Actualizado 17/07/2015 15:11

El Govern vol que els professors universitaris tinguin experiència internacional per accedir a una plaça fixa

El programa Serra Húnter porta a Catalunya un 92% de docents que han exercit a l'estranger

Barcelona (ACN).-

33 de les 72 places que s'han convocat per a la segona crida internacional del Serra Húnter, el programa finançat per la Generalitat per contractar personal acadèmic a les universitats catalanes, seran per aquells candidats que hagin estat "com a mínim dos anys en una universitat o centre de recerca estranger". La nova categoria, inspirada en la figura anglosaxona "tenure-track" "aportarà coneixement d'arreu a casa nostra", segons ha dit aquest divendres el director general d'Universitats, Lluís Jofre. A la primera crida internacional, el 92% dels professors universitaris tenien experiència docent a l'estranger, segons el balanç que ha presentat el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà.Als candidats seleccionats a la segona convocatòria amb la categoria "tenure-track" se'ls oferirà un contracte temporal durant el qual faran dues avaluacions per determinar si passen a tenir una plaça permanent. Es calcula que els candidats a aquesta categoria ronden entre els 30 i 32 anys. Per als candidats que vulguin accedir a la categoria general del programa, el requisit dels candidats és que han d'acreditar una mitjana de producció científica per sobre del departament on han aplicat. Llavors, una comissió avaluadora escull els projectes.

A la segona crida, "els candidats catalans competiran amb els internacionals" i "el millor d'ells serà qui ocuparà la plaça", ha explicat Jofre, que diu que estan "contents" pel número de sol·licituds provinents de l'estranger. D'aquests 72 contractes, 14 seran per ciències experimentals, 5 per ciències de la salut, 27 per ciències socials, 7 per humanitats i 19 per enginyeria i arquitectura.

A la primera crida internacional del programa, un 27,1% dels professors que tenien experiència docent internacional provenien dels Estats Units, seguit del Regne Unit (15,3%), Alemanya (10,2%) i França (10,2%). Per la segona convocatòria, el 43% de candidats que han presentat una sol·licitud fins ara són estrangers. Per això, Jofre ha dit que és probable que "el nombre de tesis llegides a universitats internacionals", un criteri a tenir en compte per fer la selecció, "sigui també elevat".

El director acadèmic del Serra Húnter, Enrique Garcia-Berro, considera que amb la nova categoria, "tenure-track", es fa una aposta "per una internacionalització encara més gran en els criteris de selecció". Des de la Secretaria d'Universitats i Recerca consideren que, amb aquestes dues convocatòries, es consolida un programa "avançat a Europa" i "únic" a nivell espanyol. Jofre també ha indicat que aplicant el programa Serra Húnter "el professorat que treballa amb precarietat s'hauria d'acabar". Per Castellà, el programa és "un bon instrument per captar talent" i per Jofre, "una manera efectiva d'internacionalitzar els campus".

El programa Serra Húnter, en marxa des del 2013, preveu la incorporació d'uns 500 nous professors a les universitats públiques catalanes fins el 2020, tot plegat basant-se en criteris d'excel·lència internacional. L'any passat es van afegir també al programa la Universitat de Vic i la Universitat Internacional de Catalunya i que autofinancen tot el procés, des del salari del candidat fins als membres de la comissió d'avaluadors, perquè són privades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés