Actualizado 14/04/2015 10:43

La Generalitat té dos mesos per validar el projecte que Iberpotash ha presentat per restaurar el Cogulló de Sallent

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La companyia minera vol diluir el runam salí amb aigua i portar-lo fins al Mediterrani

Sallent (ACN).-

La Generalitat té un termini de dos mesos per acceptar o rebutjar el pla de restauració de la muntanya de residus salins del Cogulló de Sallent (Bages) que ha presentat l'empresa minera Iberpotash. L'última paraula, però, la tindrà el Tribunal Superior de Justícia. Segons ha pogut saber l'ACN, el pla d'Iberpotash contempla diluir els residus salins de la muntanya del Cogulló amb aigua i portar-los fins el mar Mediterrani amb la construcció d'un nou col·lector de salmorres que costaria uns 100 MEUR. La companyia minera calcula que per eliminar el rebuig acumulat necessitaria més 3 milions de metres cúbics d'aigua l'any, que haurien de sortir del riu Llobregat, i un temps aproximat d'uns 50 anys.L'empresa minera Iberpotash ha presentat recentment a la Generalitat el pla de restauració del runam salí del Cogulló, tal com li exigeix la sentència del TSJC del 10 d'octubre del 2011. Aquesta sentència ve motivada per un contenciós presentat per l'advocat sallentí Sebastià Estradé contra la llicència ambiental que la Generalitat va atorgar a Iberpotash l'any 2008. L'empresa va recórrer aquesta sentència però el Tribunal Suprem va desestimar parcialment el recurs, de manera que Iberpotash s'ha vist obligada a presentar el pla de restauració.

El Cogulló és l'acumulació de residus industrials més gran de Catalunya, amb un terreny de 48 hectàrees i un volum equivalent almenys a 50 milions de tones. Segons ha pogut saber l'ACN, el programa preveu que el runam de Sallent quedarà eliminat en uns 50 anys, primer rebaixant la muntanya mitjançant la venda de sal, i després enviant la resta de rebuig salí al mar. Per efectuar aquesta operació, l'empresa necessitaria posar en marxa un nou col·lector de salmorres que tindria un cost d'uns 100 MEUR i que hauria de construir la Generalitat.

Tot i això, l'empresa ha explicat en repetides ocasions que cada any paga prop d'1 MEUR en concepte de lloguer per l'ús d'aquesta instal·lació i que la necessitat d'un col·lector nou és una reivindicació compartida amb les altres 11 empreses que també en fan ús.

Amb aquest programa de restauració, Iberpotash calcula que es podrien enviar al mar al voltant d'1 milió de tones de residus anuals i s'estima que, per fer-ho, es necessitarien més de 3 milions de metres cúbics d'aigua cada any, que haurien de sortir del riu Llobregat. D'aquesta manera, es trigarien uns 50 anys a eliminar definitivament tots els residus salins.

Iberpotash ja ha fet arribar el document a la Generalitat i, segons ha pogut saber l'ACN, s'ha fixat un termini de dos mesos per donar una resposta. De fet, s'ha creat un grup de treball específic per valorar el pla de restauració que depèn del Departament d'Empresa i Ocupació, tot i que hi participen tècnics de diversos departaments. Finalment, haurà de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qui doni la seva validació final.

"Iberpotash contamina, nosaltres paguem"

La plataforma Prou Sal considera que la proposta d'Iberpotash per reduir el runam salí de Sallent és "irrealitzable" i critica que, un cop més, sigui el ciutadà qui hagi d'acabar pagant les il·legalitats ambientals de l'empresa minera.

Un dels seus membres, Jep Ribera, considera que la quantitat d'aigua que Iberpotash necessitaria per eliminar el runam és "una barbaritat" i assegura que equivaldria a l'aigua que consumeix una tercera part dels 78.000 habitants de Manresa durant tot un any.

D'altra banda, Ribera també posa sobre la taula el fet que una empresa amb uns beneficis "tan elevats" depengui de la Generalitat per construir el col·lector de salmorres i desconfia que la venda de sal pugui ajudar a reduir el runam del Cogulló, ja que creu que actualment el producte té molt poques sortides al mercat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés