Actualizado 23/01/2015 10:30

La Generalitat netejarà els residus d'un antic centre de recuperació de bateries a Sant Llorenç d'Hortons

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'Agència de Residus de Catalunya pagarà les despeses de forma subsidiària, però manté la reclamació perquè ho assumeixi l'empresa DEMIMESA

Sant Llorenç d'Hortons (ACN).-

El Govern s'encarregarà de retirar els productes contaminants que va deixar l'empresa 'Derivados de Minerales y Metales, SA', dedicada a la recuperació de bateries electroquímiques, quan va tancar l'any 2005. En aquell moment, la companyia hi va abandonar una gran quantitat de residus contaminants, que va començar a retirar dos anys després per ordre judicial. Els problemes econòmics de l'empresa, però, els van impedir acabar la neteja de l'espai. La Generalitat ara assumirà la recuperació del lloc, amb diners provinents del cànon de residus industrials i de fons de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), i calcula que trigarà dos anys a deixar l'espai net. El cost serà de 2,6 milions d'euros.L'ARC assumirà les despeses de forma subsidiària, però ho farà provisionalment, ja que seguirà reclamant a DEMIMENSA els 2,6 milions d'euros que costarà tota la neteja. Els diners que hi destinarà seran, bàsicament, del fons recollit els anys 2014 i 2015 amb el cànon de residus industrials, que ja està pensat per a finalitats com aquesta. Aquest cànon està en vigor des de l'any passat i el cas de Sant Llorenç d'Hortons serà el primer en què s'invertiran els diners recollits.

DEMIMENSA va treballar al nucli de la Beguda Baixa de Sant Llorenç d'Hortons des dels anys 60 fins el 2005. Durant aquest temps, l'activitat de l'empresa va estar generant residus tòxics de forma constant, com escòries de plom, antimoniats de plom i pols fines de filtratge. En el moment que l'empresa va tancar, la Generalitat, a través de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), va insistir en la neteja de l'espai i el 2007 va dur el cas davant la justícia per un delicte ambiental. 

Els tribunals van condemnar DEMIMESA a netejar els residus, però el 2009 la companyia no va acabar el procés per falta de diners. Això va provocar que, als residus tòxics, se n'hi sumessin d'altres per culpa del deteriorament de les instal·lacions. Davant la situació, la Generalitat ha decidit fer-se càrrec de la neteja.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés