Publicado 07/02/2015 04:53

El grup ecologista GEPEC denúncia la gestió feta per la Generalitat del brot de sarna en les cabres dels Ports

L'entitat assegura que la malaltia està "fora de control" i que la seva eradicació és "impossible"

Tortosa (ACN).-

El grup ecologista GEPEC s'ha sumat a la denúncia feta per l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya contra la gestió feta pel Departament d'Agricultura del brot de sarna en les cabres del massís dels Ports. A través d'un comunicat de la junta, lamenten que les autoritzacions per abatre els animals malalts no arribessin fins al 23 de gener quan les analítiques que confirmaven el positiu de sarna es tenien des de l'11 de desembre. "La ràpida actuació en la fase inicial és la clau per intentar evitar l'expansió. Actualment l'epidèmia està fora de control i la seva eradicació ja és del tot impossible", alerten des del GEPEC.L'entitat ecologista creu que hi ha hagut "demora" en la presa de decisions i que aquest fet ha estat "crucial" per arribar a l'actual situació de "descontrol de l'epidèmia". El GEPEC ha denunciat que quan es va confirmar el brot de sarna "la màxima preocupació dels responsables d'Agricultura a les Terres de l'Ebre va ser minimitzar el problema", i els ha acusat d'incórrer en un "alt grau d'irresponsabilitat" en la gestió del medi natural.

També des del grup ecologista s'ha assegurat que hi ha animals infectats a la reserva nacional de caça i al parc natural dels Pors, i s'ha criticat que es deixés la gestió a les societats de caçadors pel fet que el brot es detectés, inicialment, a les àrees privades de caça. "Preveure que serà un grup de caçadors els que s'han d'encarregar, a les seves hores lliures, de fer front a aquesta emergència és d'una irresponsabilitat i una temeritat que haurien de fer dimitir d'immediat als responsables del Departament d'Agricultura i als de la direcció general de Medi Natural a les Terres de l'Ebre", afegeix el GEPEC amb contundència.

D'altra banda, l'entitat ecologista reclama que s'investigui el focus de l'inici del brot de sarna que "en altres casos d'afectacions es troben normalment en els ramats domèstics". Tot i que, el Departament d'Agricultura ha assegurat que l'origen és "incert", des del GEPEC s'ha recordat que els ramats domèstics que hagin passat la sarna i s'hagin tractat posteriorment donaran negatiu en les analítiques "i això no vol dir que no l'hagin passat". De fet, pel grup ecologista és "greu" que la sarna no sigui una malaltia de declaració obligatòria i que, per tant, si un pastor té infectat el seu ramat no té perquè comunicar-ho.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés