Publicado 17/01/2015 22:42

Homs sobre la relació entre CiU i ERC: "La confiança és una cosa intangible que és molt fàcil trencar-la i reconstruir-la costa molt

El conseller de Presidència no creu que l'Estat "impugni" les eleccions anticipades

Sant Feliu de Guíxols (ACN).-

El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha subratllat que tot i la bona sintonia actual entre ERC i CiU després de les negociacions "que han acabat bé", la feina real "encara està per fer". "La unitat s'ha d'acreditar cada dia, no és una declaració d'intencions", ha assenyalat durant una conferència a la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). En aquest sentit, el conseller ha reiterat que la confiança és "una cosa intangible que és fàcil trencar-la i reconstruir-la costa molt". Al mateix temps, Homs no veu possible que l'Estat "impugni" les eleccions anticipades. "Els veig capaços de moltes coses però d'això no perquè els del "no" també votaran", ha subratllat.Davant d'un centenar de persones, el conseller de Presidència, Francesc Homs, ha realitzat una conferència que ha arrencat amb un homenatge al qui va ser un dels presidents de Catalunya en l'exili, Josep Irla, que dóna nom a la Casa Irla que es troba en el poble on va néixer aquest polític català, Sant Feliu de Guíxols. Homs ha volgut aprofitar l'exemple que superació d'Irla per destacar com el guixolenc va esforçar-se per tirar endavant "allò que semblava impossible", tot fent un paral·lelisme amb la situació actual que travessa Catalunya.

Durant el seu discurs, que s'ha allargat unes dues hores i ha comptat amb un col·loqui on els assistents no han parat de preguntar diverses qüestions, el conseller ha analitzat alguns dels punts més candents de l'actualitat política tot assenyalant que "no podia dir" tot allò que voldria, ja que hi eren presents diversos mitjans de comunicació. En primer lloc, Homs ha analitzat la situació actual del Govern i les relacions amb ERC. Tot i que no s'ha pronunciat literalment, anomenant els dos partits, la mà dreta del president Mas ha assenyalat que estava "molt content" de realitzar el seu discurs aquest dissabte. "Estic content i relaxat d'estar aquí, potser la setmana passada no ho hauria estat tant", ha explicat.

En aquest sentit, el conseller ha subratllat que el nom de la seva conferència 'Decidir i sumar per la independència', no es tractava d'un títol sense significat. "Aquests dos verbs lliguen molt amb la casa que ens acull i d'una manera o altra testimonia el que ha passat aquesta setmana que ha acabat bé des del punt de vista de la discussió i les negociacions", ha explicat. Tot i l'aparent bona sintonia entre els dos partits sobiranistes, Homs ha volgut deixar clar que la veritable feina a fer "encara està per fer" tot lamentant la manca d'acord que s'havia fet palès entre els dos partits durant les últimes setmanes. "La unitat s'ha d'acreditar cada dia, no és una declaració d'intencions", ha argumentat.

Al mateix temps, el conseller de Presidència ha subratllat que la confiança es tracta d'una "cosa intangible" que s'ha de treballar cada dia. "És molt fàcil trencar-la, es trenca de cop amb les coses més bàsiques, com també en una relació de parella, però reconstruir-la costa molt", ha assegurat. Per això, Homs ha fet una crida a sumar esforços per tirar endavant les eleccions i aconseguir el dret a decidir. Un dret que, tal com ha explicat el conseller, comporta una sèrie de conseqüències "bones i dolentes". "Tot allò que val a la vida s'aconsegueix amb esforç i suor", ha afegit.

Durant la seva conferència, Homs també ha explicat que aquesta setmana s'ha produït un "canvi de relat". "Fins ara teníem totes les energies posades en explicar que volem votar i que és legal voler votar però ara això el 27 de setembre ja està, no hi ha discussió possible, les eleccions estan convocades formalment, com eleccions autonòmiques, que no pateixi tant la senyora Soraya Sáenz de Santamaría i els altres del govern espanyol, els agraïm infinitament el seu patiment però ja sabem el que fem formalment", ha ironitzat el conseller. En aquesta línia, Homs no ha dubtat en assegurar que en les pròximes eleccions anticipades es votarà sobre la independència.

"No les poden impugnar, els veig capaços de moltes coses però això no perquè els del 'no' també votaran", ha comentat. Per al conseller, el procés no estaria del tot complet si només poguessin donar la seva opinió una de les opcions. "Estic segur que aposten pel no a la independència també faran llistes i es presentaran a les eleccions amb els seus discursos de la por, sempre tan positius, per això ara totes les nostres energies han d'estar centrades a defensar que volem votar", ha explicat davant del públic que l'escoltava amatent. Per aquest motiu, Homs ha reiterat que a partir d'ara és necessari eixamplar les majories i "convèncer aquells que no estan convençuts".

Des del punt de vista personal, Homs ha assenyalat que està "convençut" que la ciutadania catalana tirarà endavant. "Crec que ens en sortirem", ha assegurat, tot seguint la cultura de sumar i l'acord, "tan típica" de la política i la ciutadania catalana.

Metàfora de la gasela i el lleó

D'altra banda, Homs també ha aprofitat el seu discurs per recordar que el que legitima la defensa de l'estat propi i la independència de Catalunya és "la força que prové de la democràcia i no de la desobediència". Per això, el conseller ha assegurat que el Govern i Catalunya necessita "explotar i optimitzar les forces" en comptes d'enfrontar-se directament amb l'estat espanyol. Per intentar explicar-ho de forma més clara, el conseller ha recorregut les metàfores d'animals comparant Espanya amb un lleó i Catalunya amb una gasela. "La gasela no es planta davant de lleó perquè se la menjaria de cop, optimitza els seus recursos i aprofita els seus punts forts com la rapidesa i girar per escapar-se", ha explicat. "Si no fos així, el lleó se la menjaria sense misericòrdia com ho ha fet l'Estat espanyol que no ha tingut ni misericòrdia ni comprensió cap al govern català", ha afegit.

A més, Homs ha augurat que els pròxims mesos seran un "constant desafiament" per part de l'Estat tot referint-se a les paraules la vicepresidenta del govern espanyol qui aquest divendres va advertir que l'executiu portarà al Tribunal Constitucional "totes les mesures de la Generalitat que excedeixin el marc competencial". "No és una novetat, per tot ens posen querelles", ha ironitzat el conseller Homs.

Per últim, el conseller ha volgut deixar clars els propers passos que haurà de portar a terme el govern, els partits i la ciutadania de Catalunya durant els pròxims vuit mesos, fins a la realització de les eleccions. D'una banda, Homs ja ha admès que el Govern tirarà endavant el procés de constitució d'un estat propi seguint el Llibre Blanc de la Transició Nacional. "Tot això ja està escrit en els 18 informes del Consell Assessor per la Transició Nacional", ha apuntat.

En aquest sentit, Homs també ha explicat als assistents que ja s'han realitzat "molta més feina de la que es coneix", com per exemple el que fa referència a la hisenda pròpia. Segons el conseller, el Govern no dóna a conèixer tots els detalls dels passos i les organitzacions o estructures creades perquè els "adversaris" podrien aprofitar-ho per "atacar" el Govern.

Campanya conjunta i internacional

En segon lloc, Homs també ha avançat que durant aquests mesos es crearà el full de ruta fins a arribar a les eleccions i més enllà dels comicis. Un aspecte que afecta més directament a les diverses forces polítiques. En tercer lloc, l'últim "paquet" de passos a realitzar és el que fa referència a la vessant internacional. "No hi ha independència si no es reconeix internacionalment", ha sentenciat Homs. Per això, el conseller ha assegurat que és necessari crear una "estratègia" i fer un "esforç col·lectiu" entre el Govern, partits i societat civil per tirar endavant una campanya internacional per explicar la importància i transcendència de les eleccions del 27 de setembre.

"No podem córrer el risc que es pensin que es tracta d'unes eleccions corrents i normals i tot el que hem fet fins ara ens ajuda molt", ha subratllat, ja que, segons el conseller, cada setmana el Palau de la Generalitat rep ambaixadors o cònsols que volen conèixer la situació actual del procés. "Jo mai havia viscut ni vist el rosari de visites d'ambaixadors i altres membres. I no vénen a parlar del temps", ha explicat Homs.

Al mateix temps, el conseller ha volgut deixar clar la necessitat d'unió dins de les formacions i entitats catalanes. "És impossible explicar que passa a Catalunya si els mateixos de Catalunya expliquem coses contradictòries", ha conclòs. Per això, Homs ha volgut insistir en la necessitat d'apostar per convèncer aquelles persones que no acaben de creure en la idea de la independència en comptes de lluitar "per qui és més independentista". Amb aquest discurs, el conseller ha inaugurat la temporada cultural d'hivern i primavera de la Casa Irla.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés