Publicado 02/06/2015 12:00

La Generalitat inicia les fumigacions amb helicòpter contra la mosca negra al Segre i al tram català del Cinca

L'aplicació del tractament ha permès reduir un 90% les picades de l'insecte respecte als anys en què no es duia a terme

Lleida (ACN).-

Els tècnics del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (CODE) han iniciat aquest dimarts el tractament per combatre la presència de mosca negra mitjançant fumigacions amb helicòpter a la part catalana del riu Cinca i al Segre, fins a l'entrada a la ciutat de Lleida. En les darreres setmanes el CODE ha dut a terme diverses prospeccions dels trams dels rius afectats. En aquest sentit, els tècnics van aprofitar el darrer mostreig dut a terme dilluns de la setmana passada per fumigar amb mitjans terrestres la canalització del Segre a la capital del Segrià. El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha explicat que es faran els tractaments que siguin necessaris durant l'estiu.El CODE ha dut a terme les darreres setmanes diverses prospeccions dels trams del Segre i Cinca català per conèixer la densitat de larves i determinar la necessitat d'iniciar els tractaments. Aquestes prospeccions es continuaran fent periòdicament i dels seus resultats se'n desprendrà el nombre concret de fumigacions que es faran en els pròxims mesos, segons ha explicat el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré.

Durant el darrer mostreig, dut a terme dilluns de la setmana passada, els tècnics van aprofitar els treballs a la canalització del riu Segre a la ciutat de Lleida, fins a les comportes de la Mitjana, per aplicar, amb mitjans terrestres, la primera fumigació en aquest tram.

Nivells tolerables de la plaga per a la població

El tractament contra la mosca negra consisteix en un seguit d'abocaments en diversos punts d'ambdós rius d'un insecticida larvicida biològic molt específic i selectiu per a aquest tipus d'insectes per tal d'eliminar la possibilitat que les larves, dipositades en algues (macròfits) pels exemplars adults es puguin desenvolupar. En el cas del tram català del Cinca i el del Segre, des de l'Aiguabarreig i fins a la ciutat de Lleida, s'actua en una trentena de punts d'abocament en els quals s'hi distribueixen en total un miler de litres de l'insecticida en cadascuna de les fumigacions previstes.

El tractament pot arribar a eliminar fins a un 95% el nombre de larves del riu. Tot i això, les condicions meteorològiques, el cabal de riu, la major o menor presència d'algues i la temperatura de l'aigua són factors determinants per a la proliferació de les larves. L'eradicació absoluta de la mosca negra, però, resulta pràcticament impossible. Per això, l'objectiu dels tractaments és mantenir l'afectació de la plaga en uns nivells tolerables i reduir de forma significativa les molèsties que causa a la població en forma de picades.

Les fumigacions que es venen efectuant els darrers anys al Segre i al tram català del Cinca contra la mosca negra han reduït ostensiblement la seva afectació entre la població. Així, les picades han disminuït un 90% respecte dels anys en què no es feia al tractament.

El Govern lamenta que Aragó segueixi sense fer tractaments a la part de Cinca sota la seva administració

Ramon Farré ha tornat a lamentar la manca de col·laboració per part del govern d'Aragó en la lluita contra la mosca negra a la zona del Bai Segre. El delegat del Govern a Lleida ha reiterat la necessitat que Aragó complementi a la part del Cinca sota la seva administració "perquè les mosques no coneixen de fronteres". "No hem arribat mai a cap acord malgrat que hi ha una bona entesa", ha lamentat.      

Pla d'actuació 2015-2017

El Govern va aprovar a principis de maig el Pla d'actuació per a la prevenció i control de les plagues de mosquits i mosca negra a les comarques afectades de l'Ebre, el Segre i el Ter per al període 2015-2017, que preveu la realització de prospeccions als trams dels rius afectats, de tractaments larvicides amb insecticida biològic selectiu, i del seguiment dels factors ambientals de les zones implicades. En total, s'hi destinaran 2,12 milions d'euros, aportats pels departaments de Territori i Sostenibilitat, Salut, Agricultura i Empresa i Ocupació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés