Publicado 31/07/2015 17:42

El Govern avala l'activitat privada de l'Hospital Clínic però hi troba petites irregularitats

L'informe sobre Barnaclínic detecta operacions quirúrgiques en horari públic i falta de sol·licitud de compatibilitat dels metges que treballen als dos organismes

Barcelona (ACN).-

Un informe del Departament de Salut sobre l'activitat privada de l'Hospital Clínic de Barcelona, realitzada sota el nom de Barnaclínic, avala la legalitat d'aquesta activitat, malgrat que hi ha detectat petites irregularitats administratives. Al febrer es va encarregar una investigació sobre la possible il·legalitat de la realització d'atenció mèdica privada en un edifici públic i amb personal públic. Ara s'ha conclòs que no hi ha cap normativa que impedeixi això, tot i que sí que calen certs requisits, alguns dels quals no s'han complert, com el fet que s'han realitzat operacions en horari exclusiu públic o la falta de sol·licitud de compatibilitat dels metges que treballen a les dues entitats.La Subdirecció General d'Avaluació i Inspecció Sanitària, que ha realitzat l'informe lliurat al Parlament, va fer sis visites entre febrer i abril, va parlar amb els responsables dels dos centres i va contrastar la documentació. Com que el Servei Català de la Salut (CatSalut) té concertada amb l'hospital una determinada activitat assistencial i no pas un número de llits concret, la garantia de no discriminació dels pacients de la sanitat pública només es pot comprovar amb el compliment del concert, i "el Clínic realitza amb escreix l'activitat pública concertada amb el CatSalut", mentre que l'activitat privada "no va en detriment dels assegurats del CatSalut".

L'informe determina que l'assistència sanitària privada de Barnaclínic té una porta d'entrada, recepció, atenció telefònica i admissions ben diferenciada dins del recinte de l'hospital. El 70% de l'activitat assistencial són operacions quirúrgiques programades i el 30% són activitats mèdiques, revisions i hospital de dia, bàsicament destinat a malalts de càncer. L'oferta assistencial de Barnaclínic és gairebé la mateixa que l'hospital, exceptuant els trasplantaments d'òrgans i l'hemodiàlisi i sumant-hi la cirurgia estètica, que no està finançada públicament.

L'informe conclou que cap pacient s'ha queixat de retards, falta de qualitat o seguretat, ni derivacions indegudes de la sanitat pública a la privada.

Dels pacients atesos per Barnaclínic el 2014 el 63% eren catalans, el 19% eren estrangers i el 18% eren d'altres comunitats autònomes. Entre octubre del 2014 i febrer del 2015 Barnaclínic va atendre 171 pacients, dels quals només 18 presentaven un episodi similar o igual a l'Hospital Clínic. Analitzats els expedients d'aquests malalts, cap va suggerir que l'haguessin induït des de l'atenció pública per acudir a la privada.

Respecte a les intervencions quirúrgiques de Barnaclínic, durant el 2014 es van fer 438 operacions, el 95,4% de les quals programades i el 4,6% urgents. Deu d'aquestes 438 intervencions es van fer en horari de dedicació pública exclusiva, o sigui de dilluns a divendres entre les 8.00 i les 15.00 hores. Sis dels casos eren urgents, i dels altres quatre un també ho era malgrat que no es va classificar així. Dels altres tres, s'ha demanat al centre que justifiqui el motiu, perquè, a més, els professionals van cobrat per aquestes operacions. En el cas de les urgències, el pacient és atès per personal públic seguint l'ordre de prioritat establert en aquell moment i facturat a Barnaclínic.

Els pacients de la setena planta, els de Barnaclínic són controlats per infermeres contractades específicament per l'empresa privada. En el cas dels metges, de 8 del matí 3 de la tarda són de l'Hospital Clínic, i aquesta atenció es factura a Barnaclínic per part de l'hospital. A partir de les 3 de la tarda, i durant caps de setmana i festius, són els mateixos professionals que els atenen, però cobren directament de Barnaclínic. El material de cures, els medicaments, l'ús de les instal·lacions i la infraestructura l'hospital els factura a Barnaclínic, i aquest als pacients.

Un dels punts més polèmics és l'atenció mèdica privada que fan els metges contractats per l'Hospital Clínic i que cobren sous públics. Aquests professionals haurien de tenir l'autorització per fer-ho, però cap d'ells va demanar la compatibilitat.

L'informe també conclou que l'activitat privada de Barnaclínic suposa beneficis per a l'hospital que després reverteixen en millores a l'hospital públic, com nous aparells.

Barnaclínic va néixer com a consulta externa privada del Clínic l'any 2000, i des del 2006 realitza activitat hospitalària, ocupant la setena planta de l'edifici de l'Eixample barceloní. Dels 844 hospitals que té el Clínic en total, 718 són per a malalts aguts, 70 d'UCI i 56 psiquiàtrics. Durant l'any 2014, la mitjana de llits en funcionament va ser de 672, amb una ocupació del 85%, i el màxim i el mínim van ser 571 i 698 llits en funcionament, amb ocupacions entre el 80 i el 86,5%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés