Actualizado 28/01/2015 16:22

La Guàrdia Civil recupera 36 peces mil·lenàries espoliades de jaciments d'Egipte

Agencia Catalana de Noticias
ACN

En l'operació s'han detingut set persones, cinc d'aquestes a Barcelona i Tortosa i els altres dues a Egipte

Barcelona (ACN).-

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup que es dedicava al comerç internacional de béns culturals espoliats de jaciments d'Egipte. L'operació, denominada Hierática i desenvolupada pels agents del Grup de Patrimoni Històric de de la Guardia Civil, ha permès recuperar 36 peces mil·lenàries dels importants jaciments de Saqqara i Mit Rahina i s'han detingut set persones, cinc d'aquestes a Barcelona i Tortosa i els altres dues a Egipte. Entre els arrestats a Barcelona hi ha un antiquari, que s'encarregava de donar sortida al mercat aquestes peces al mercat il·lícit.Les investigacions es van iniciar quan la Guàrdia Civil va inspeccionar al Port de València uns atuells decoratius d'escàs valor, que havien arribat en un contenidor procedent d'Alexandria (Egipte) i amb destinació final a Barcelona. Els agents van detectar una sèrie de peces ocultes en el seu interior com figures humanes i d'animals, vasos funeraris, àmfores, petits bronzes, entre d'altres.

Després de les primeres investigacions es va poder conèixer la identitat del receptor de les peces a l'Estat, una persona de nacionalitat egípcia resident a Barcelona, per la qual cosa els agents van establir contactes amb les autoritats d'Egipte a Madrid, amb la finalitat de determinar la procedència de les peces confiscades. L'ambaixada va confirmar que els objectes intervinguts eren de procedència egípcia i que havien sortit

il·legalment d'aquest país.

Atès el valor dels béns culturals intervinguts es va determinar que el millor lloc per a la custòdia, conservació i peritatge de les peces era el Museu Arqueològic Nacional de Madrid, on van ser dipositades i analitzades en

profunditat per experts. Els resultats de l'estudi realitzat pel Departament d'Antiguitats Egípcies i de l'Orient Pròxim del Museu van determinar que el valor dels béns intervinguts superava el llindar dels 150.000 euros que marca la Llei de repressió del contraban per diferenciar en importacions els delictes de les infraccions administratives i que per tant l'assumpte podia ser judicialitzat i perseguit com a delicte.

Després de sotmetre al receptor de la mercaderia a l'Estat a un dispositiu de control i vigilància, es van identificar altres quatre persones implicades en els fets i es va poder esbrinar el grau de participació de cadascuna i l'estructura amb què explicava el grup a Egipte per enviar les peces arqueològiques a Espanya.

Les mesures de seguretat que adoptaven els detinguts -reunions en mesquites i locals situats en zones marginals, canvi freqüent de domicilis, etc.- va dificultar en gran manera la investigació. La xarxa a l'Estat, composta per tres persones egípcies residents a Barcelona, va organitzar el contraban dels béns arqueològics des d'Egipte, contractant per a això un altre ciutadà egipci sense antecedents duaners, per no aixecar sospites, que s'encarregaria de rebre la mercaderia al Port de València i del seu posterior lliurament als organitzadors.

D'altra banda, una cinquena persona de nacionalitat espanyola, un antiquari de Barcelona, seria l'encarregat de donar sortida aquests béns culturals al mercat il·lícit.

Així mateix, en el transcurs de la investigació es van identificar els membres de la xarxa a Egipte, per la qual cosa es va traslladar aquesta informació a les autoritats d'aquest país, donant com resultat la detenció d'altres dues persones. La investigació continua oberta a Egipte i no es descarten noves detencions.

En els quatre registres domiciliaris practicats a Barcelona els agents van intervenir diners, documentació sobre diversos contractes i activitats de contraban de béns culturals, documents sobre enviaments de contenidors procedents d'Egipte amb béns arqueològics, que posteriorment van ser venuts en altres països europeus; entre d'altra documentació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés