Actualizado 13/10/2015 11:00

El GSP Lleida i Agricultura posen en marxa un portal pioner a Europa de casos clínics en el sector porcí

Es tracta d'una eina sanitària que permet saber a temps real la situació, l'estat i l'evolució de les malalties

Lleida (ACN).-

El Grup de Sanejament Porcí (GSP) de Lleida ha posat en marxa, en col·laboració amb el Departament d'Agricultura, el Portal de Casos Clínics, una aplicació pionera a Europa en el sector porcí que permet saber en tot moment quines incidències sanitàries hi ha en el lloc on opera el veterinari. L'objectiu és proporcionar al professional una eina que li permeti conèixer la distribució de les malalties en l'espai a temps real, que l'ajudi en el diagnòstic clínic i li permeti anticipar-se al problema, optimitzant el tractament, reduint temps i costos. Aquesta eina sanitària, que ja disposa de més de 7.000 casos referenciats, també compta amb la col·laboració de la UdL i amb el suport del govern d'Aragó.L'aplicació s'està desenvolupant des de fa dos anys, consensuada amb tots els professionals, però no ha vist la llum de manera oficial fins fa unes setmanes. És un sistema d'intercanvi d'informació entre veterinaris a través del qual cada veterinari aporta les incidències que es troba a les seves granges i rep les incidències de la resta de veterinaris. Fins al moment, ja disposa de més de 7.000 casos referenciats.

Gràcies a aquesta aplicació, el veterinari pot saber, a través del seu dispositiu mòbil, quines incidències sanitàries hi ha a la zona en aquell moment, un fet que li permet actuar, en virtut d'aquesta informació, per resoldre com més aviat millor la situació. L'aplicació permet una actuació més ràpida i efectiva, afavorint de retruc l'eficiència en el procés productiu i les polítiques de prevenció sanitària. A més, es redueix l'ús de medicaments aplicant accions preventives d'higiene i profilaxi.  

Les dades que facilita aquesta aplicació es basen en els casos clínics introduïts en aquest portal, i que inclouen informació sobre el nom de la malaltia, la marca oficial, la data, la gravetat i el tipus d'animal, l'estat i la seva ubicació, així com la clínica i el diagnòstic presumptiu i confirmat.  

L'aplicació està concebuda com un punt d'intercanvi d'informació i experiències entre veterinaris mitjançant alertes sanitàries. Vol ser una eina àgil, útil i anònima per conèixer a temps real la situació sanitària del sector, ja que està elaborat amb les dades aportades per la comunitat de professionals i ofereix un mapa interactiu on-line que situa amb exactitud els brots de malaltia.

Al portal comptarà amb un llistat d'alertes i casos clínics aportats pels veterinaris, geolocalitzats en un mapa, amb exactitud i a temps real; una biblioteca tècnica supervisada pel doctor Lorenzo Fraile, de la Universitat de Lleida, que es nodreix també de material, estudis i articles que poden aportar la resta d'usuaris; i protocols de diagnòstic i els processos a seguir en cas d'alertes, un document marc elaborat en base a les experiències dels veterinaris. 

En aquest sentit, cal remarcar que la implantació d'aquesta aplicació ofereix al sector i a l'Administració un temps mínim de resposta en tots els control oficials, així com una resposta immediata en cas d'emergència epidemiològica. També permet al Departament d'Agricultura ser coneixedor en tot moment de la dinàmica de la producció porcina a Catalunya.

El GSP, laboratori porcí de Catalunya

La posada en marxa d'aquesta aplicació és un pas més que dóna en la seva tasca el GSP, una associació sense ànim de lucre que aglutina totes les empreses del sector porcí de Catalunya, amb l'objectiu de millorar l'estat sanitari, aconseguint la major rendibilitat de l'explotació.

Constituït l'any 1995, ha esdevingut el Laboratori porcí de Catalunya, sempre treballant estretament amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i amb altres administracions, com ara el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a més de realitzar altres actuacions a la resta de l'estat espanyol.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés