per al territori".   

En la seva resposta, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha reiterat el compromís del Govern amb l'impuls dels regadius en general, i del Segarra-Garrigues en particular, com a "infraestructures estratègiques de país essencials per al desenvolupament socioeconòmic del territori i per a la cura i gestió del paisatge". Pelegrí ha fet un repàs de les mesures que s'han impulsat des del Govern per garantir el desenvolupament de la xarxa de regadius vinculats al Segarra-Garrigues sota criteris de sostenibilitat (socioeconòmica, territorial i ambiental) i alhora activar instruments que facilitin l'adhesió dels regants per cercar la màxima eficiència de les inversions.   

El conseller ha recordat que per fer front al repte de futur de la garantia alimentària, Agricultura coincideix amb les pròpies recomanacions del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC), que orienta les polítiques vinculades a la gestió de l'espai agrari i forestal i prioritza com a principals eixos d'acció la planificació de l'espai agrari, la concentració parcel·lària, potenciar el regadiu, l'espai agrari i millorar la gestió forestal.  

Josep Maria Pelegrí ha defensat que el futur de l'agricultura i de l'economia de moltes comarques catalanes passa per un bon desenvolupament del canal i, en aquest sentit, ha dit que "el Segarra-Garrigues es va concebre com un element de progrés i sempre sota el respecte als valors del propi territori i de la societat que hi viu". 

Sara Vilà, que ha criticat el retard que acumulen les obres, ha afirmat que els ciutadans i els pagesos "se senten enganyats" perquè se'ls va prometre reg de transformació arreu, es a dir que allò que era secà es convertiria en regadiu "per art de màgia i sense tenir-ne en compte l'impacte ambiental ni les directives que ja existeixen a Europa". Així mateix, ha rebutjat la possibilitat de transvasar aigua del Segarra-Garrigues cap a Barcelona, que planteja l'informe del CADS.  

Pelegrí ha defensat la viabilitat del projecte i ha negat que el territori i els pagesos se sentin enganyats i ha responsabilitzat al govern tripartit dels retards i de les limitacions en el reg existents. En aquest sentit, el conseller ha remarcat que "estem justificant davant la UE totes aquelles mesures ambientals que vostès no van justificar i que van ignorar".  

Aportant dades, Pelegrí ha comparat la gestió del canal i ha assegurat que en el període 2003-2010 el Govern va invertir 42 milions d'euros en la xarxa de regadiu del Segarra-Garrigues, mentre n'ha invertit 185 milions, entre 2011 i 2014. Pel que fa a mesures per reduir l'impacte ambiental, entre 2011 i 2014 s'han invertit 9,2 milions d'euros, en comparació als 4,9 del període 2003-2010. Així mateix, Pelegrí ha dit que les hectàrees regables del Segarra-Garrigues a desembre del 2014 eren 12.492, mentre al gener del 2011 només eren 2.247 hectàrees.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés