Actualizado 11/07/2015 20:33

Homenatge a les víctimes de Srebrenica: "Hem d'aixecar la veu per conscienciar la gent que això també és responsabilitat nostra"

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El Born acull un acte que recorda el genocidi bosnià i reivindica la memòria històrica

Barcelona (ACN).-

El Born Centre Cultural ha acollit aquest dissabte un homenatge a les víctimes del genocidi de Srebrenica amb motiu del seu 20è aniversari. Al llarg del dia s'han llegit els noms dels homes i nens morts en la massacre, on van perdre la vida uns 8.000 musulmans. La Fundació Districte 11 i l'Observatori Europeu de Memòries han organitzat l'acte per "fer presents els absents" i per conscienciar la ciutadania que "no podem oblidar" un genocidi d'aquestes dimensions. Entre els assistents, s'hi han pogut veure supervivents de la guerra de Bòsnia com ara en Kenan Teizic, que ha reivindicat la importància "d'explicar bé què va passar" per "conscienciar la gent que això també és responsabilitat nostra".Manel Vila, fundador de Districte 11, una de les entitats organitzadores de l'acte commemoratiu, ha explicat que van decidir fer aquest homenatge a les víctimes coincidint amb el vintè aniversari de la massacre perquè van considerar que"era una efemèride molt important per recordar". Vila ha presentat la jornada com un "acte per tenir memòria" i per estar a l'aguait davant d'enfrontaments actuals "que poden portar a aquestes matances injustificades".

A l'acte hi ha assistit Amina Pasic, una supervivent de la massacre que ha destacat la importància de celebrar homenatges com aquest. "Si la gent no parla molt de tot el que es va fer, el que va passar a Srebrenica pot tornar a passar", ha reflexionat en veu alta. Pasic ha expressat la necessitat d'explicar l'episodi com un genocidi i ha criticat que el 1995 "la Unió Europea no deia res sobre la situació a Bòsnia". La supervivent, visiblement emocionada, ha assegurat que no pensa que hagi nascut "en un lloc equivocat" i que a la seva ciutat natal "cada vegada som més forts i anem endavant per mostrar que no ens han enfonsat ni han creat odi cap a la gent d'una altra nació".

Al llarg de la jornada han passat pel Born Centre Cultural diferents personalitats de la política catalana com Pasqual Maragall, Alfred Bosch o Núria Parlón, que ha defensat la "necessitat de fer accions de sensibilització de la ciutadania" i ha reivindicat la memòria històrica "en clau de conciliació".

L'acte d'homenatge s'emmarca al voltant d'un conjunt d'activitats dedicades a la massacre de Srebrenica organitzades per l'Observatori Europeu de Memòries de la Universitat de Barcelona. El cicle dedicat a Srebrenica tancarà amb l'exposició fotogràfica 'Memòria d'un genocidi', que es podrà veure a partir de dimarts al centre cultural del Born.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés