Actualizado 11/08/2015 08:14

La Guàrdia Urbana intervé un 27% més de llaunes i de 'mojitos' insalubres a Barcelona

La pressió policial augmenta però també creix l'oferta dels venedors, que ara estan introduint la 'sangria'

Barcelona (ACN).-

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha intervingut durant juny i juliol de 2015 més de 63.000 llaunes i 'mojitos' que els venedors ambulants pretenien col·locar als banyistes de les deu platges de la ciutat, un 27% més que en el mateix període de 2014. El 90% de les intervencions les ha dut a terme el Grup de Platges, que amb aquestes xifres ha duplicat els seus resultats del darrer estiu. El portaveu Carles Reyner ha subratllat que les dades demostren el compromís de la policia per eradicar una pràctica que "posa en risc" la salut dels seus consumidors. Aquests 'cambrers' evolucionen cada dia per despistar la GUB i per vendre més als banyistes. La 'sangria', darrera novetat entre les begudes insalubres.L'increment d'intervencions del Grup de Platges de la GUB -un 27% més que en el mateix període de 2014- demostra que ni la policia de Barcelona ha aixecat el peu de l'accelerador en la seva lluita contra la venda ambulant, tal com subratllen fonts del consistori per negar rumors nascuts arran del canvi de color polític a l'Ajuntament de la ciutat, ni el fenomen dels 'cambrers il·legals' del litoral barceloní és a prop de trobar una solució.

El mateix portaveu del cos municipal, Carles Reyner, admet que aquesta situació es resoldrà a "llarg termini", quan "desaparegui la gent que ho compra". Mentrestant, la pressió policial fa que els venedors "canviïn el seu 'modus operandi'" i evolucionin cap a estratègies més "sofisticades" per despistar la policia.

'Sangria' insalubre, la novetat

L'oferta també varia i, en els darrers dies, els agents han copsat -com demostren les imatges de l'ACN- que també ofereixen "sangria" als banyistes preparant-la amb la mateixa manca d'higiene amb què elaboren els 'mojitos'. Comprar aquestes begudes als venedors ambulants és "més barat" però pot "sortir molt car per a la salut", alerta Reyner.

El portaveu assegura que més enllà de la "competència deslleial" que suposen aquests cambrers il·legals per als propietaris de bars i guinguetes del litoral -un problema que "també ens preocupa"- allò que més amoïna als policies municipals és el risc que pot suposar ingerir aquests preparats.

Pateixen per la salut dels consumidors perquè veuen dia a dia on amaguen les llaunes i la matèria primera amb què elaboren els 'combinats' -enterrats a la sorra, entre les roques, a les clavegueres o sota els cotxes- i la manca d'higiene amb què els elaboren. 

20-30 cèntims de cost, 4-5 euros de benefici

El marge de benefici que proporcionen els 'mojitos' als venedors és "enorme". Cada unitat els costa"uns 20 o 30 cèntims" i els venen "a 5 euros", detallava a l'ACN fa poc més d'un mes el caporal Amargós. Aquest policia definia el seu dia a dia amb aquests venedors subratllant que són "pacífics" i no oposen cap  resistència quan se'ls descobreix. Són estrangers en situació irregular -pakistanesos o indis, principalment- i no tenen comptes corrents ni béns embargables. La seva pobresa desactiva el poder dissuasiu de les multes perquè si no les paguen tampoc els podran fer res. 

Policia de platges

Des de 2012 la Guàrdia Urbana dedica íntegrament un grup format per 90 agents a vetllar per la seguretat de les deu platges que té Barcelona. La tasca la fan simultàniament des de la sorra i des de l'aigua.

Els agents de paisà sorprenen a venedors i furtadors gràcies, a vegades, als avisos que els arriben de les dues llanxes: la Talaia i la Guaita. Ambdues embarcacions tenen un panorama complert de la sorra, inclinada al seu favor, i contacten amb els policies cada vegada que detecten una irregularitat.

Les semirígides, a més, també s'encarreguen de fer fora els banyistes que accedeixen a les zones prohibides dels espigons (una infracció de 1.200 euros) i alerten els nedadors o submarinistes que es troben en zones de perill per la proximitat d'embarcacions de lleure.

Tot i que la venda ambulant centra en bona part la feina d'aquestes agents, durant aquests mesos també s'ha incrementat en un 65% la xifra de sancions que s'han imposat contra altres tipus de treballadors il·legals que ofereixen als banyistes serveis com ara massatges o tatuatges.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés